Çok sayıda uzmanın yer aldığı İl Toprak Koruma Kurulu uzun yıllardır tartışma konusu olan ve kent gündeminin başlıca maddelerinden bir tanesi haline gelen İnciraltı çıkmazıyla ilgili önceki hafta önemli bir karara imza attı. Kurul, imar tartışmalarının göbeğinde yer alan ve defalarca mahkemeye taşınan 690 hektarlık dev alana dair "Tarım yapılamaz" kararı ile bölgede yapılaşmanın da önünü açacak ilk adımı attı. Gelişmelerin ardından gözler başkent Ankara'ya çevrilirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırlaması beklenen ve bölgedeki düğümü çözecek yeni imar planları öncesinde meslek odalarından da kritik bir hamle geldi. Alınan kararı eleştiren ve kurul toplantısında alanın tarım vasfından çıkartılmasına şerh koyan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, çekincelerini ve itiraz gerekçelerinin detaylarını açıkladı. Teknik olarak kararın hatalı olduğunu savunan meslek odası ayrıca, İnciraltı'nın büyük ova statüsünde yer almadığından ötürü tarım vasfının da kaldırılamayacağını ve dava açarak konuyu mutlaka yargıya taşıyacaklarını duyurdu.

‘ORTAK HAREKET’

İnciraltı ile ilgili süreçte TMMOB İl Koordinasyon Kurulu olarak diğer meslek odalarıyla birlikte ortak hareket edeceklerini açıklayan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, Toprak Koruma Kurulu'nun son kararına şerh koyduklarını hatırlatarak, "Bu karar hukuka uygun değildir. Yürürlükteki yasa ve mevzuatlara aykırı olduğunu kurul toplantısında dile getirdik. Daha önce buranın bir tarım alanı olduğu mahkeme kararı ile tescillenmişti. O günden bugüne dek alanın özellikleri de değişmedi. Burası bir tarım arazisidir, tarım dışı kullanıma açılması doğru değildir. Şerh gerekçelerimiz ana hatları ile bunlardır. Şu anda kararın resmen onaylanmasını bekliyoruz. Devamında konuyu yargıya taşıyacağız. Bu konuyla ilgili son sözü kesinlikle yargı söyleyecektir. Konunun siyasete çekilmesinden ötürü son derece rahatsız durumdayız. Sonuçta burada tarım faaliyetleri halen aktif şekilde sürüyor. Tarım İl Müdürlüğü'ne bu alanla ilgili bir başvuru yapıldı. Alana gidip yerinde baktılar. Hazırladıkları raporda, alanın bir kısmını marjinal ve tarım dışı kapsamında nitelediler. Marjinal olarak sınıflandırılan alan, Çakalburnu civarındaki doğal SİT alanı olan sulak bölge. Geri kalan kısma ise resmi kayıtlarda mutlak tarım arazisi olarak yer vermişler. Kurum hazırladığı bu yılki yeni raporda buraya mutlak tarım arazisi diyor" şeklinde konuştu.

‘NET İFADE EDİLMELİ’

Türk, şunları da sözlerine ekledi: " İnciraltı büyük ova sınırlarında değil. İzmir'deki büyük ovalar bellidir. Eğer bu alan marjinal tarım arazisi olsaydı, kurula gelmeden doğrudan Tarım İl Müdürlüğü'nce tarımsal kullanımdan çıkartılabilirdi. Siyasilerin beyanat verirken kamuoyunu yanıltmadan net olarak ifade etmeleri gerekmektedir. Eğer bu alan marjinal tarım arazisi ise bu konu neden kurul gündemine geldi? Biz karara şerh koyarken bunları ısrarla dile getirdik. Karar bu yüzden oybirliği ile değil, oyçokluğu ile alındı. Ancak son imzalar atılmadığından ötürü bu karar henüz resmen yürürlüğe girmedi." Erman Şentürk / Özel Haber