Ege’nin hayvancılık üslerinden Ödemiş’te, arıza nedeniyle 12 saat boyunca elektrikler gitti olan üreticiye oldu. Önceki gün öğle saatlerinde Ödemiş’in yaklaşık 15 mahallesi ile Kiraz ve Beydağ’ın bir bölümünü etkileyen ve saatlerce süren elektrik kesintisi yaşandı. Öğrenilen bilgilere göre; Kayaköy Hattı’na bağlı mahallelerde bilgi verilmeden enerji aktarımı durdu. İddiaya göre, İZSU sondajlarının bulunduğu bölgedeki trafolarda meydana gelen arıza sonrasında rölelerinde bozulması bölgeye elektrik verilmesini geciktirdi. Yaklaşık 12 saat boyunca elektriksiz kalan üretici, “Arıza nedeniyle üretim yapamadık. Sağamadığımız hayvanların acı dolu sesleri ilçe sokaklarında yankılandı” dedi.

‘DESTEK SAĞLANABİLİR’

Elektriksiz kalan bölgelerin biri Ödemiş’in Demircili Mahallesi’ydi. Olaydan tüm vatandaşlar mağdur olsa da en büyük sıkıntıyı kırsal bölgede yer alan hayvan yetiştiricileri ve süt işletmelerinin yaşadığını belirten Mahalle Muhtarı Ülkü Coşkun, “Yumurtaları kuluçkaya yatıranlar ile hayvanlarını sağmak zorunda olan mahalle sakinlerimiz çok büyük sorun yaşadı. Sıcaklığı sağlayamayınca kuluçkadan çıkması beklenen canlıyı kaybediyorsunuz. Hatta insanlardan çok hayvanlar mağdur oldu diyebiliriz. Öğlen saat 11.30 gibi giden elektrikler gece saat 23.50 civarında geldi. İnsanlarımızın büyük çoğunluğu bilgi almak için hemen muhtarlığa koştu. Burada ekonominin durumu belli. Vatandaşlarımızın çoğu hayvancılıkla geçimini sağlamaya çalışıyor, dolayısıyla herkesin kendine ait jeneratörü yok. Mahallemizdeki trafolar değişti ama öğrendiğimiz kadarıyla bu yaşanan daha geniş çaplı bir problemdi. Mahalle muhtarı olarak bu tarz arızalarda biz elimizden geleni yapsak da bundan sonra benzer sorunların yaşanmaması veya yaşandığında hemen destek gelmesi için yetkili ekiplerin teyakkuzda olmasını bekliyoruz. En azından böyle anlarda ilçe tarım müdürlüğü tarafından jeneratör desteği sağlanabilir” diye konuştu.

‘BARIM BARIM BAĞIRDILAR’

Uzun yıllardır tarım ve hayvancılıkla uğraştıklarını belirten Ödemişli üretici Ersin Kesen, “Böylesi durumlarda kendimizi üretici değil ‘üretmeye çalışan’ olarak tanımlıyoruz. Elektrikler gitti, bize ‘Arıza büyük’ denildi. Ondan sonra her saat başı ‘1 saate kadar elektrik gelecek’ diye bilgi verildi. Gece yarısı oldu ancak o zaman karanlıktan kurtulabildik. Bu hayvanlar yem yiyecek, ısınacak, sağılması gerekenler sağılacak. Onca saat hayvanlar barım barım bağrındı. Benim 40 tane sağılan hayvanım var. Onları sağacağız, buzağılar süt içecek… Gece saat 02.00’de biz hala inek sağmak için uğraşıyorduk. Jeneratörümüz de yoktu, büyük sıkıntı çekildi. O hayvanları sağmazsanız memeler şişer ve şiddetli ağrılar başlar. İlaçlar da veteriner ücretleri de dünyanın parası… Böyle bir arıza olduğu zaman yedek bir sistemin devreye girmesi lazım. Yıl olmuş 2020… Biz hala atadan, deden kalma sistemlerle ayakta kalmaya çalışıyoruz. Sözde yeni yapılan teller kopuyor, tamamen altyapıyla alakalı bir sıkıntı. Sorumlular bir an evvel bu konuda çözüm bulmalı” ifadelerini kullandı. 22 tane ineği olduğunu söyleyen Ödemişli Selim Uyar da, “Normalde sağmamız gerekenden tam 6 saat sonra hayvanlarımızı sağabildik. Dolayısıyla hayvanlarımızın çoğu meme ağrısı yaşadı. Bir daha böyle bir şey yaşamak istemiyoruz. Ne belediyeden bir açıklama geldi ne de yetkili birinden… Gelen bilgiler de oldukça yanıltıcıydı. İki saat sonra elektrikler gelecek denildi ama 12 saat sonra geldi. Bize olası bir zaman verebilselerdi bizde ona göre önlemimizi alırdık. Hayvanları hazırladık ama sağamadık. Biz neyse de o hayvanlara yazık… Böyle sorunlar yaşandığında üreticiye destek olmak adına çözümler üretilmeli” diye konuştu.

‘Bu mağduriyeti kim giderecek?’

Kesintinin habersiz yapıldığını ve üreticilerin bu duruma hazırlıksız yakalandığını öne süren MHP Ödemiş Belediye Meclis Üyesi Ceyhun Kınlı, bölge halkının yaşananlara büyük tepki gösterdiğini dile getirdi. Özellikle kırsal alanda bulunanların sıkıntı yaşadığını söyleyen Kınlı, “Bunu sadece kesinti olarak görmeyin. Şehirdeki esnaf da kesintilerden mağdur oluyor ama asıl çileyi çeken üretici. Ödemiş’te nüfusun büyük çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Elektrik gidince üretici hayvanlarını sağamadı. Hayvanların acı içindeki sesleri köy meydanlarına kadar geldi. Vatandaş gerçekten çok mağdur oldu. Faturayı bir gün geciktirdiğinizde dahi elektrikler anında kesiliyor ve yaklaşık 50 lira açma kapama ücreti alıyorlar. Burada yaşanan bir arıza yüzünden insanlar saatlerce üretim yapamadı. Peki, bunun mağduriyetini kim giderecek?” diye sordu. Yağmur Gülü / Özel Haber