Yağmur DAŞTAN/EGE TELGRAF- İzmir’in kruvaziyerde yüzü tam güldü derken yeni gelen haberlerle hevesler kursakta kaldı. Bu yıl, İzmir Alsancak Limanı’na 46 gemi ile 124 bin 116 yolcu geldiği açıklamalarına herkes sevinirken İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizmi Derneği Başkanı Korhan Bilgin, 2024’te İzmir Limanı’nı tercih eden uluslararası kruvaziyer şirketinin Kuşadası Limanı’na geri dönme kararı aldığını öne sürdü. Bilgin, “Sanırım yine elimizdeki fırsata sahip çıkamadık” dedi.
“İzmir’in deniz kirliliği, kokusu, deniz yapısı ve limanın fiziki durumu ve tüm bu içinde bulunduğumuz şartlarda kentimize gemi getirmek çok zor” diyerek açıklamalarda bulunan Bilgin, “Bunun en basit örneğini de Kuşadası’ndan ayrılıp İzmir’e gelen ve burada ayak bastı maliyeti de ödemeyen uluslararası bir kruvaziyer gemi firmasının önümüzdeki sene Kuşadası’na dönme kararı aldığı duyumları bizi büyük bir endişeye sevk etti. Böylesi bir karar, önümüzdeki sene için hiçbir rezervasyonun olmayacağını gösteriyor. Açıkçası uzun zamandır yaptığımız uyarıların başımıza geldiğini görmek çok üzücü. İzmir’de uzun zamandır bir boşvermişlik ve belirsizlik hakim. Ayrıca İzmir Limanı’nın satıldığına yönelik haberler; içinde bulunduğumuz belirsizlik turizm paydaşlarını çok rahatsız ediyor. Bu şartlar altında İzmir’de turizmin gelişmesi bir hayal” ifadelerini kullandı.
“STK’LER DİNLENMİYOR”
Yaşananlar üzerinden yerel yönetimleri ve kentin ileri gelen paydaşlarını eleştiren Bilgin, “İzmir gibi adı turizmle bütünleşmiş bir şehirde, aslında kentin turizm şehri olmadığı dahi söylendi. Körfezde yaşanan son gelişmeler de zaten turizmi derinden etkiledi. İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizmi Derneği olarak kimsenin görmek istemediği bu şartları bizler her yerde haykırmaya devam ediyoruz. İzmir ile ilgili bir turizm toplantısı yapılmıyor. Odalar, turizme bütçe ayırma konusunda kendilerini sorumlu hissetmiyor ve hatta kruvaziyer turizminin İzmir’e faydası olduğunu düşünmediklerini söylüyorlar. İzmir’de hangi destinasyonlar var, kentimiz nasıl tanıtılacak konusuna artık bir karar verilmeli. Gemilerle gelen turistler hala hemen Efes, Meryem Ana’ya gidiyor. Kemeraltı’nı turistler yeterince tanımıyor. Hala bizler Kadifekale’ye turistleri çıkaramıyoruz. Bizler bu sorunları kentin ileri gelenlerine defalarca söyledik. Ancak sivil toplum kuruluşlarının, ilgili derneklerin sözü bu noktada dinlenmiyor” dedi.
‘YOLCULARDAN ŞİKAYET VAR’
“Bu işin profesyonelleri bu işin başında olup bilimsel bir toplantı yapmadan, komiteler oluşturulmadan kruvaziyer turizmin gelişmesini beklemek boşuna” sözleriyle devam eden Korhan Bilgin, “Yıllardır söylüyoruz: İzmir Limanı’nın hala bir hamisi yok. İzmir Limanı hala Varlık Fonu’nun envanterine kayıtlı. Bizim pazarlama diye de bir departmanımız yok. İzmir’de olduğunuz yerde otururken bir kruvaziyer şirketinin ‘Biz İzmir’e gelmeyi düşünüyoruz’ demesini beklemek boşuna bir hayaldir. Siz İzmir’i tanıtmaz, bu değerleri şirketlere anlatmazsanız İzmir’e kimse gelmez. Bu sene güzel bir süreç geçirdik. ‘Tam zincirlerimizi kırdık, bir şekilde başladık’ diye düşünürken her şeyin şimdi başa dönmesi bizi çok üzüyor. Kruvaziyer gemilerinin burayı indi-bindi yapması, insanların uçuşlarını beklemek için otellerde konaklama yapmaları ve kent turizmine katkıda bulunması bizim çok mutlu olduğumuz bir süreçti. Ancak bu noktada çok şikayet olduğunu duyuyoruz. Yolcuların İzmir Limanı’ndan çok şikayetçi olduğu söyleniyor” mesajı verdi.
‘ALTYAPI VE EĞİTİM GEREK’
Türk milletinin yeterince misafirperver olduğunu ancak turizmde sadece bunun yeterli olmadığını da sözlerine ekleyen Bilgin, “Alet işler el övünür. Elinizde bir alt yapı yoksa turizmden uzun soluklu hareket bekleyemezsiniz. Misafirperverlik bir yere kadar. İngilizce bilmeyen taksi şoförleri hala var. Gerçekten turizm, altyapı ve eğitim gerek. Esnaf odası, kent turizmi için ne gibi çalışma yapıyor? Bunlar yapılmadıktan sonra hangi koşullarda turizm yapmayı hedefliyoruz. Kemeraltı’na turist bekleniyor ama hala bölgeye yolcu indirilmesi ya da otobüsün bekletilebilmesi için bir otopark tahsis edilmeli. İzmir turizm şehri değil diyerek susmak bu kente ihanettir. Bizim İzmir’in tüm yapı taşlarından beklentimiz var. Bunlar maddi değil, tamamen çalışma ve iş birliği ile alakalı. Bu şehrin turizmi için bilimsel bir toplantı yapıp sahaya inmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İEKK’YE ÖNEMLİ ÇAĞRI
Destination İzmir Başkanı ve İzmir Skal üyesi Bülent Tercan da yaşanan durumu değerlendirdi. Aynı duyumu kendilerinin de aldığını söyleyen Tercan, “Geçtiğimiz hafta Dünya Skal Turizm Kongresi nedeniyle Kuşadası Limanı’nı işleten şirkete bir ziyaretimiz oldu. Ben de ziyaret sırasında bu duyumu aldım. Şu anda baktığımızda Kuşadası’nda hizmet veren şirket, neredeyse cruise limanlarının yüzde 50’sine sahip. Port işletmeciliğinde çok ciddi bir dev. Türk şirketi olması hasebiyle de ayrıca gurur duyuyorum. İzmir’e gelecek olursak kentimiz eğer cruise turizminde bir şeyler yapmak istiyorsa mutlaka Kuşadası Port ile iş birliği yapmalı. Zaten baktığımızda İzmir, uzun yıllardır Kuşadası Limanı’ndan sekenleri alabiliyordu. Orası dolunca burası tercih ediliyordu. İzmir bütün dinamikleriyle bu işi çok ciddiye almalı. İzmir Ekonomik Kalkınma Kurulu (İEKK) turizmi çok önemsemeli. 16-21 Ekim’de bütün dünyadan turizmcileri ağırlıyoruz. Bize destek verilmeli. İEKK’nin gündeminde turizmin olmadığını gördüm ve inanılmaz üzüldüm. İEKK’de bütün başkanlar var, herkes orada ama turizm yok. O masadan çözüm eylem planları çıkmalı. Rica ediyoruz İzmir turizmi birinci öncelikli sıraya koysun. Elimizi uzatıyoruz bize yardım etsinler” diye konuştu.