Merkez üssü Seferihisar olan büyük depremin ardından kent genelindeki 200'e yakın ağır hasarlı yapının acil yıkımına karar verildi ancak hafif ve orta hasarlı durumdaki binlerce binanın akıbeti ise halen belirsiz... Yıkıma yol açan depremin ardından özellikle Bayraklı'nın Mansuroğlu Mahallesi, Manavkuyu Mahallesi, Adalet Mahallesi gibi pek çok noktasında ne yapacağını bilemeyen vatandaş deprem korkusunun üzerine şimdi de bürokrasi ile boğuşuyor. Bir süredir artarak devam eden tedirgin bekleyişler ise yerini karamsarlığa bıraktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca görevlendirilen hasar tespit komisyonları tarafından yapılan incelemelerde evlerinde ağır hasar tespit edilen vatandaşlar taşınma ve tahliye işlemlerini sürdürürken, oturdukları bina az ya da orta derecede hasarlı olan Bayraklı sakinleri ise diken üstünde günler geçiriyor. Evlerine girmeye korkan vatandaşlar, devletten herhangi bir taşınma, kira ya da tadilat ve onarım yardımı alamadıklarını ileri sürerek hasarlı evlerde can korkusuyla yaşamak istemediklerini söyledi. Manavkuyu Mahallesi’ndeki Görkem Sitesi’nde yaşayan vatandaşlar yaşadıkları zorlukları Ege Telgraf’a anlattı. Sitelerinde bulunan üç ayrı bloktan birisi ağır hasarlı olduğundan ötürü tahliye edilen hak sahipleri kalan ikisine deprem tespit komisyonunca verilen ‘Hasar yoktur’ raporu site sakinlerinin adeta yeniden sarsılmasına neden oldu. Bölgedeki esnaf ve site sakinler, binalarının girişinden başlayarak dairelerine kadar ilerleyen çatlaklar nedeniyle tedirgin olduklarını ifade ederek yetkililere seslendi, ‘Lütfen bize destek olun’ dedi.

‘GİRMEDİLER BİLE’

Site altında oto kiralama firması işleten Barış Suay, geçtiğimiz yıl işyerlerinde tadilat yapmalarına karşın, bulundukları dükkanın duvarlarında yer alan çatlakların kendilerini korkuttuğunu ve yaşadıkları çileye önlem alınmasını istediklerini duyurdu. Apartman girişi ile merdivenlerde oluşan çatlakların kendilerini korkuttuğunu belirten apartman sakinlerinden Kemal Baş da, “Geçtiğimiz günlerde hasar tespiti için geldiler. Binanın dışından bakarak fotoğraf çektiler. Binanın içine bile girmeden ‘hasarsız’ raporu verdiler. İyi de, sıkıntı zaten binanın dışında değil, içinde çatlaklar ve hasarımız var. Bu bina hasarsız mı, kim gelip burada oturur? Bu manzara ister istemez bizleri korkutuyor" diyerek yaşanlara tepki gösterdi.

‘YIKILMADAN ÖDEMİYOR’

Aynı apartmanın dördüncü katında oturduklarını belirten Görkem Sitesi sakini İbrahim Yılmaz da, deprem anında tüm mobilyalarının devrildiğini, apartman koridorlarında duvarların çatladığını ve bir blokun tamamen tahliye edildiğini belirterek yaşadıkları korku dolu anları paylaştı. Yılmaz, 25 yıllık yeni binalarda oturmalarına karşın oluşan hasarın kendilerini korkuttuğunu ve önümüzdeki süreçte ne olacağını bilmediklerini kaydederek, "Toplam dört dairede benzer durum söz konusu. Korkudan evlerimize giremiyoruz. Apartmanımızda oturmasına karşın dairesindeki hasarlardan ötürü akrabasına giden ya da çadırlarda kalmaya başlayan arkadaşlarımız var. Bir deprem daha görürsek bina ayakta kalır mı endişesi içerisindeyiz. Binamızda hasar olmasına karşın çıkan bu rapor sonrasında mağdur olan çok sayıda site sakini var. Çünkü taşınma ya da kira yardımı alamıyoruz. Belki güçlendirme ya da tadilat çalışması yapıldığı takdirde canımız güvende olacak. Ancak elimizdeki rapor nedeniyle bunun masraflarını da devlet karşılamıyor. Sigorta şirketleri de evlerimiz yıkılmadığı sürece zararımızı ödemiyor” açıklamalarında bulundu. “Resmen ortada kaldık ve mağduruz” diyerek yaşadıkları sorunu dile getiren Yılmaz, “Bu raporun gözden geçirilmesi gerekiyor. Önemli olan şey depremden önce önlem almaksa binamızın başımıza yıkılmasını beklemesinler. Bizim mahallemizde bu durumda olan çok sayıda bina var. Bu bölgedeki hasar tespit çalışmaları bu şekilde yapıldığı müddetçe kimsenin can ve mal güvenliği sağlanamaz, ilerisi için başka sıkıntılar çıkabilir" diye konuştu. Erman Şentürk / Özel Haber