Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020'yi "Patara Yılı" ilan etmesinin ardından başlatılan çalışmalar, yaklaşık 2 bin yıllık deniz fenerinin yeniden inşa edilmesini sağladı. Fenerin çevresindeki kazılarda ortaya çıkan binlerce taş, "taş hastanesi" olarak adlandırılan alanda titizlikle işlenerek kuleye yerleştirildi. Restorasyon süreci, yapının orijinal malzemeleriyle aslına uygun bir şekilde gerçekleştirildi. Fenerin 4 metre yüksekliğindeki podyumunun üzerindeki kule, üzerindeki yazıt, yunus kabartması ve kubbe ile tamamlandı. Çevre düzenlemelerinin bitmesiyle birlikte kule, son halini aldı.
PATARA'NIN TARİHİ ÖNEMİNE VURGU
Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şevket Aktaş, restorasyon çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını ve yapının çok titiz bir şekilde eski haline kavuşturulduğunu belirtti. Aktaş, "Fenerin ışığı, yüzyıllar sonra sembolik olarak yeniden yanacak" diyerek, yapının tarihi önemine dikkati çekti. Ayrıca, fenerin yapısının çok özel olduğunu ve her gezginin görmek isteyeceği bir yer haline geleceğini söyledi. Fenerin, anıt podyumu ve 2500 taştan oluşan kulesiyle büyük ilgi çekeceği öngörülüyor.
ZİYARETÇİLERE AÇILACAK VE IŞIĞINI YAKACAK
Restorasyonun tamamlanmasının ardından, fenerin çevre düzenlemesiyle ilgili küçük eksiklikler kaldığı ve bu eksikliklerin giderilmesinin ardından ziyaretçilere açılacağı belirtildi. Patara Antik Kenti'ne yapılacak ziyaretlerin, bölgeye turist akışını artırması bekleniyor.