Türkiye'de her geçen gün artan deprem riski konusunda dikkat çeken açıklamalar yapan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem haftasında önemli uyarılarda bulundu. Türkiye'nin, canlı fay hatlarıyla tehdit altında olduğunu belirten Görür, olası bir büyük depremin ülke çapında yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Görür, ülkemizin her köşesinde deprem tehlikesine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayarak, "Herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda afet boyutunda bir depremle karşılaşabiliriz" uyarısında bulundu. Bu tehlikeden kurtulmanın en etkili yolunun ise "deprem dirençli kentler" inşa etmek olduğunu ifade etti.
"Deprem Dirençli Kentler İnşa Edilmeli"
Görür, Türkiye'nin deprem riskiyle mücadele edebilmesi için doğru bir şehirleşme politikası uygulamanın şart olduğunu belirtti. "Deprem dirençli kentler inşa etmek mümkündür" diyen Görür, bu konuda gerekli bilgi, teknoloji ve altyapıya sahip olunduğunu ancak bu hedefe ulaşabilmek için tüm paydaşların bu konuda ciddi bir adım atması gerektiğini dile getirdi.
"Yönetim ve Toplum Olarak Görevlerimiz Var"
Görür, sadece teknik bilgi ve altyapının yeterli olmadığını, bu sürecin toplum ve yönetim düzeyinde de güçlü bir dayanışma gerektirdiğini belirtti. "Yeter ki niyetimiz olsun, yöneticilerimizden talebimiz olsun ve millet olarak gözetim ve denetim görevimizi yerine getirelim" diyen Görür, deprem riskine karşı toplumun bilinçlendirilmesinin önemini vurguladı.
Son olarak, ülkenin tüm yerleşim alanlarının aktif fay hatlarıyla iç içe olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, "Herkesin deprem konusunda sorumluluk alması, bu tehlikenin etkilerini en aza indirebilir" dedi. Türkiye'de yapılacak her yeni bina ve altyapı projesinin, deprem dayanıklılığı göz önünde bulundurularak tasarlanmasının şart olduğunu ifade etti.
(Sözcü)