Sağlık

Pansitopeni nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

Pansitopeni, vücudunuzun kritik öneme sahip kan hücrelerinin - beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri ve trombositlerin - sayısında belirgin bir düşüşle karakterize olan nadir bir tıbbi durum olduğunu söyleyen uzmanlar, “Bu durum, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve zamanında teşhis edilip tedavi edilmezse hayati riskler taşıyabilir” uyarısı yaptı.

Abone Ol

Memduh Güney / EGE TELGRAF- Pansitopeni, hakkında uzmanlar bilgiler verdi, uyarılarını sıraladı. “Genellikle kemik iliğinde üretilen hücrelerin normal işlevini etkileyen çeşitli faktörler sonucunda ortaya çıkar” mesajı veren uzmanlar, “Bunlar arasında kemoterapi gibi kanser tedavileri, radyasyon tedavisi, bazı enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar ve bazı genetik bozukluklar bulunmaktadır. Belirtiler arasında sürekli yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, soluk cilt tonu, kolay morarma veya kanama, enfeksiyonlara karşı artan hassasiyet ve kemik ağrısı bulunabilir. Bu belirtilerden herhangi biri fark edildiğinde, bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir” dedi.

‘ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ’

Pansitopeni teşhisinin genellikle bir kan testi ile konduğunun altını çizen uzmanlar, şunları aktardı: “Tedavi genellikle altta yatan nedenin belirlenmesine ve bu nedenin tedavi edilmesine dayanır. Bu, kemik iliği transplantasyonu, kan transfüzyonları, ilaçlar veya diğer tıbbi müdahaleleri içerebilir. Pansitopeni, potansiyel olarak ciddi sonuçlar doğurabilen bir tıbbi durumdur, ancak erken teşhis ve etkili tedavi ile yönetilebilir. Hastalığın semptomları hakkında farkındalık arttıkça ve tıbbi araştırmalar ilerledikçe, pansitopeniye sahip bireylerin yaşam kalitesini artırmak için daha fazla seçenek ortaya çıkabilir.”