2019-2020 sezonunda ithal edilen lif pamuk Ege Bölgesi'ndeki üretimden fazla. Tarım ve Orman Bakanlığı Ürün Masaları tarafından yayınlanan rapora göre, Türkiye’nin lif pamuk ithalatı 2018 yılında 766 bin 947 ton oldu. 2019 yılında ithalat 950 bin 590 tona ulaştı. Sezon bazında bakıldığında dünyada pamuk takvim yılı 1 Ağustos – 31 Temmuz olarak kabul edilir. Türkiye’nin 2018-2019 sezonunda lif pamuk ithalatı 760 bin 858 ton olurken,2019-2020 sezonunda Haziran sonu itibariyle 918 bin 416 tona yükseldi. Temmuz sonu itibariyle ithalatın 1 milyon ton sınırına dayandığı ifade ediliyor. Son iki sezonun Haziran ayı verilerine bakıldığında, Haziran 2019’da 69 bin 400 ton ithalat yapıldı. Bu yıl Haziran’da ithalat 83 bin 560 ton oldu. Geçen sene korona virüs yani pandemi yoktu. Bu sene pandemiye rağmen ithalat arttı. Menemen ovası çiftçileri ise pamukta büyük zarara uğradıklarını dile getirdi. Menemen Ziraat Odası eski Başkanı ve 30 senelik çiftçi Recai Önal, “Göl Marmara su kaynağını kurutup, Gördes Barajı yaptılar. Bu baraj ile kapalı sulama sistemleri oturtulamadığı için çiftçi 9 milyon kilo pamuk zarara uğradı. Yani 45 milyon bir zarar. 6 bin çiftçiyi etkiliyor” ifadelerini kullandı.

‘KADER DEĞİL’

Su kaynağı değiştikten sonra bir eylem planı oturtulmadığını belirten Önal, “45- 60 gün su verilse bir kayıp olmayacaktı. Pamuk su ister. Göl Marmara su kaynağımız bitirdiler, kuruttular ve yerine Gördes Barajı yaptılar. Barajın bir kısmı su içimi olarak planlanmıştı. Bir kısmı da Akhisar ve Göl Marmara’ya kapalı sistem sulama alanları olacaktı. Bir su kaynağını yok ediyorsun diğerini planlıyorsun. Yüz bin hektar alana ekilen 80 bin hektar ürün var. Manisa ovası 40 bin hektar olarak mağdur kaldı. Menemen ovası 22 bin hektar olarak mağdur. Sadece Menemen ovasında yüzde 40 oranında pamukta kayıp oldu. Bunun nedeni yanlış bir sistemin raporu ve susuzluk. Buda 9 milyon kilo pamuk yapar. Beşle çarparsak 45 milyon lira zarar. Çiftçinin elinden yanlış planlama yüzünden bu para alındı. Tedbir almamız lazım. Bu kader değil” dedi.

‘BİZE ZARARI ÇOK’

Önal, yaşanan çiftçi mağduriyetinin ülke ekonomisi açısından da büyük bir olumsuzluk taşıdığını belirterek, “Mağduriyet çok üzücü. 45 milyon zarar yanlış planlama. İçme suyu tabi planlanacak ama bunu Ziraat Odaları ve bizler dile getirdik. Kapalı sistem yapmadan, su planı yapıldı. Hiçbir eylem planı yok. Menemen Ovasında 6 bin çiftçi var. Manisa Ovası çok daha kalabalık. Orası 40 bin hektar, bizimki 22 bin hektar. Sadece pamukta 45 milyon zarar ne demek. Pamuk 60 gün su alması gereken bir bitki. İnsanları bilinçlendirmediler. Bu baraj planlanırken bu hesapların yapılmalı. Planlı su dağıtım rakamları belirlenmeli. Büyük bir zarar yaptı bize. 35 yıldır çiftçiyim. Menemen Kaymakamına gittim. Rakamlar ortada ama kimse dönüş yapmıyor. Konunun bir çözümünü bekliyoruz” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber