İngiltere'den sonra dünyanın çeşitli bölgelerinde peşi sıra gelen mutasyon haberleri ve bilim dünyasını endişelendiren artan vakalara ilişkin Ege Telgraf'a konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı şunları söyledi: "Türkiye'de bu aşının akıbetini henüz kimse bilmiyor. Çünkü süreçte maalesef şeffaflık yok. Sağlık Bakanlığı 11 Aralık'ta aşının geleceğini açıklamıştı ama halen bildiğimiz kadarı aşılar gelmedi. Aşıların ne zaman geleceği ya da geldiyse akıbetinin ne olduğuyla alakalı ortada bir bilgi yok. Buna ilişkin yeni bir açıklama yok. Gelmediyse neden, ya da ne zaman geleceğine dair bir şey söylenmedi. Sürecin başından beri salgının şeffaf yönetilmemesine dair açıklamalarımızı dile getirdik. Ama hala bu tür açıklamalar yapılmıyor. Diğer yandan, virüslerde mutasyon beklenen bir olaydır. Bizim yaşadığımız ya da salgında Türkiye'de rastlanan virüs ile ilk kez Wuhan'da ortaya çıkan virüs aynı değil. Bu süreçte birçok sefer mutasyon zaten oldu. Ama her mutasyon mutlaka çok önemli değişikliklere yol açacak diye bir şart yok. Bunların birçoğunda salgının gidişatını, grafikleri etkileyecek ciddi değişimler yaratmıyor. Fakat İngiltere'deki son mutasyonların ne kadar önemli olup olmadığı henüz net biçimde ortaya konulmadı.”

‘KANIT YOK’

‘Bu yeni mutant virüsün daha hızlı yayıldığını biliyoruz. Yüzde 70 oranında daha hızlı yayılsa da, daha öldürücü olduğuna, daha ağır hastalıklara yol açtığına dair elimizde bir veri ya da kanıt yok’ saptamasında bulunan Başkan Çamlı, “En önemli konumuz mevcut aşıların bu mutant geçirmiş virüse etkili olup olmayacağı. Bilim insanlarının öngörüleri bu konuda herhangi bir kanıt olmadığı yönünde. Bununla ilgili net bir çalışma yapılmadı. Ama çok etkili olmadığını düşünüyorlar. Bunu ancak yapılacak çalışmalardan sonra kesinlikle söyleyebiliriz. Şimdi bu aşılar etkisiz olacak diyemeyiz. Bu yönde bir kanıt yok. Bu çalışmalar yaklaşık 15 gün kadar sürecektir. Onun sonrasında kanıta dayalı bir bilgiler paylaşılacaktır. Birçok bilim insanının öngörüsü ise aşıların mutasyona uğramış virüste de etkisi olacağı yönünde" diye konuştu.

‘ETKİSİ OLUR AMA’

Mutasyon vakalarının henüz görülmediği ülkemizde ve İzmir'deki son durum hakkındaki görüşleri ile son kısıtlamalara dair değerlendirmelerini de paylaşan İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı, "Bu yasakların kısmi bir etkisi olur ama korona virüsü tamamen kontrol altına alabilecek ya da çok ciddi vaka düşüşleri yaşatabilecek bir durum söz konusu değil. Esas olarak en az 14 gün sürecek bir tam kapanmanın hayata geçirilmesi gerektiğini ileri sürmüştük. Sadece hafta sonları ve akşam belli saatlerden sonra uygulanan sokağa çıkma yasaklarının kısmi de olsa fayda sağladığını söyleyebiliriz. Vaka sayılarında yüzde 30'lara varan oranda düşüşler olduğunu görüyoruz. Ama yine de vaka sayıları ve vefat oranları halen yüksek. On gün öncesine göre tablodaki rakamlar düştüyse bile bugün bulunduğumuz seviye halen yüksek. Önümüzdeki iki üç hafta içerisinde bu düşüş devam edecek mi? Bunu bilmiyoruz. Salgında zaman zaman dalgalanmalar olabiliyor. Bu düzeye gelen bir pandeminin sadece hafta sonu ve belirli alandaki kısıtlamalarla kontrol altına alınacağını düşünmüyoruz. Zorunlu, hayati ve acil sektörler haricinde toplumsal hareketliliği yavaşlatacak bir tam kapanma şart. Tabii bunu sağlarken de kırılgan kesimlerin, yani yoksul vatandaşlarımızın, engellilerin, yaşlıların, mültecilerin sosyal ve ekonomik yönden desteklenmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi ön koşulu ile böyle bir kapanma pandemi ile mücadelede etkili olacaktır. Bu tür tedbirlerle kısmi düşüşler sağlansa da yeterli bir kontrol sağlanamaz" dedi. Erman Şentürk / Özel Haber