Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin ile olan ekonomik ve ticari iş birliğinin hızla büyümeye devam ettiğini vurguladı. Çin'in, Rus enerji kaynaklarının en büyük tüketicisi olduğunu belirten Putin, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2024 yılı itibarıyla 245 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

"MOSKOVA-PEKİN İŞBİRLİĞİ ULUSAL ÇIKARLARA DAYANIYOR"

Kremlin, Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in video konferans görüşmesinin detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Görüşmede, Rusya ve Çin arasındaki ilişkilerin stratejik önemde olduğuna dikkat çeken Putin, "Moskova ile Pekin arasındaki iş birliği, ulusal çıkarlara ve büyük güçler arasındaki ilişkilerin nasıl olması gerektiğine dair benzer yaklaşımlara dayanmaktadır" dedi.

Putin, geçtiğimiz yılın iki ülke ilişkileri açısından son derece verimli geçtiğini dile getirerek, Şanghay İşbirliği Örgütü ve BRICS çerçevesinde önemli zirveler gerçekleştirildiğini kaydetti. Ayrıca Birleşmiş Milletler ve G20 gibi uluslararası platformlarda da eşgüdümlü bir şekilde çalıştıklarını ifade etti.

TİCARETTE BÜYÜME DEVAM EDİYOR

Putin, "olumsuz dış müdahalelere" rağmen Rusya ve Çin arasındaki ticaret hacminin artış gösterdiğini belirtti. 2024 yılının ilk 11 ayında ticaret hacminin yüzde 7 oranında büyüyerek 220 milyar doları geçtiğini açıklayan Putin, Çin verilerine göre bu rakamın toplamda 245 milyar dolara ulaştığını söyledi. Çin’in, Rusya’nın ana ticaret ortağı olduğuna dikkat çeken Putin, Rusya'nın da Çin’in en büyük beş ticaret ortağı arasında yer aldığını ifade etti.

ENERJİ VE ORTAK PROJELERDE İŞBİRLİĞİ

Putin, Çin’e yönelik petrol ve gaz ihracatında Rusya’nın ön sıralarda yer aldığını belirterek, "Çin, Rus enerji kaynaklarının en büyük tüketicisidir. Çin’e petrol ihracatında birinci sıradayız. Ayrıca Rus gazını Çin’e taşıyan Sibirya’nın Gücü boru hattı 5 yıl önce faaliyete geçti ve bu iş birliği iki taraf için de büyük önem taşıyor" dedi. Rusya ve Çin’in sanayi, tarım, ulaştırma ve diğer alanlarda başarılı ortak projelere imza attığını vurgulayan Putin, "Made in Russia" fuarlarının Çin şehirlerinde düzenlenmesinin iki ülke arasındaki ekonomik bağları daha da güçlendirdiğini söyledi.

TikTok Fenomeni, haksız suçlamalar sonucu 760 Bin TL tazminat kazandı TikTok Fenomeni, haksız suçlamalar sonucu 760 Bin TL tazminat kazandı

Putin, Rusya ve Çin’in, daha adil ve çok kutuplu bir dünya düzeni oluşturma yönünde ortak bir vizyona sahip olduğunu belirtti. Avrasya'da ve dünyada bölünmez güvenliği sağlamak için birlikte çalıştıklarını ifade eden Putin, iki ülkenin bu bağlamda yakın bir şekilde hareket etmeye devam edeceğini dile getirdi.

Kaynak: AA