STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, milli imkanlarla geliştirdiği askeri deniz platformları ve mini İHA sistemlerini, Brezilya ve Norveç'te düzenlenecek büyük savunma fuarlarında sergilemeye hazırlanıyor. Şirket, bu fuarlarla küresel işbirliklerini güçlendirmeyi ve ihracat pazarlarındaki etkisini artırmayı hedefliyor.
Norveç’te Denizaltı Savunma Teknolojilerinin Geleceği Konuşulacak
STM, 25-27 Mart tarihlerinde Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenecek Undersea Defence Technology (UDT) 2025 fuarına katılacak. Avrupa’nın denizaltı savunma teknolojilerinde önemli bir buluşma noktası olan bu etkinlikte, STM, sualtı ve deniz savunma güvenliği alanındaki en son yeniliklerini sergileyecek.
Türk Donanması’nın denizaltı modernizasyon projelerinde kritik görevler üstlenen STM, fuarda Türk mühendislerinin imzasını taşıyan iki önemli projeyi tanıtacak. Bunlar arasında, Türkiye’nin ilk milli denizaltı tasarımı STM500 ve insansız otonom sualtı aracı (İOSA) STM NETA yer alıyor. Ayrıca, Türk Donanması’na teslim edilen MİLGEM İstif Sınıfı fırkateyninin ilk gemisi TCG İstanbul (F-515), Türkiye’nin milli Ada sınıfı korveti, lojistik destek gemisi ve STM MPAC hücumbotu da fuarda sergilenecek.
Brezilya’da Mini İHA’lar İlgi Odağı Olacak
Brezilya’da, 1-4 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek Latin Amerika'nın en büyük savunma ve güvenlik fuarı olan LAAD Defence & Security 2025, STM’nin taktik mini İHA sistemlerini tanıtacağı önemli bir platform olacak. STM, Türkiye'nin ilk milli vurucu İHA’sı KARGU’yu, anti-personel ve zırh delici mühimmat başlığıyla Brezilyalı katılımcıların beğenisine sunacak.
Ayrıca, STM’nin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine giren ve aktif olarak terörle mücadelede kullanılan TOGAN gözcü İHA’sı ile mühimmat bırakan BOYGA İHA’sı da Latin Amerika’da sergilenecek. Bu sistemler, bölgedeki savunma işbirlikleri için büyük bir fırsat yaratmayı amaçlıyor.
STM’nin Küresel İhracat ve İşbirlikleri Hedefleri
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, şirketin uluslararası başarılarının altını çizerek, Türkiye’nin savunma sanayii alanında küresel bir oyuncu konumuna geldiğini belirtti. Güleryüz, STM'nin geliştirdiği milli platformlarla sadece Türkiye’nin değil, dost ve kardeş ülkelerin de savunma kapasitelerini geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Aynı zamanda, bu projelerin Türkiye ekonomisine katkı sağladığını vurguladı.
Türk donanmasına ve yurtdışındaki birçok ülkeye savaş gemisi ve deniz platformları ihracatı yapan STM, Malezya Donanması için korvet inşa etmeye başlamış, Portekiz Donanması’na ise denizde ikmal ve lojistik destek gemisi inşa etmek için sözleşme imzalamıştı. Ayrıca, taktik mini İHA sistemleri, üç farklı kıtada 10’dan fazla ülkeye ihraç edilmiş durumda.
Güleryüz, NATO’daki komuta kontrol ve yazılım teknolojileri alanındaki varlıklarına da değindi. STM’nin, NATO standartlarında sunduğu esnek mühendislik çözümleri ile Asya Pasifik’ten Avrupa’ya, Afrika’dan Körfez Bölgesi’ne kadar geniş bir coğrafyada ilgi gördüğünü ifade etti.
Yeni Fuarlar, Yeni Fırsatlar
Güleryüz, LAAD ve UDT fuarlarının, Avrupa ve Güney Amerika'daki ihracat ve işbirliklerini artırmaya yönelik büyük bir fırsat sunduğunun altını çizdi. Bu fuarlarda, STM’nin sunduğu mühendislik çözümleri, küresel pazarlarda daha fazla ilgi görmekte ve şirketin küresel savunma pazarındaki konumunu pekiştirmektedir.