Türkiye'de nesli tükendiği düşünülürken, Anadolu parsına dair yeni bir görüntü ortaya çıktı. 25 Ağustos 2019'da ilk kez fotokapan ile kaydedilen bu tür, Ege Bölgesi'nin iç kesimlerinde yeniden görüntülendi.

Anadolu parsı, Türkiye'de 1975 yılına kadar İç Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerindeki ormanlarda yaşamaktaydı. Yerel halk ve avcılardan gelen doğrulanmamış bilgiler dışında, canlı bir kaydı bulunmayan tür, neslinin tükendiği düşünülüyordu.

GEÇMİŞTEKİ GÖRÜNTÜLER VE ÇALIŞMALAR

2019'da, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) iş birliğiyle yapılan projede, Anadolu parsına ait ilk resmi kayıt elde edildi. Ayrıca Şırnak’ta da, Cudi Dağı eteklerinde yapılan biyoçeşitlilik çalışmaları sırasında bu türün görüntüleri kaydedildi.

Bilecik’te korkutan yangın! Yangın söndürülebildi mi? Bilecik’te korkutan yangın! Yangın söndürülebildi mi?

Anadolu Parsı

YENİ GÖRÜNTÜLER VE ÖNEMİ

Son elde edilen görüntülerde, gece kamerası ile çekilen yaklaşık 1 dakikalık videoda, Anadolu parsı olduğu değerlendirilen bir hayvanın dağlık ve kayalık alanda yürüyüşü kaydedildi. Ancak, bu görüntülerin Anadolu parsına ait olduğu kesin olarak doğrulanmadı.

KORUMA ALTINDA VE CEZAİ YAPTIRIMLAR

DKMP Genel Müdürlüğü, Anadolu parsının avlanmasının ve zarar verilmesinin yasak olduğunu belirtiyor. 2024-2025 av dönemi için zarar verenlere uygulanacak tazminat bedeli 30 milyon TL olarak belirlenmiş durumda. Ayrıca, failler hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası da uygulanabiliyor.

Kaynak: TRT Haber