Nihat AK / EGE TELGRAF- Rahmet mevsimi olarak adlandırılan Ramazan ayında yapılacak ibadetler için İzmirliler hazırlık yapıyor. Ancak eskiden çarşıya pazara yansıyan hazırlık bu kez eski günleri aratacak düzeyde. Ramazan ayına sayılı saatler kala, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda durgunluk hakim. Çarşıda işlerinin bereketlendiğini söyleyenler hurma satıcısı esnaflar.

ESKİ GÜNLERİ ARIYORUZ

Ramazan ayına az bir süre kala çarşıda bir hareketin görülmediğine dikkat çeken İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Semih Girgin, “Tarihi Kemeraltı Çarşısı İzmirlilerin vazgeçilmezi. Her ne kadar semt çarşıları olsa da bizim çarşımızın özel bir yeri var. Kutsal ayın bir hafta on gün öncesinden bir hareket başlaması gerekirdi. Sayılı saatler kalmış olmasına rağmen çarşıda bir coşku yok. Yıllar önce insanlar buraya Ramazan ayının öncesi koşarak gelirdi. Kutsal ayın ilk günlerine kadar yoğun bir alışveriş dönemi yaşanırdı. İlk alışverişler yapıldığı için de 10-15 günlük bir sakinlik olurdu” dedi.

ESNAFIN MECALİ YOK

Ramazan alışverişi için esnafın hazırlık bile yapamadığını dile getiren Dernek Başkanı Girgin, “Alışveriş ortamının sürdürülebilir olması için bazı şartların yerine gelmesi gerekir. İstikrar olması gerekir. Vatandaşın da esnafında önünü görebiliyor olması gerekir. Günümüz şartlarında kimse önünü göremiyor. Alışveriş yapılacağına inanmayan esnaf bu yıl Ramazan öncesi için hazırlık dahi yapmadı. Zaten yapacak gücüde kalmadı. Vitrinler değişmedi. Bir stok oluşmadı. Bunları yapmaya esnafın mecali yok” diye konuştu. pahalilik-ramazan-alisverisini-de-vurdu

KURU GIDAYA İLGİ YOK

Havra Sokağında kuru gıda satışı yapan esnaf Ali Kemal Uğurlu, “Son üç senedir sakin geçiyor. Beklenen yoğunluk yok. Eski Ramazanlardan eser kalmadı. Eski işler eski alışverişler görülmüyor. Eski bütçeler eski alım güçleri kalmadı. Her şey eskide kaldı. Maliyetlerimiz anormal yükseliyor bu da doğal olarak satış fiyatlarımıza yansıyor. Peynir 200-250 TL’den aşağı yok. Kıymanın fiyatı ortada. Otuz kırk liradan başlıyor hurmanın fiyatı ama kalitelisi 200 TL. Vatandaşın cebindeki para belli alım gücü belli” dedi.

HAVRA SOKAĞINDA KURU GIDA

Yeni mahsül Karagöz Börülce KG’mı 40 TL, pilavlık bulgur KG’mı 24 TL, Simav Fasulye KG’mı 48 TL, kısırlık Antep bulgur KG’mı 24 TL, Nigede fasulye KG’mı 50 TL, Karaman bulgur KG’mı 24 TL, Antep kırmızı mercimek KG’mı 36 TL, Konya fasulye KG’mı 50 TL, beyaz nohut KG’mı 60 TL, lüks çalı fasulye KG’mı 70 TL, Uşak tarhana KG’mı 100 TL, Yozgat yeşil mercimek KG’mı 40 TL’den tezgahlardaki yerini alıyor.

TEZGAHIN GÖZDESİ KURU MEYVE

İftar sofralarının gözdeki hurmalar Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala tegahlardaki yerini aldı. İline ve semtine göre hurma fiyatlarının yüzde 15 ile 30 arasında arttığı belirtiliyor. İzmir’deki fiyatları geçen yıla oranla yüzde 20-25 artan hurmanın kilogramı, cinsine göre, 35 lira ile 300 lira arasında değişiyor. Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda hurma türleri olan Bağdat 35, İran dökme ve Hicaz 45, Ballı Tunus 48, Cennet 90, Medine 120, Kudüs 130 TL’den satışları gerçekleştiriliyor. Kuru meyvelerin kilogram fiyatı ise çekirdekli üzüm 55, çekirdeksiz üzüm50, gün kurusu 140, mürdüm erik 60, sarıerik kurusu 50, yaban mersini 170, dut 60, kızılcık 80, altın çilek 100, ceviz 160, incir 100, sakı kayısı 150 TL’den alıcılarını bekliyor.

BİZ SATMAYA YETİŞEMİYORUZ

Arap ülkelerinde tok tutması nedeniyle sahurda tüketilen hurmanın Türkiye'de genellikle iftar vakitlerinde yenildiğine dikkat çeken aktar Mehmet Dağtekin, “Ramazan aylarında tezgahlarımızın gözdesi hurma türleri oluyor. Hurma satışlarımız son bir hafta on gündür hareketli. Hurmada en çok yaş hurma dallı hurma tercih ediliyor. İran dökme olan Mazafati hurması gidiyor. Tunus hurması çok çok ilgi görüyor. Artık biz yetiştiremiyoruz müşteri kendisi tezgahtan dolduruyor. Fiyatlar çok çok uygun. Geçen yıla göre ufak bir artış var. Biz küçük esnaf olarak çok küçük bir kar oranıyla çalıştığımız için müşterimiz geliyor. Piyasa fiyatlarının çok çok altında çalıştığımız için büyük ilgi görüyoruz” dedi.

LEZZET FARKLARI VAR

Hurma alınlarının tadı ve fiyatıyla orantılı olduğunu vurgulayan Aktar Dağtekin, “Sadece Medine'den 20'nin üzerinde hurma türü ülkemize getiriliyor. Hurmalar kabuklu kabuksuz, büyük küçük, yumuşak sert gibi özelliklerine göre sınıflandırılıyor. Diyabet hastalarının ya da şeker sevmeyenler Sugi hurmasını tercih ediyor. Dişileri olmayan yaşlılar ve bebekler için daha etli bir cins olan Mejdul hurması alınıyor” diye konuştu.