Greenpeace Türkiye'nin yaptığı yeni araştırma, İstanbul'daki pazarlar ve marketlerde satılan meyve ve sebzelerin çoğunda zararlı kimyasal kalıntılar bulunduğunu ortaya koydu. Yapılan analizde, ürünlerin büyük bir kısmında pestisit ve PFAS maddelerine rastlanırken, bu durumun halk sağlığı açısından ciddi tehditler oluşturduğu vurgulandı.

Greenpeace'in 155 örnek üzerinde yaptığı inceleme, İstanbul'daki beş büyük zincir market ve semt pazarlarından alınan ürünlerin %61'inde birden fazla pestisit kalıntısı bulunduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca, %43’ünde PFAS kalıntıları tespit edildi. Bunların yanı sıra, alınan örneklerin %31,6’sı Türk Gıda Kodeksi'ne uygun değildi ve 50 üründe ruhsatsız pestisit kullanıldığı belirlendi.

Zehirli Kimyasalların Riski

Yapılan araştırmaya göre, pazarlarda en fazla zararlı kimyasal kalıntısına sahip ürünler arasında salamura yaprak, yeşil sivri biber, ıspanak ve armut yer alıyor. Bu ürünlerde yasaklı veya limitin üzerinde pestisit kullanımı dikkat çekti. Greenpeace Türkiye'nin raporunda, pestisitlerin özellikle çocukların bağışıklık, sinir ve hormonal sistemlerini olumsuz etkileyebileceği ve bu kimyasallara uzun süreli maruziyetin beyin gelişimi sorunları ile ciddi sağlık risklerine yol açabileceği belirtiliyor. Ayrıca, PFAS maddelerinin kanser, tiroit bozuklukları, karaciğer hasarı ve doğurganlık sorunları ile ilişkilendirildiği ifade ediliyor.

En Riskli Ürünler

Araştırma, pazarlarda satılan birçok üründe yüksek oranda kimyasal kalıntı bulunduğunu ortaya koydu. Bu ürünler arasında salamura yaprak (%80), yeşil sivri biber (%70) ve ıspanak (%67) başı çekiyor. Ayrıca, kıvırcık marul, armut ve üzüm gibi ürünlerde de zararlı kalıntılar yüksek oranlarda tespit edildi. Golden/Starking elma, dolmalık biber ve patlıcan gibi ürünlerde de yüksek oranda pestisit kalıntısı bulunduğu rapor edildi.

Çocuklar İçin Ciddi Tehdit

Uzmanlar, özellikle çocukların zararlı kimyasallara maruz kalmalarının büyük tehlike oluşturduğunu belirtiyor. Dr. Bülent Şık, pestisitlerin çocukların gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini, PFAS’ın ise uzun vadede kanser gibi ciddi hastalıklara yol açabileceğini ifade etti.

Tugay, ziyaretin detaylarını aktardı: “Heyetler bir araya gelecek henüz işin başındayız” Tugay, ziyaretin detaylarını aktardı: “Heyetler bir araya gelecek henüz işin başındayız”

Tarım Bakanlığı'na Çağrı

Greenpeace Türkiye Direktörü Berkan Özyer, Tarım ve Orman Bakanlığı'na düzenli pestisit analiz sonuçlarını kamuoyu ile paylaşma çağrısında bulundu. Özyer, çocukların temiz gıdaya erişim hakkının korunması gerektiğine dikkat çekti.

Pestisit ve PFAS Nedir?

Pestisitler, tarımda kullanılan kimyasallardır ve uzun süreli maruziyetin kanser, hormonal bozukluklar ve sinir sistemi hasarına yol açabileceği bilinmektedir. PFAS ise çevrede ve insan vücudunda uzun süre kalan, kanser ve diğer ciddi hastalıklarla bağlantılı olan "sonsuz kimyasallar"dır.

(Sözcü)

Kaynak: Haber Merkezi