13 Mart tarihinden bu yana yaşanan pandemi süreciyle birlikte kantinlerde diğer pek çok iş kolu gibi kapandı. Normalleşme adımları sırasında dahi açılmayan kantinlerin akibeti ise belirsiz. Bu anlamda kantinci esnafı zor ekonomik koşullara ne kadar dayanabilecek merak konusu. İzmir Kantinciler Odası Başkanı Rasim Topçu, “Önce sağlık diyoruz ama herkes gibi kantinci esnafının da yaşama hakkı var. Kantinlerin ne zaman açılacağı belli değil. Açıklanan veriler ışığında çok mutlu değiliz. Mart ayı ile Eylül ayına kadar 7 ay iş yerlerimiz kapalı olacak ve nasıl kurallarla açılacağımızı bile bilmiyoruz” dedi.

‘YARDIM ALAMADIK’

Türkiye’de yaklaşık 20 milyon insanı besleyen bir meslek grubu olduklarını vurgulayan Topçu, ‘Nüfusun dörtte birini bizler besliyoruz’ dedi. Meslek grubu olarak hükümetin konuyu yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen Topçu, “Teşviklerle ayakta kalmamızı sağlamaları lazım. Hükümetin açıkladığı ekonomi paketlerinden sadece kredilerden bazı arkadaşlarımız faydalandı. Zaten pek çok kantinci esnafı gırtlağa kadar borçlu. Okul açılınca hem eski borçlarını hem de aldıkları krediyi ödemek onları korkutuyor. Hibe anlamında, teşvik anlamında bizlere herhangi bir kredi ve para yardımında bulunulmadı” diye konuştu.

‘BİR KAMBUR DAHA’

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe girmesi beklenirken bir yıl daha uzatılan logolu ürünlerin satışına yönelik ise büyük bir çıkmaz oluştuğunu anlatan Topçu, “Kantinciler Güç Birliği Platformu olarak, yetkili odalarımız ve bakan yardımcımızla görüşme yaparak bu logolu ürünlerin kantinlerde uygulanma süresini uzatmıştık. Eylülde okullar açıldığında birde satışa uygun görülmeyen ürünleri düşüneceğiz. Eylülde açılsak bile bu nedenle cirolarımızda yüzde 30 düşüşle başlanacak. Sıkı bir denetimde oluyor bu anlamda mutluyuz. Mesele çocuklarımızın sağlığı. Fakat özetle esnaf pandemiden yorgun düştü ve ekonomik anlamda çok zor durumda birde normalleşme ile okullar başlasa bile bu nedenle cirolarda bir düşüş yaşanacak. Var olan sıkıntılara bir kambur daha eklenecek” ifadelerini kullandı.

‘BARİ KİRA ZAMMI OLMASIN’

Kira sözleşmelerini yenilerken zam yapıldığını ve çalışmadıkları gerekçesiyle büyük zorluklar yaşandığını belirten Topçu, “Yılda 160 gün çalışıp 10 ay kira veren ve aile geçindiren meslek grubuyuz. Ödediğimiz vergiler, okullara ödenen kira parasıyla, okulları rahatlatan bir meslek grubu olarak hükümetin desteğini beklerdik. Çok göz ardı ediliyoruz. Diğer meslek grupları teşviklerden faydalandı. Biz hiç bir nakit yardım almadık. Sosyal yardım kolileri oldu sadece bizlere gelen. İade edilmemiş mal bırakmamaya çalıştık ama malum 1 yılda yaklaşık 5 ay çalıştık ve belki 1 yıl çalışmayacağız. En mağdur olan esnaf grubu olduğumuzu düşünüyoruz. Biz 1 yıllık sözleşmeler yapıyoruz ve onları yenilemekteyiz. Yenilenen sözleşmelerde çalışmadığımız halde kira zammı yapılmakta. Çalışıyormuş gibi algılanıyoruz. Tüm Türkiye’de 21 esnaf odası bir arada Kantinciler Güç Birliği olarak bakanlıktan talebimiz bu mağduriyetin yanında teşvik almamamıza rağmen yenilenecek kira sözleşmelerimizde zam yapılmamasını istemek oldu. Esnaf nefes almalı ki istihdam ettiğimiz personel işsiz ordusuna katılmasın. Bunu korumak zorundayız. Bizde sorunlarımızın görülmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber