Türkiye'de lisanslı kadın sporcu sayısı son 18 yılda 25 kat artarken, genele bakıldığında yüzde 33,8'lik bir bölümü oluşturdu. Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre 62 federasyon içinde yapılan değerlendirmede, Türkiye'de toplam 5 milyon 104 bin 22 lisanslı sporcu bulunurken, bunların 1 milyon 729 bin 558'i kadınlardan oluştu. Türkiye'de 2002 yılında 66 bin 356 olan lisanslı kadın sporcu sayısı, 25 katlık artışla 1 milyon 729 bin 558'e ulaştı. Geçen yıl lisans sahibi 1 milyon 679 bin 471 kadın sporcu bulunurken, bu rakam 2020’de 50 bin 87 artış gösterdi. İşte o kadın sporculardan biri olan Türkiye ve Avrupa Şampiyonu Elif Delişmen , “Aslında kadın olarak bizlerin başaramayacağı hiçbir şey yok. Destek bekliyoruz sadece” dedi.

‘GURURUNU YAŞADIM’

2009 yılında boksa başlayan ve 2018’e kadar bir çok başarı elde eden 24 yaşındaki genç sporcu Delişmen, “2018’de Türkiye ve Avrupa şampiyonu oldum. Benim için değerli olmasının bir diğer nedeni 2018’de başlayan Zeytin Dalı Harekatı idi. Mehmetçik ile (Bayrak) aynı amaç için vatan milletimiz için savaştım. Ülkemi temsil etmek inanılmaz bir gururdu. Kendimle gurur duydum. Ülkemi en iyi şekilde temsil etmenin sevincini yaşadım ve aileme ve antrenörüme beni destekleyen herkese bu mutluluğu yaşattım. Bayrağımızı göndere çektirdim. İstiklal Marşı’nı herkese dinlettirdim. Bu bana inanılmaz bir heyecan ve duygusal an yaşattı. Ülkemi çok seviyorum” dedi.

‘KADIN BOKSÖR MÜ OLUR?’

Kadınların spor alanında daha fazla varlık göstermesini dileyen Delişmen, “Aslında kadın olarak bizlerin başaramayacağı hiç bir şey olmayacağını düşünüyorum. Ön yargı ve maalesef kadın ne anlar algısı bizleri üzüyor. Kendimden örnek vereyim. Kısaca ben boksa başladığımda ‘Kadından boksör mü olur’ dediler. Boksu şiddet sporu olarak lanse ettiler. Ben pes etmedim. Gelen kötü tepkilere karşı umursamaz tavrımla cevap verdim çünkü insanlar kendi yapamayacağı şeyi sizlerin de yapamayacağını düşünür. Ben bütün bu önyargı ve algılara karşı savaştım ve başardım. Burada en önemli şey ailenin sana inanması antrenörün yanında olması daha iyisi olması için çabalaması. Maddi olarak ise maalesef sponsor bulamadığımız için kendi imkanlarımızla bir yere kadar ilerleyebiliyoruz. Eksiklerimiz çok bu konuda devlet büyüklerimizden tek ricam amatör spor branşlara daha çok destek. Daha çok başarı geleceğine eminim. Çünkü inanın bana bir Elif Delişmen hiç kolay yetişmiyor” ifadelerine yer verdi.

'FIRSAT TANINSIN’

Sporculara destek çağrısında bulunan Delişmen, “Maddi ve manevi desteğin çok önemli olduğunu fakat gerekli desteğin gösterilmediğini düşünüyorum. Bizzat kendimin yıllardır yaşadığı maddi ve manevi zorluk bir sporcuyu ne kadar yıpratırsa beni de o kadar yıprattı. Federasyon bilgisi dışında gelişen antrenörlerin kendi aralarında karar verip kendi sporcularını üstün tutmaları bilinçli olarak antrenörü milli takımda olmayan sporculara yapılan psikolojik baskıların olması sporcuların uzaklaşması için yeterli sebeptir. Ben bunun federasyon başkanının bilgisinin dışında yapıldığına eminim o asla böyle bir şeye müsaade etmez. Spora ve sporcuya değer veren bir insan ama ben sesimi hiç bir şekilde duyuramıyorum. Ülkeme Olimpiyat Madalyası getirmek istiyorum fakat bana bu fırsat tanınmıyor’ diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber