İzmir'de çok sayıda restoran, kafeterya, lokanta, bar gibi işletmenin yer aldığı Kordonboyu Mart ayında gelecek açılış müjdesini bekliyor. Yüzlerce işletmenin gözü kulağı Ankara'ya çevrilirken, kentin gözde mekanlarında uygulanacak yeni sınırlamalar ve kurallar ise merak konusu oldu. Son günlerde sosyal medya üzerinde gündeme gelen pek çok söylenti olduğunu ve bunlara itibar edilmemesini söyleyen Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, "Henüz açıklanmış bir şey yok. Mart ayında müjde bekliyoruz. Ancak kesinleşen bir açılış tarihi ya da hangi kuralların uygulanacağı belli değil" dedi.

’45 DAKİKA’

Mart ayında tüm eğlence mekanları, restoran, kafeterya, bar gibi işletmelerin olası açılışına dair Ege Telgraf'a değerlendirmelerde bulunan Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı şunları ifade etti: "İşletmelerin müşterilerini 45 dakika ağırlayacağı, masa başına oturma süresi sınırlaması uygulanacak gibi açılış şartları olacağına dair söylemler gerçeği yansıtmıyor. Bu yönde bir düzenleme, yayınlanmış bir genelge ya da yönetmelik, yani yazılı bir şey yok. Hadi diyelim uygulandı, bir müşterinin 45 dakikadan fazla restoranda kalıp kalmayacağını nasıl kontrol edilecek? Mart'ta restoran, kafeterya, bar, lokanta gibi işletmelerin açılacağı söyleniyor. Ancak bu da kesin değil. Çünkü şehirlere göre ayrı ayrı karar verilecek. Kentlerin pandemideki durumuna, risk derecesine göre buna valilikler ve il hıfzıssıhha kurulları karar verecek. Bunun da belli kriterleri olacak. Açılış, yani normalleşme kademe kademe olacak. Herkesin temennisi, beklentisi, elbette Mart'ta açılış yönünde.” Virüsün mutasyon geçirdiğine dikkati çeken Şanlı; “Daha hızlı yayılma riski var. Biz de esnaf olarak önümüzü görmek istiyoruz. Şimdiye kadar açıklanan paketlerde çok fazla bize temas eden bir şey yok. Fakat biz esnaf olarak ne istediğimizi bilmeliyiz. Farklı farklı talepler dillendiriyor. Ticaret odaları, esnaf odaları bir araya gelip bir dosya hazırlamalıyız. Bunu da Cumhurbaşkanımıza iletmeleri gerekir. Bunu yapıp bu şartlar ile açılmak istiyoruz denmesi, böyle bir ortak talep iletilmesi lazım. Tüm dünyada esnaf sıkıntı yaşıyor. Bu sadece bizim ülkemize ya da bizim hükümetimize özgü bir sorun değil" diye konuştu.

‘BİZ HAZIRIZ’

Dernek Başkanı Şanlı son olarak, mekanlar açıldıktan sonra tüm kurallara uyacaklarını ve getirilecek sınırlamalara hazır olduklarını da belirterek, "Personellerimiz ile ilgili bir sorun yok. Çalışanlar kısa çalışma ödeneği sayesinde hakkını alabiliyor. Ancak, işletmelerle ilgili sorun çok. Kiralar ve ödemelerimizde sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle kira konusu bizleri en çok yoran konu. Bu noktada bir düzenleme yapılsaydı, yüzde 50'sini devlet, yüzde 50'sinin de mülk sahiplerince hibe olarak karşılanması gerekirdi. Herkesin kirası belli, resmi, kayıt altında. Mülk sahipleri ve devlet böyle bir fedakarlık yapsaydı önümüz biraz daha açılırdı. Ayrıca alınan krediler, vergiler bir yıl ertelenmeli. Şimdi açılacağız ve hemen bunu ödemek zorunda kalacağız. Gelirimiz olmadan vergimizi, kredimizi ödeyemeyiz. Bunların bir yıl ötelenmesi lazım. Aksi halde böyle giderse esnaf iflas eder. Bugün işletmeci arkadaşlarımız açılış ümidiyle hazırlıklara başladı. Temizlik, dezenfekte ve ufak tefek tadilat çalışmaları ile yavaş yavaş dükkanlarını elden geçiriyor. Umarız açılıştan sonra işlerimiz de rast gider. Şartlar ne olur, kesin bilemiyoruz. HES kodu, ateş ölçümü ve yüzde 50 kapasite sınırı elbette olacaktır. Zaten her yere HES kodu ile gidiliyor. Ancak 45 dakika sınırı, rezervasyon ya da diğer bazı sınırlamalar uygulanamaz. Bunu nasıl takip edelim? Müşteriye taksimetre mi takacağız? " dedi. Erman Şentürk / Özel Haber