Kovid-19 salgının ortaya çıkmasının ardından maske kullanımı hayatın bir parçası oldu. Kovid-19’dan korunma yollarından biri olarak kullanılan cerrahi maskeler, tıbbi atık olarak kabul edilse de çevreye rastgele atılmaya devam ediliyor. Uzmanlar ise doğru şekilde imha edilmeyen maske atıklarının doğada yüzyıllar boyunca kalarak büyük kirlilik yaratacağını belirtip, maskelerin tıbbi atık kutularına atılması yönünde uyarı yapmayı sürdürüyor. Vatandaşlar çevreye atılan maskelerin verdiği zararı eleştirirken, İzmir Eşrefpaşa Anadolu Lisesi (EPAL) öğrencileri de ağaç dallarına maske asarak maskelerin gelişigüzel çevreye atılmasının yarattığı kirliliğe dikkat çekti. İzmir’de pandeminin başından beri çevreye atılan maskelerin doğaya verdiği zarar ile ilgili çalışmalar yürütüldüğünü belirten Narlıdere Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Osman Arayıcı ise belediyenin bu konuda yaptığı çalışmaları anlattı.

VATANDAŞLAR DAHA DİKKATLİ’

Kullanılmış maskelerin direkt çöpe atılması yerine bir poşette en az 72 saat bekletip çöpe atılması konusunda vatandaşları bilgilendirdiklerini ifade eden Arayıcı, “Bu konuyla ilgili poşet desteği de verdik. İlk başlarda maskeler sokaklara, caddelere atılsa da vatandaşlarımız daha sonra bunun yanlış olduğunu fark ederek daha dikkatli davranmaya başladı. Sokağa atılan maskeler sadece virüs açısından değerlendirmemek lazım. Hem çevre kirliliğine neden oluyor hem de bazıları plastik katkılı maske olduğundan doğaya da zarar veriyor. Biz maskeleri katı atık olarak topluyoruz” dedi. Bir diğer vatandaş ise maskenin kullanıldıktan sonra çöpe atılması gerektiğini dile getirip, “Geri dönüşümü olmayan tek atık madde maskeler değil. Bu konuyla ilgili genel bir çözüm bulunması gerekiyor. Maskeler tıbbı atık kategorisine giriyor yani herhangi bir çöp değil. Tıbbı atık olarak maskelere ayrıca dikkat edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HİJYENİK BİR ŞEKİLDE’

Vatandaşlardan biri de maskeyi çöpe atmanın zor olmadığını bu durumun bilinçsizlik nedeniyle yaşandığını vurgulayarak, “Kovid-19 nedeniyle, günümüzde maske kullanımı arttı. Maskeler kullanıldıktan sonra hijyenik bir şekilde imha edilmeli. Maskelerin sokağa atılması ya da plajda kuma gömülmesi bilinçsizlikten kaynaklanıyor. Halkımız maalesef bilinçsizce sıkça bunu tekrarlıyor ama bu durum hem sağlığımız, hem hijyen, hem de doğanın dengesi açısından bizlere çok fazla zarar veriyor. Geleceğimizi düşünerek maskeleri kullandıktan sonra hijyenik bir şekilde atmayı alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

BÜYÜK SAKINCALAR’

Vatandaşların çevre konusunda duyarlı olması için çağrıda bulunan Arayıcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandemi döneminde kullanılan maskelerin sokaklara caddelere atılması hem çevre kirliliği hem de sağlık açısından büyük sakıncaları var. Bizim burada vatandaşlardan en büyük beklentimiz mümkün olduğu kadar kullandıkları maskeleri poşetleyip dışarıda beklettikten sonra katı atık olarak atmalarıdır. Bunu yapabilirsek kendi sağlımızla birlikte çevremizdeki insanların da sağlığını korumuş oluruz. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz.” Yere atılan maskelerle ilgili konuşan vatandaşlardan biri maskeyi kullandıktan sonra çöpe değil sokağa atan kişileri düşüncesiz bulduğunu belirterek, “Çünkü yere attıkları maskeler hayvanlara, çevreye ve onu toplayan insanlara zarar veriyor. Sonuçta sokağa atılan maskedeki virüs çevreye yayılıyor” dedi. (Irmak Özdemir - Bengü Çolakoğlu)