İzmir’de depremin ardından yeniden hafriyat sahaları ve moloz döküm alanları gündeme geldi. Çevreciler, bu alanların yeterli olmadığını söylerken aynı zamanda molozların geri dönüşüme kazandırılması gerektiğini dile getirdi. İstanbul Çevre Konseyi Danışman Kurul üyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği Havuzu görevlisi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’nin Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen, “Hareket halinde olan bir kentsel dönüşüm süreci var. Molozlar için hiç bir işlem yapılmıyor” diye konuştu.

‘SİSTEMİ BOZAR’

Belirlenmiş moloz döküm yerlerinin olduğunu belirten Özgen, “Altyapı olarak kullanılıyor deniyor. Bunun dışında esas önemli konu. Kıyıda olan kentlerin, herhangi bir deprem karşısında molozları denize döküldüğü takdirde ekolojik sistem büyük oranda bozuluyor. Alt yapı olarak kullanıyorlar. Bu trajik bir konu” dedi.

‘HAVA KİRLİLİĞİ’

Kentsel dönüşüm gerçekleştiği takdirde biriken moloz miktarının artacağını dile getiren Özgen, “Hava kirliliği artıyor. Kentsel dönüşüm yaparken de etkileri açısından meteoroloji mühendislerinin görüşleri alınmalı. Türkiye bir deprem bölgesi, binalar ve gökdelenlere devam ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

‘KATKISI OLUR’

Öncelikle çevreye uygun olarak deprem hariç yapılan yapılar için dönüşüm hamleleri yapılmaya başlanmasını ve geri dönüşümün hesaplanabilir olması gerektiğini savunan Özgen, “Resmi olarak geri dönüşüm faaliyeti yok. Oysa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyeler 5 yıllık bir  yol haritası çizmeli. İmar barışı neden oluyor? Bu anlamda büyük bir zarar var. O halde vatandaşın verdiği vergiler ne oluyor? Dünyada geri dönüşüme sokulan ve ekonomiye yeniden kazandırılan bu malzemeyi dönüştüremediğimizden dolayı da ülkece bir kayıp yaşıyoruz. Çıkan hafriyat ayrıştırıldığı takdirde, beton, demir, ahşap yeniden kullanılabilir” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber