Nihat AK/EGE TELGRAF-Aydın'da Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) yurdunda üniversite öğrencisi Zeren Ertaş'ın yaşamını yitirmesine neden olan asansör kazasının ardından konunun ciddiyeti ortaya çıktı. KYK'da barınan öğrenciler eylemlerine devam ederken konutlardan iş merkezlerine, hatta beş yıldızlı otellere kadar asansörlerde büyük bir tehlike gündeme geldi. Geçtiğimiz günlerde İzmir’den Antalya'nın Alanya ilçesine tatile giden bir grup, beş yıldızlı bir otelde gördükleri karşısında şoke oldu. 45 bin metrekare alanda kurulu otelin lobisinde hizmet veren 6 asansörün tamamında kırmızı etiket bulunuyor. Etiketten anlaşıldığı kadarıyla ağustos ayında denetim yapılmış. Ekim ayının başında denetimin tekrarlanacağı yazılmış. Oteldeki 6 asansörden 5’i kasım ayında yerli ve yabancı turist tarafından kullanılıyor. Türkiye Otelciler Federasyonu, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ni uyaran tatilciler, “Alanya’daki beş yıldızlı otelin 6 kırmızı etiketli asansörünü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy kendisi mi kapatmaya gidecek, bu tehlikeye son verecek bir bürokrat yok mu?” diye tepki gösterdi.

DEĞERİ ÖLÇÜLEMEZ!’

Ege Telgraf Gazetesi muhabiri Nihat Ak'ın haberine göre; İnsan hayatının hiçbir maddi karşılığının olmadığını vurgulayan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İzmir BTK Başkanı Kıvanç Meriç, “İster yerli, ister yabancı turist olsun veya o otelde çalışan olsun, yetkililerin, beş yıldızlı oteldeki 6 asansörünün kırmızı etiketli olmasını, verilen sürenin dolmuş olmasını ve 5’inin çalışıyor olmasını bilmiyor olması mümkün değil. Bu hafta sonu oteli kullanan müşterilerden bir kişi, ‘Hizmet aldığım beş yıldızlı oteldeki 6 asansörün tamamı kırmızı etiketliydi. Tehlikeli olduğu için merdivenlerden yürüdüm, sağlığım bozdu’ şikayetiyle dava açsa kazanma ihtimali çok yüksek. Yerli-yabancı, turist- personel ayrımı yapmadan turizm tesislerimizin insan odaklı hizmet vermesi gerekir. Biz incoming; yani yurt dışından yurt içine bir turizm hareketi yaratan bir acentayız. İngiltere’den hizmet verdiğimiz bir turist Antalya Alanya'daki 5 yıldızlı o otele giriş yapsa, kırmızı etiketli asansörde yaşadığı kazada sakatlansa veya hayatını kaybetse bunun faturası kime kesilecek. İngiltere yargı sistemine göre seyahat acentasının ödeyemeyeceği bir tazminat belirlenir. ‘Türkiye’de skandal’ söylemiyle uluslararası medyada yankılanır. Turizmimize büyük darbe vuracak böylesi bir durumun faturasını Kültür ve Turizm Bakanlığı bile kaldıramaz. Türkiye Cumhuriyeti’ne böylesi bir fatura kesmeye kimsenin hakkı yok” dedi.

MAZERETİ YOK’

İnsan hayatını riske atmanın hiçbir mazeretinin olamayacağını dile getiren Başkan Meriç, “Enflasyon yükseldi, maliyetler artış gösterdi ama bu, kırmızı etiketli asansör çalıştırmaya basamak yapılamaz. Yemek menüleri, porsiyonlar, aydınlatmalar gibi kalemlerde iktisat yapabilirsiniz. Ne gıdada ne de asansör bakım ve onarımlarında tehlikeye davetiye çıkaracak bir davranış içine asla giremezsiniz. Bu tip sorunların çözümü sürdürülebilir turizmdir. Yatırımcı para yatırır. Yatırımcının hepsi otel işletemez. Bir inşaat firması güzel otel inşa edebilir. Ama otel işletemez. İstirhamımız otel işletmesini sürdürülebilir deneyimli ekiplere bırakmak lazım” diye konuştu.

Antik Çağdan günümüze Muğla Mutfağı kitabı tanıtıldı Antik Çağdan günümüze Muğla Mutfağı kitabı tanıtıldı

Ötelenen bakım ve onarımlar nedeniyle asansörlerin her geçen gün daha tehlikeli hale gelmeye başladığını belirten Ege Asansör Sanayicileri Derneği (EAYSAD) Başkanı Selda Tokoğlu, “Asansörlerin kurulması ve belli zamanlarda kontrolleri uzman ekipler tarafından yapılmaktadır. Yetkin kişilerin kurduğu ve kontrollerini yaptığı asansörler güvenle kullanılabilir. Elektrik kesilmesinden halat kopmasına kadar karşılaşılabilir sorunlar güvenlik sistemleri tarafından korunur. Problem merdiven altı kayıt dışı kişilerin asansörlere müdahaleleri, bakım ve onarımların yapılmamasından kaynaklanıyor. Yetkisiz ellerin müdahale ettiği asansörlerin şakası olmaz!” diye konuştu. 

KUSUR BÜYÜK

İzmir’deki asansörlerin yüzde 88’inin kusurlu olduğunu öne süren Tokoğlu, “Geçtiğimiz ay sonuna kadar yapılan denetimlerde İzmir’deki asansörlerin yüzde 88’inin kusurlu olduğu ortaya çıktı. Kentimizdeki asansörlerin sadece yüzde 12’si kusursuz halde. Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından 11 bin 647 asansöre 16 bin 451 kontrol yapıldı. Yapılan çalışmalarda asansörlerin bin 442’si kırmızı, 487’si sarı, 8 bin 291’i mavi, sadece bin 427’si yeşil renkli bilgi etiketlerini aldı. Geçen yıl yüzde 15 olan yeşil etiketli asansör sayısı bu yıl yüzde 12’ye düştü. Teknik kusurları giderilinceye kadar kırmızı ve sarı etiketli asansörlerin kullanılmaması gerekir. Mavi etiketli asansörlerde kusurların bir an önce giderilmesi gerekir. Sayıları artacak denetim ekiplerinin bilimsel teknik esaslara, standart ve yönetmeliklere uygun olarak çalışmalarını yürütmesi istenir” ifadelerini kullandı.

KİM SORUMLU?

Başkan Tokoğlu, “Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez. Bu asansörün en fazla altmış gün içerisinde güvenli hale getirilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Bu süre sonunda, A tipi muayene kuruluşu tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili idare tarafından ana besleme sisteminden elektriğin kesilerek mühürlenmesi yoluyla hizmetten men edilir. Sarı renkli bilgi etiketinde süre en fazla 120 gündür. Mavi etikette ise bir sonraki periyodik kontrole kadar süre vardır. Bu süre içerisinde güvenli hale getirilmeden kullandırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu mesuldür. Tehlikeli etiketi taşıyan asansörlere insanlarımızın binmemesi ve yetkilileri uyarması gereklidir” değerlendirmesinde bulundu.  

Kaynak: EGE TELGRAF