Seferihisar’da en çok yetiştirilen ürünlerin başında gelen mandalinada hasat bu yıl kasımda başladı. Verimden memnun olan çiftçi, 13-16 Aralık tarihleri arasında yağan sağanak nedeniyle zarara uğradı. Yoğun yağıştan etkilenen mandalinaların üzerinde lekeler oluştu ve çürüme başladı. 16 bin dekar alanda mandalina üretimi yapan Seferihisarlı üreticiler mağdur oldu. 74 bin ton rekoltenin beklendiği ilçede mandalinaların yüzde 50-60 oranında zarar gördüğünü söyleyen Seferihisar Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Gülbağ, “Bahçelerde çalışan işçiler topladıkları mandalinaların lekeli olanlarını ayrı kasalara dolduruyor. Lekelenen mandalinaların piyasa değeri kalmadı. Bahçelerde şu an zaten bir şey kalmadı. Havaların önce çok sıcak gitmesi, arkasından da 4 gün yağan yağmur hastalığı artırdı. İklim değişikliği ve dengesizlik bu durumu yarattı” dedi.

FİYAT UÇURUMU

Mandalina fiyatının yüksekliği sosyal medyanın da gündeminde. Yüksek fiyatların sadece hastalıktan olmadığını vurgulayan Gülbağ, “Fiyatlar 1.5-2 lira arasında gidiyor fakat market ile tarla arasında büyük fark var. Çiftçi üretiyor ama market kazanıyor. Nakliye, paketleme derken pay gidiyor. Keza yine ihracatta da çiftçi değil, ihracatı yapan firma kazanıyor. Bu yıl Akdeniz’de turunç az. Bizim bölgemizin fiyatını yükseltse de bu geçici bir durum. Gelecek yıl ne olacak belirsizliği var çiftçimizde. Artık ilaç maliyeti yükseldi, mazot yükseldi, gübre yükseldi. Çiftçiler bir yandan gelecekten korkuyor. Zamlar artık insanları korkutmaya başladı. İklim dengesi iyice değişti. Bu değişim nedeniyle çiftçi senelerdir başına gelmemiş olayları yaşıyor. Seferihisar mandalina için çok önemli bir bölge. Peki, bu mandalinanın akıbeti ne olacak ?” ifadelerini kullandı.

YA SİGORTA?

Hastalığın 1 haftada etkisini gösterdiğini, sigortanın tam da bu zamanda önem kazandığını söyleyen Gülbağ, “Hastalığa bahçe dayanmıyor. 1 haftada bozuluyor. Bizim kesimimiz Ocak 15-20’yi buluyor. Bir de sigortamız var. Bu hafta faydalanamıyorlar. Narenciyede sigorta Aralık 15’te bitiyor. Bize esas Aralık 15 ile Ocak 15 arası lazım. Yoksa yaptırmanın anlamı var mı? Nasıl oluyor ve düzenleniyor bilmiyorum. Örneğin bu hafta faydalanamıyoruz. O nedenle çiftçinin korkusu çok. Vatandaşın da fiyatlardan yana korkusu çok” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber