Salgından mağdur olan kesimlerin başında gelen kafeterya, restoran, lokanta, bar ve eğlence mekanlarının çilesi bitmek bilmiyor. İşletmeler açıldı açılmasına ama pek çok mekan akşam 19.00 itibarı ile kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Uygulanan saat sınırlamalarının değiştirilmesini talep eden esnaf heveslerinin kursaklarında kaldığını belirtiyor, işyerlerini açtıklarına şükrettiklerini söylüyor.

‘NORMALE DÖNEMEDİK’

Mart ayı itibarı ile start alan yeni döneme ilişkin görüşlerini Ege Telgraf ile paylaşan Kıbrıs Şehitleri Caddesi İşadamları Derneği Başkanı Hami Torcu, "İşyerlerimizi açtık, çalışmaya başladık ancak sıkıntılarımız halen devam ediyor. Bir kere gece sokağa çıkma yasağının kalkmadığı müddetçe bizlerin normale dönmesi oldukça zor. Hafta sonları da aynı şekilde. Vaka sayılarının çokluğu elbette önemli. İzmir neden yüksek riskli grupta ve turuncu bilemiyoruz. Enteresan bir karar. Esas sorulması gereken soru kurallara uymayana ne yapılıyor? Alışveriş merkezleri, marketler, oteller ve toplu taşıma araçları kalabalık. Bunlara bir yaptırım yok. Kapatma kararı çıktığında ise ilk önce bizi kapatıyorlar. Bizim isyanımız bunaydı. Yoksa, herkes elini taşın altına koyacak. Ama eşit şekilde koyacak. İşlerimiz fena değil. Tek tük gelen giden oluyor, şimdilik buna seviniyoruz. Hiç yoktan iyidir diyoruz. Müşterimiz gelince mutlu oluyoruz ve adeta çocuklar gibi seviniyoruz. Aslında bu haldeyiz. Yavaş yavaş personelimizi de geri topluyoruz. Eski günlerdeki gibi değiliz, bu yüzden şimdilik sadece yüzde 30 personel kapasitesiyle çalışıyoruz" dedi.

‘VERGİ YÜKÜ’

Torcu, önümüzdeki döneme ilişkin öncelikli taleplerinin vergi ödemelerinde kendilerine kolaylık sağlanması olduğunun altını çizdi ve şunları söyledi: "Bizim bölgemizde paket servisi yapan işletme sayısı azdı. Yapanlar da şimdi dükkanları açınca ister istemez sipariş sayısı düşmüştür. En azından Cumartesi günleri açık oluruz belki biraz işlerimiz artar, ama Pazar günleri kapatacağız. İlerleyen dönemde tedbirlerle ilgili yeni kararlar bekliyoruz. Yasaklar kalksın, sınırlamalar son bulsun isteriz. Pandeminin gidişatının normale dönmesini ve eskisi gibi olmayı elbette diliyoruz. Şu anda önlemlerimizi artırıyoruz. Mekanlarımızda ilaçlamalar yapıyoruz. İnsanlar bize güvenle gelebilsin diye her türlü önlemi alıyoruz. En büyük sorunumuz geriden gelen borçlarımız. Biz ancak üç senede normale döner eskisi gibi oluruz. Ama şu anda oldukça zor günlerden geçiyoruz. Normalleşmenin açıklanmasından itibaren yapılandırmalarımız ve vergi taksitlerinin son günüydü. Buna dair de bir müjde bekliyorduk ancak hüsrana uğradık. Pek çok insan bunları ödeyemedi ve bu yüzden de yapılandırmaları bozuldu. Bu ay sonunda vergilerin ikinci taksiti geliyor hem de SGK ödemelerinde son gün. Bunların ikisi çakışıyor. Bizim zaten paramız yok. Biz borcumuzu ödemek istiyoruz. Ama ödeyebilecek durumumuz yok. Bu konuda bir anlayış ve destek bekliyoruz. Zaten yarı kapasite ile çalışıyoruz. Eskiye göre işlerimizin yüzde 50'yi bulması dahi mümkün değil. İnsanlar 16.00’da, 17.00’da işten çıkıyor, saat 18.30’da oturmaya geliyor. Bu sefer tam masaya oturuyorlar, 19.00’da kapatıyoruz haydi hesabınızı ödeyin boşaltın demek zorunda kalıyoruz. Özetle, hiç yoktan iyidir, buna da şükür diyoruz. Şu anda en önemli talebimiz ve en büyük beklentimiz vergi ödemelerinin yeniden yapılandırılması." Erman Şentürk / Özel Haber