Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsünden korunmak isteyen vatandaşlar, öncelikle gereksiz teması ortadan kaldırdı. Uyarılar neticesinde temas edilmeyecek nesnelerin başında ise para geliyor. Daha önce dijital para birimini hayata geçirmek için İsveç çalışmalara başlamıştı. Bu çalışmaların ardından dünya çapında üretilen kripto para birimlerinin sayısı 800’ü aştı. Gelişmelerle birlikte temassız ödeme sisteminin yaygınlaşmasıyla, ‘Nakit ödeme tarihe karışır mı?’ sorusu akılda canlanıyor. Hızla yayılan virüsün salgınının ardından pek çok insanın alışveriş için temassız ödeme yöntemlerine yöneldiğini ve iş hayatını devam ettirebilmek için bazı temassız işlemler uyguladığını belirten Yazılım Uzmanı Onur Tokel, gelecek dönemde bu tarz ödeme işlemlerinin çok daha fazla yaygınlaşacağına dikkat çekti. Virüs korkusunun insanları temassız alışverişe yönelttiğini belirten Tokel, “İnsanlar virüsten doğal olarak fazlasıyla korkuyorlar. Öylesine bir korku oluşuyor ki ödemelerde temassız yöntemler talep ediliyor, iş yerlerinde temassız işlemler talep ediliyor. Böylesine teknolojinin fazla ve yoğun bir biçimde kullanıldığı başka bir dönem olmamıştı. Salgından sonra bu edinilen alışkanlıklar devam edebilir. İnsanlar bu salgın dönemini geçirdikten sonra kağıt para kullanmaya dönmek istemeyebilir. Bu nedenle kağıt paranın tedavülden kaldırılacağını düşünüyorum” dedi.

‘KAREKOD ÖN SIRADA’

Vatandaşın aldığı tedbirler kapsamında ilk sırada ‘karekod’ adı verilen telefon üzerinden yapılan yazılımsal bir işlemi tercih ettiğini belirten Tokel, “ Banka kartları hayatımıza girdiğinden bu yana büyük değişim ve dönüşümler yaşandı. Aslına bakacak olursak, zaten nakit para çekmek için bizler temas etmeden işlemlerimizi gerçekleştirebiliyorduk. Hatta kartlarımızın şifrelerini girmeden, temassız ödeme yapmamız mümkün oluyor. Şimdi ise bunu daha fazla kullanmaya başlamış durumdayız. Bu nedenle yeni uygulamalar geliştirilmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı. Bilhassa ofis ortamlarında iş kaybına neden olmamak için gelişen teknoloji ürünlerin kullanılmaya başlandığını ve tüm bu dijital platforma geçişin nihai olarak kalıcı olabilme ihtimali olduğunu belirten Tokel, “Özellikle ofis ortamında bilgisayar başında çalışanlar için iş kaybına sebep olmadan evde çalışma ortamı yaratılabilecek birçok alternatif uygulama bulunmaktadır. Zoom Video Communications, Microsoft Teams, Skype gibi bilinen uygulamalar sayesinde video konferansı, çevrimiçi toplantılar, sohbet ve dosya paylaşımı yapılarak aynı etkileşim yaratılıyor" açıklamalarında bulundu.

‘TARİHE KARIŞACAK ‘

Diğer bir temassız işlemin ise alışveriş merkezlerine gitme zorunluluğunu ortadan kaldıran adrese teslim alışveriş uygulamaları olduğunu söyleyen Tokel, insanların bazı uygulamaları kullanmada rekor kırdıklarını belirtti. Bu tedbirin ürüne temas ve insana temas açısından çok olumlu olduğunu vurgulayan Tokel, dijital platformların ise bu yoğunluktan dolayı gelişim ve ilerleme kaybedeceklerini öngördüğünü söyledi, “Bazı alışveriş uygulamaları öylesine popüler oldular ki, bir ihtiyaç olarak dijital alanda gelişim göstermek durumunda kalacaklar. Böylece para, ofis ortamı ve alışveriş gibi önemli alanlarda geçilen bu temassız işlemler, salgın boyunca kullanılabilir ve sonrasında da kalıcı hale gelebilir. Artık öylesine çok ve hızlı yazılımlar üretiliyor ki... Sürekli yeni uygulamalar üzerine çalışıyoruz. Şimdi daha çok temassız işlemlere odaklanmış durumdayız. Yaşanan süreç boyunca insanlar teknolojiyi kullanmaya alışıyorlar. Hiç temassız ödeme yapmayan yaşlı bireyler dahi artık temassız alışveriş akışkanlığını edinmeye başlamış durumda. Çağımızda salgın nedeniyle yaşanan böyle bir dönemden sonra kağıt para dahil pek çok sosyal pratik tarihe karışacak” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber