Tekirdağ’da av sezonunu kapatan balıkçılar, Marmara Denizi’ndeki müsilaj nedeniyle bu yıl verimli bir sezon geçiremediklerini belirtti. Birçok balıkçı Karadeniz’e yönelirken, bazıları ise büyük maddi kayıplar yaşadı. Balıkçılar, eylül ayında Marmara’da müsilajın etkisini yitirmesiyle bereketli bir sezon temenni ediyor.
“KARADENİZ BU YIL BEREKETLİYDİ”
Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, Marmara Denizi’ndeki müsilajın balıkçılığı olumsuz etkilediğini belirtti. Eylül ayından bu yana Marmara’da avlanmanın zorlaştığını dile getiren Pehlivanoğlu, “Bu sene eylül ayından itibaren Marmara Denizi'nde balıkçılık yapan arkadaşlarımız müsilaj nedeniyle çok fazla faaliyet yapamadılar. Ama Allah’a şükürler olsun bu sene Karadeniz çok bereketli geçti” dedi. Birçok balıkçının sezonu Karadeniz’de geçirdiğini belirten Pehlivanoğlu, “Karadeniz bu sene bol miktarda palamutla geçti. Havaların ısınmasıyla müsilajın Marmara Denizi’ni terk etmesini ümit ediyoruz. Eğer nasip olursa, eylül ayında bol miktarda lüferle vatandaşlarımızın uygun ve taze balık yemesini bekliyoruz” diye konuştu.
BÜYÜK TEKNELER AVI ERKEN BİTİRDİ
Pehlivanoğlu, 12 metrenin üzerindeki balıkçı teknelerinin yaklaşık bir ay önce faaliyetlerini durdurduğunu, müsilajın bu karar üzerinde etkili olduğunu ifade etti. 12 metrenin altındaki teknelerin ise sınırlı şekilde avlanmaya devam edeceğini aktardı. Bu teknelerin karides, kalkan ve palamut gibi türleri tutamayacağını belirten Pehlivanoğlu, “Ama denizde lüfer, tekir, istavrit, hamsi gibi balıkları avlamayı sürdürecekler” dedi. Teknesini barınağa çekip ağlarının bakımını yapan balıkçılardan Ömer Kurşun ise müsilajın neden olduğu zararı dile getirdi. Kurşun, “Oksijen yok denizde. Ağ atıyorsun denize, ağlar sülük gibi oluyor, makaralar basmıyor. Bir arkadaşımız 2 gün önce 70 paket ağ attı, kaykay, su ağları sürükledi, kayboldu. Balıkçının 250 bin liralık ağları gitti. Bu kaykaydan kaynaklanıyor” diyerek yaşanan zararın boyutunu aktardı.