Korona virüs (Kovid-19) salgını süresince gerek ithalatçı firmaların alımı durdurması gerek de lojistik faaliyetlerin yavaşlamasıyla daralan ihracat gün geçtikçe normalleşiyor. İç pazarda hareketli günler geçiren mobilya sektöründe ihracatta da yüzler gülüyor. Mobilya ihracatında, haziran ayında bir önceki yıla göre yüzde 34 iş hacmi büyürken, ihracatçılar 2020 yılını yüzde 15 artışla kapatmayı planlıyor.

HAREKETLİLİK BAŞLADI

Ege Mobilya, Kağıt Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Doğan Yağcı, pandemi sonrası ihracatta büyük bir hareketlilik oluştuğunu söyleyerek haziran ayını başarıyla geçirdiklerini belirtti. Bu ay içinde başta Almanya, Hollanda gibi Avrupa ülkeleri olmak üzere, Orta Doğu ülkelerindeki pazarında büyük iş hacminin yakalandığını aktaran Yağcı, “Pandemi sonrası mobilya ihracatında bir hareketlilik var. Haziran ayında çok başarılı bir dönem geçirdik. Bu ay içindeki iş hacmimiz geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 34 civarında bir artış gösterdi. Yine geçen yıla kıyasla ilk altı aydaki ihracat hacmimizi yakalamaya sadece yüzde ikilik bir fark kaldı. Yani pandeminin getirdiği olumsuz tabloyu, mobilya ihracatçımız büyük oranda giderdi. Bu ay içinde başta Almanya, Hollanda gibi Avrupa ülkeleri olmak üzere, Orta Doğu ülkelerindeki pazarımızda ihracat oranlarımızın yüksek olduğunu görüyoruz. İç pazarda da ciddi bir hareketlilik yaşanıyor. Üyelerimiz genel olarak işleriyle ilgili olumlu şekilde bizlere dönüş yapıyor. Evde kaldığımız süreçten sonra ciddi bir hızlanma oldu, umuyoruz süreç bu şekilde devam eder. 2020 yılını tamamladığımızda iş hacmimizde yüzde 15 civarında bir artış yaşanarak yılı kapatmayı bekliyoruz” dedi.

‘LOJİSTİK ÖNEMLİ’

İhracatın daha da geliştirilmesi için yapılması gerekenleri de sıralayan Başkan Yağcı, firmaların Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi büyük ülkelere yaptıkları ihracatı artırmak için çatı yapılar kurarak çalışmaları gerektiğini aktardı. Cahit Doğan Yağcı şunları söyledi: İhracatımız için önem arz eden belirli noktalarda lojistik merkezler açılması planlanıyor. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üç büyük kentte, Dubai’de veya Afrika’nın önemli bölgelerinde böyle bir hareketlilik var. Bu durum bizim için çok önemli. Çünkü en önemli ayağı lojistik bu işin. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri gibi büyük ülkelere ihracat yapabilmek için mutlaka orada bir merkeziniz olması bu merkezde de sizin temsilcilerinizin bulunuyor olması lazım. Çünkü buradaki firmalar tek tek ithalatla, ithalat prosedürüyle uğraşmak istemez, uğraşmaz da... Dolayısıyla burada bu iletişimi sağlayacak dinamiklerinizin görev alması gerekiyor. Yine aynı şekilde bu insanlar karşılarında çok fazla sayıda firma da görmek istemiyor. 3 bin, 5 bin firma ile muhatap olmak istemezler. Dolayısıyla belli bir çatı altında ihracatçılarımızın toplanması, bir birliktelik sağlaması gerekiyor. Böylelikle ihracat yapacağımız kişiler de bu çatı altından ilgilendiği firmalara göz atıp iş birlikteliği kurabilir. Dolayısıyla firmalarımızın bir araya gelip bu lojistik merkezlerinde belli yerleri temin etme yoluna yönelmeleri gerekiyor. Ancak bu şekilde biz bu büyük ülkeye ihracatımızı artırabiliriz. Utkucan Akkaş / Özel Haber