A. Buğra TOKMAKOĞLU/EGE TELGRAF- Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) giriş sonuçları açıklandı. ÖSYM’nin verilerine göre Türkiye genelindeki yükseköğretim kurumlarının kontenjanları yüzde 99 oranında doldu. Herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşemeyenler için ise ek kontenjan süreci başladı.

Daha iyi bir gelecek, daha iyi bir meslek ve daha iyi bir eğitim için yeni eğitim-öğretim döneminde üniversiteli olacak gençler ise yurt ve ev bularak yeni döneme başlama hazırlıklarını sürdürüyor.

Türkiye’de 200’den fazla üniversite bulunuyor. AK Parti Hükümeti’nin her ile bir üniversite vaadiyle birlikte üniversiteye sahip olmayan şehrimiz kalmadı. Edirne’den Kars’a, Hakkari’den Muğla’ya Türkiye’nin dört bir yanında devlet ve vakıf üniversiteleri öğrencilerini bekliyor.

Üniversite varlığında aslan payı ise büyük şehirlerde. Türkiye’de en çok üniversite İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunuyor. Artan yaşam pahalılığı, ev kiraları ve temel harcamalar düşünüldüğünde bir üniversite öğrencisinin ailesinden ayrılıp tek başına yaşam mücadelesi vermesi bir hayli maliyetli. 

Bu nedenle birçok öğrenci maliyetleri karşılayabilmek için ailesiyle yaşadığı şehirde üniversite tercihi yaparak masraflarını minimalize etmeye çalışıyor.

Eğitim ve öğretim niteliğinin yanı sıra sosyal imkanlar ve alternatiflerin de önem kazandığı bu süreçte hem aileler hem de üniversite öğrenci adayları kendileri için en iyi şehir seçeneğini değerlendirirken şehir seçiminde onlarca farklı kritere göre hareket ediliyor.

ZİRVEDE YER ALAN ŞEHİRLER

Türkiye’de üniversite ve yükseköğretim üzerine araştırmalar yapan bir bağımsız araştırma laboratuvarı olan Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı 2017 yılından beri düzenli olarak Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Araştırması gerçekleştiriyor.

Araştırma yerel halkın öğrencilere karşı tutumu, şehirdeki spor, kültür sanat, eğlence ve ulaşım imkanları, öğrencileri kendilerini güvende hissetmeleri gibi pek çok farklı faktörü baz alarak yürütülüyor.

Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen araştırmanın verilerine göre; Türkiye’nin 31 şehrinde eğitim gören öğrenciler memnuniyet gösterirken, 44 şehrinde eğitim gören öğrenciler için ise ciddi bir memnuniyetsizlik söz konusu.

Araştırmaya göre Türkiye’nin öğrenci dostu şehirleri Eskişehir, Ankara, Antalya, Çanakkale, Muğla, İstanbul Anadolu Yakası, Aydın, Edirne, Tekirdağ, İstanbul Avrupa Yakası, İzmir, Adana, Balıkesir, Hatay, Bursa, Samsun, Trabzon, Mersin, Manisa ve Kırklareli şeklinde sıralanıyor.

Araştırmada en az memnuniyet duyulan şehirler ise Bayburt, Muş, Kilis, Bingöl ve Hakkâri oldu. Araştırma kapsamında her bir şehre puan verilerek sıralama oluşturuluyor. Bu sıralamada şehirler en yüksek puan olan A+ seviyesinden en alt düzey olan FF’e kadar sıralanıyor.

Ülke genelindeki üniversitelerin ortalama puanı 64’e denk gelirken, bu puanın harf karşılığı ise D seviyesine denk geliyor.

İZMİR’DE 10 ÜNİVERSİTE VAR

Nüfusu 4,5 milyonu aşan İzmir’de 6’sı devlet üniversitesi, 3’ü vakıf üniversitesi, 1’i vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere 10 üniversite bulunuyor.

Kentin en eski ve en köklü yükseköğretim kurumu olan Ege Üniversitesi’nin yanı sıra Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Bakırçay Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Tınaztepe Üniversitesi ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu şehrin üniversiteleri arasında yer alıyor.

Kent merkezinde yer alan üniversiteler Bornova, Buca, Çiğli, Balçova ve Konak ilçelerinde yer alırken, kent çeperinde Urla ve Menemen’de konumlanan üniversiteler yeni dönemde öğrencilerini bekliyor.

Ekonomide yaşanan dalgalanma, kiralık ev bulma süreçlerinin zorlaşması, hizmet ve ürünlerinin fiyatlarının artmasına rağmen İzmir hala ‘Öğrenci Dostu’ kentler sıralamasında 11. sırada kendine yer buluyor.

İzmir’i öğrenci dostu şehirler sıralamasında üst basamağa çıkaran koşullar arasında kentin sosyal imkanları geliyor. Özellikle kültür-sanat aktiviteleri, tiyatro ve sinema alternatifleri, şehrin güvenlik algısı ve suç oranları gibi farklı kriterlerde İzmir, Türkiye’nin en iyi kentleri arasında kendine yer buluyor.

Şehrin yerel halkının üniversite öğrencilerine olan yaklaşımı, toplu taşıma alternatifleri ve fiyatları da öğrenciler için İzmir’de öne çıkan olumlu kriterler arasında. Büyük şehirler arasında toplu taşımada kilometre başı ücretlendirmede en düşük fiyata sahip olan İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’nin öğrencilere ve gençlere yönelik projeleri de kentin bu sıralamada üstlerde yer almasına destek oluyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir.art platformu ile erişilebilir kültür-sanat aktivitelerini birçok öğrenciye ücretsiz sunması, öğrencilere yönelik gönüllülük ve sivil toplum faaliyetlerinin nitelikleri de kriterlere eklendiğinde İzmir, Türkiye’nin öğrenci dostu şehirlerinde diğer kentlerden sıyrılıyor.