Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Sanatta Yeterlilik Programı öğrencisi Nermin Sena Özger, çevre dostu bir projeye imza attı. Özger, tüketilen midye dolmalarının kabuklarını işleyerek ürettiği yapay resifleri, Seferihisar Sığacık Körfezi'nde suya indirdi. Yapay resifin 40 gün sonra tekrar dalışla yapılan kontrolünde, bu yapay yapının etrafında birçok balığın yaşamaya başladığı gözlendi.
PROJE SÜRECİ VE DENEYLER
TÜBİTAK BİGG ve Küresel Temiz Teknoloji Girişimcilik Programı (GCIP) desteğiyle sürdürülen proje, 2022 yılında başlamıştı. Özger, midye kabuklarını toplayıp toz haline getirerek işliyor ve biyo malzeme şeklinde yapay resifler üretiyor. İlk denemesi, Serenad Dalış Merkezi desteğiyle 10 Kasım 2024'te suya indirilen kaide ile yapıldı. 15 metre derinliğe indirilen bu biyo malzeme, her ay düzenli dalışlarla gözleniyor. Yapay resifin çevresinde, ilk dalışlardan itibaren birçok balığın yaşamaya başlaması, projenin başarısını gösteriyor.
EKOLOJİK FARKINDALIK VE GELECEK PLANLARI
Nermin Sena Özger, proje hakkında yaptığı açıklamada, malzemenin tuzlu sudaki dayanıklılığını ve deniz yaşamıyla entegrasyonunu gözlemlemeyi amaçladığını söyledi. Özger, "Şimdiye kadar malzemenin suya dayanıklı olmasının yanı sıra 40 gün gibi kısa bir sürede üzerinde mikro yaşamın başladığını görmek heyecan verici. Kaidenin suya dayanıklı yapısı, deniz yıldızı ve alg gibi canlılara tutunma imkanı sağlıyor" dedi. Gelecekte, spesifik olarak seçilen yerel sualtı canlılarının yetişmesini teşvik edecek tasarımlarla daha fazla resif inşa etmeyi ve ekolojik farkındalığı artırmayı planladığını belirtti. Proje, İzmir Akdeniz Bienali'nde de sergilendi. 11 Eylül 2023-11 Mart 2024 tarihleri arasında düzenlenen bienalde, projenin çevresel etkileri ve biyo malzeme kullanımı geniş bir izleyici kitlesine sunuldu. Bu girişim, alanında yapılan ilk ekolojik projelerden biri olarak dikkat çekiyor.