YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin genel merkezinde Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Özel, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Özel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın CHP'den istifasına ilişkin ilk kez açıklama yaptı. Kararın ardından Yavaş'ı telefonla aradığını belirten Özel, "Kararının kendisi ve memleket için hayırlı olmasını dilediğim telefonda da ifade ettiğim gibi bundan sonraki süreçte sayın Mansur Yavaş'ın ve belediye başkanı arkadaşlarımızın her türlü kararına saygılıyız" dedi.
Özel, belediye başkanlarının seçmenler tarafından hizmet amacıyla görevlendirildiğini belirterek, YENİ Parti'nin bu konudaki tutumunun değişmediğini söyledi.
"Belediye başkanlarının milletimiz tarafından beldelerine, ilçelerine, illerine hizmet için görevlendirildiklerini, bu motivasyonla alacakları her karara saygı olduğumuzu ve kendilerini hiçbir karara zorlamayacağımız ifade etmiştim. YENİ Parti bu tutumunu sürdürüyor" ifadelerini kullandı.
BUTLAN YÖNETİMİ AÇIKLAMALARINA TEPKİ
Özgür Özel, CHP'deki mutlak butlan yönetiminden gelen açıklamalara da tepki gösterdi. Özel, söz konusu yönetimin Mansur Yavaş'ın farklı bir partinin genel başkanıyla iletişim kurmasına ilişkin açıklamalarını eleştirdi.
Özel, "Butlan yönetiminin geçtiğimiz günlerde ve bugün yapmış olduğu bir açıklamayla sanki 31 Mart akşamının CHP'si kendileriymiş gibi 'yok efendim bir partiden seçildin, başka partinin genel başkanına nasıl bilgi verirsin...' Başka partinin genel başkanı, 31 Mart akşamının genel başkanıydı. Ya benimsin ya kara toprağın! Öyle bir şey yok. Hiçbir değer 'ya benimsin ya kara toprağın' denilebilecek ve böyle israf edilebilecek bir durumda değil Türkiye'de. Hele hele Mansur Yavaş gibi bir siyasetçinin, seçimsiz gelmiş, iktidar tarafından atanmış butlan yönetiminin kaprisleriyle terbiye edilmesi, oranın siyasetine alet edilmesi söz konusu olamaz" diye konuştu.
"TARİHİN DOĞRU TARAFINDA DURMUŞTUR"
Özel, Mansur Yavaş'ın mutlak butlan kararından sonraki açıklamalarına da değindi. Yavaş'ın açıklamalarında seçilmiş olma vurgusu yaptığını ve mahkeme kararıyla siyasetin şekillendirilmesine karşı çıktığını belirten Özel, bu tutumun kendileri tarafından daha önce de değerlendirildiğini söyledi.
Özel şöyle devam etti: "Sayın Mansur Yavaş, mutlan kararı çıktığı andan itibaren kurduğu tüm özenli cümlelerde seçilmeye vurgu yapmış, atanmışlığa ya da mahkeme kararıyla siyaset dizaynına itiraz etmiş. Dolayısıyla tarihin doğru tarafında durmuştur. Biz de bunu kıymetlendirmiştik. Ben aynı noktadayım. Bundan sonraki süreçle ilgili kendisinin birinci sorumluluğu Ankara'ya karşıdır, kendisine oy vermiş olanlara karşıdır. Bu sadece bir partiye ait seçmenler de değildir, çok daha kapsayıcıdır. Bunun geçmişteki durumunu bilmek, geleceğe dönük olarak da bunu kıymetlendirmek önemli olan. Maksat hepimizin rahatsız olduğu bu iktidarı değiştirmekse bu noktada herkesin siyasetini sorumluluk çerçevesi içerisinde yerine getirmesi gerekiyor. Bir kez daha hayırlı olsun dileklerimi ifade etmek isterim."
ÖZEL'DEN BELEDİYE BAŞKANLARI VURGUSU
Özgür Özel, açıklamalarında belediye başkanlarının görevlerinin seçmenlerin verdiği yetki doğrultusunda yürütülmesi gerektiğini ifade etti. YENİ Parti'nin belediye başkanlarını herhangi bir siyasi karara zorlamayacağını belirten Özel, Mansur Yavaş'ın da bundan sonraki süreçte Ankara'ya ve kendisine oy veren seçmenlere karşı sorumluluğunun bulunduğunu söyledi.
Özel'in açıklamalarında ayrıca belediye başkanlarının yalnızca belirli bir siyasi parti seçmenine değil, görev yaptıkları kentteki tüm seçmenlere karşı sorumluluk taşıdığı vurgusu yer aldı.





