Şiddet ve bitmek bilmeyen nöbetler derken pandemi koşullarında iş yükü iyice artan hekimler, sağlık hizmetini “sağlıklı çalışma şartlarında” sunmak istiyor. Bazı tıp merkezi ve özel hastanelerin, binanın içe bakan ya da eksi katlarında kalan kısımlarını da değerlendirmek istemesi, poliklinik hizmetinin penceresiz muayene odalarında verilmesine neden oluyor. Bu odalarda havalandırma sistemi kullanılıyor; ancak gün boyu hasta kabul eden hekimler burada taze hava soluyamıyor, güneş ışığından faydalanamıyor. Ayrıca bazen hemşireler bazen de sekreterler ile birlikte kullanılan bu odalarda, hasta ve yakını da eklenince odadaki kişi sayısı 4’e kadar çıkabiliyor. İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Behiye Mungan, taze hava ihtiyacının öneminin kovid döneminde daha iyi anlaşıldığını; buna rağmen mekan sıkıntısı nedeniyle çok sayıda hekimin aynı şartlarda hasta muayene etmeye devam ettiğini bildirdi. Behiye-Mungan CANLAR GİDİYOR Kovid 19 nedeniyle çok sayıda sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini hatırlatan Dr. Mungan, “Penceresiz, dar muayene odaları sadece özel sektörün sorunu değil, kamu kurumlarında da benzer sıkıntılar görüyoruz. Tepecik’te (Eğitim ve Araştırma Hastanesi) radyolog bir arkadaşımız havalandırmasız yerde çalışıyordu, kovid oldu, o koşullardan sonra vefat ettiğini biliyoruz. Özellikle kovid döneminde dışarıdan alınan taze hava çok önemli. Havalandırma sistemleri genelde çok iyi çalışmıyor. Elbette gün ışığından da faydalanılmıyor. Ayrıca hastalarımız muayene sırasında soyunup dökünüyor. Bir hastamız çıkıyor, diğeri geliyor… Bu kadar çok kişinin soyunup dökündüğü bir alanın hem hekimin hem de hastaların sağlığı açısından mutlaka taze hava ile havalandırılması gerekir. Maalesef muayenehanelerin üzerindeki sıkı denetimler, tıp merkezi ve hastaneler üzerinde uygulanmıyor” dedi. YÜZDE 36 MEMNUN DEĞİL’ Dr. Behiye Mungan özel hastane ve tıp merkezlerinde görev yapan hekimlerin mobbing ve iş güvencesizliği tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, resmi tatillerde çalıştıklarını, performansa dayalı sistem nedeniyle yıllık izin kullanamadıklarını ve eğitimlere, kongrelere katılamadıklarını aktardı. Bu şartlar nedeniyle yurtdışına göçün ciddi boyutlara ulaştığını anlatan Dr.Mungan, “Emekliliğimizde hasta olursak kime muayene olacağız, diye düşünüyoruz. Bizim hekimlerimiz Avrupa’nın hekim açığını doldururken bize üçüncü dünya ülkelerinden hekim gelecek diye düşünüyorum” diye konuşu. Dr. Mungan, Özel Hekimlik Komisyonu tarafından yapılan anketin sonuçlarını da paylaştı. Buna göre, çalışmaya katılan hekimlerin yüzde 61’i çalıştıkları kurumda ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve Yönetmelikleri’nin gereği gibi uygulanmadığını, yüzde 66’sı çalışma alanlarının ergonomik olmadığını, yüzde 50’si ise havalandırmanın yetersiz olduğunu belirtti. Hekimlerin yüzde 36’sı çalışma koşullarından memnun olmadığını, yüzde 17’si ise kesinlikle memnun olmadığını kaydetti.

Yönetmelikteki tanımı...

Özel hastanelerde, faaliyet izin belgesinde kayıtlı klinik uzmanlık dalları için yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan poliklinik muayene odası ayrılır. Poliklinik muayene odalarında uzmanlık dalına uygun araç, gereç ve donanım ile hasta muayene masası, soyunma bölümü ve lavabo bulunur. Klinik uzmanlık dalları dışındaki dallarda kadrolu veya kısmi zamanlı çalışan uzman tabiplere yeterli sayıda ve genişlikte, yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan çalışma odaları ayrılabilir. Kadın hastalıkları ve doğum ile üroloji polikliniklerinde, ayrıca tuvaletin bulunması gerekir. Şayet kadın hastalıkları ve doğum poliklinikleri hastane bünyesinde diğer polikliniklerden ayrı, bağımsız bir bölümde ve bölüm içinde hasta tuvaleti de var ise; üroloji polikliniğinden ayrı olarak sistoskopi-ürodinami odası bulunuyor ve burada tuvalet var ise, bu polikliniklerin muayene odasında tuvalet bulunması gerekmez.

Poliklinik muayene odalarının kapısında hizmet verilen uzmanlık dalının adı, oda içinde hastaların görebilecekleri bir yerde o muayene odasında görev yapan tabiplerin diploma ve var ise uzmanlık belgelerinin aslı veya mesul müdür tarafından tasdiklenmiş bir örneği ile EK-12’deki personel çalışma belgesinin müdürlük onaylı sureti, duvarda asılı olarak bulunur.

TUĞÇE DOĞANELİ KAMACI / ÖZEL HABER