Yaşanan salgın sürecinin normal hayata dönüşte de etkileri olacağı öngörülüyor. İzolasyon nedeniyle uzun zamandır evde kalan çocuk ve yetişkinlerin sosyal hayata adaptasyonuna ilişkin uzmanlar, “Normale dönüş sıkıntılı olabilir” görüşünde. Salgın sürecinden sonra normal hayata dönüşün yetişkinler ve çocuklar için aşamalı bir şekilde ilerleyeceğini söyleyen Psikolog Berfin Selçuk, “Salgından sonra normal hayata dönüş, yetişkinler ve çocuklarda aşamalı şekilde olacaktır. Yetişkinlerde bir süre eski yaşantıya tekrar adapte olamama, bu süreçte aldığımız hijyen ve sosyal mesafe önlemlerini aşırıya kaçan şekilde devam ettirme, ortak yaşam alanlarında tedirginliğin ve stresin artması veya sosyal hayata girişi öteleme gibi durumlar gözlenebilir” uyarılarında bulundu.

‘YOĞUN KAYGI’

Hayata girişin ötelenebilme ihtimalinin ebeveynlerden sonra çocuklarda yaratacağı bazı problemleri de sıralayan Selçuk, “Okul dönemi çocuklarında okuldan uzaklaşma, konsantrasyon sorunları, saldırganlık veya öfke, yapması beklenen aktivitelere odaklanamama gibi durumlar gözlenebilir. Daha küçük yaşta olan okul öncesi dönemi çocuklarda da anne ve babaya aşırı bağlılık, ayrılamama, yabancılara karşı tepkiler veya korku, huzursuzluk gibi belirtiler çıkabilir. Ergenlik dönemindeki çocuklar ise biraz daha fazla duygusal yönden yıpranabilir ve buna bağlı olarak uyku problemleri, iştahsızlık, içe kapanma veya yoğun kaygı gösterebilirler” dedi.

‘ADAPTASYON GÜÇ’

Sosyal hayata dönüşte yaşanacakların beklenen ve normal karşılanması gereken durumlar olduğunun altını çizen Psikolog Berfin Selçuk, “Yaşanabilir ve normal olduğu unutulmadan hayata adapte olunmalı” dedi. Anne babalara yönelik tavsiyelerde de bulunan Selçuk, “Ebeveynler bu süreçte mümkün olduğunca anlayışlı ve sakin olmalıdır. Çünkü çocuklar anlamlandıramadığı durumlarda ebeveynlerin tepkilerini gözler. Siz ne kadar kaygılı ve stresliyseniz onlar da aynı oranda kaygılanır ve stres yaşar. Anne babalar gerekli gördüğü yerlerde de bir uzmandan yardım almaktan çekinmemelidir. Çünkü eski sosyal yaşantıya dönmek hem kendileri için hem çocuklar için stresli ve adapte olması güç olacaktır. Fakat unutulmamalıdır ki bu herkesin başından geçen olağanüstü bir dönemin sonuçlarıdır ve zamanla etkileri azalacaktır. Elinizden geldiğince kendiniz ve çocuğunuz için rahatlama çalışmaları yapmak, normalde sosyal yaşantınızda yaptığınız aktiviteleri gerçekleştirmek ve mümkünse uzman yardımı almak, salgın sonrası yaşama dönme sürecini hızlandırmada size yardımcı olacaktır” diye konuştu. Psikolog İlknur Peder de yetişkinler de de benzer sorunlar gözlemlenebileceğini ve uyumlanmanın zor olabileceğini söyledi. Peder, “Toplumsal ilişkiler sırasında genç yaşlı fark etmeksizin zorlanabileceğimizi düşünüyorum. Uzun süreli bir izolasyon sürecinden sonra ilişkilerimizi yapılandırmakta güçlük çekebiliriz” dedi. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber