Reflü hastalığının belirtilerini detaylandıran Dr. Yeşilkaya, yemek borusuyla mide arasındaki kapak sisteminin düzgün çalışmaması durumunda mide içeriğinin yemek borusuna kaçtığını açıkladı. Bu durumda yemek borusunun asidik ortama maruz kalarak yanma, ekşime, kazınma, ağza acı su gelmesi ve inatçı kuru öksürük gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Eğer bu belirtiler kronik hale gelirse, bir hekime başvurulması gerektiğini vurguladı.
Endoskopi ve Diğer Tanı Yöntemleri
Dr. Yeşilkaya, endoskopi yapmadan önce hastaların şikayetleri doğrultusunda tedavi edilebileceğini belirtti. Mide asidini azaltan ilaçların semptomlarda gerileme sağlaması durumunda reflü tanısı konulabiliyor. Ancak şikayetler şiddetliyse ve tedaviye yanıt alınamıyorsa, endoskopi gerekli olabiliyor. Endoskopi, reflü olup olmadığını veya başka bir sorunun varlığını belirlemeye yardımcı olur.
Tedavi Yöntemleri ve Cerrahi Müdahale
Genellikle endoskopi sonrası farklı bir tedavi yöntemi uygulanabiliyor. Tedavi yöntemlerine rağmen şikayetler düzelmeyen hastalar için nadiren cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulabiliyor. Bu ameliyatlar genellikle laparoskopik olarak gerçekleştiriliyor.
Reflüyü Artıran Yiyeceklerden Kaçınılmalı
Reflüyü artıran yiyecekler hakkında da bilgi veren Dr. Yeşilkaya, aşırı baharatlı, acılı yiyecekler, turşu, çiğ soğan ve sarımsaktan kaçınılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, az az ve sık sık yemek yenilmesi, yavaşça ve iyi çiğnenerek yemek yenilmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle akşam yemeklerinde fazla yemek yemenin ve dolu mideyle yatmanın reflüyü tetiklediğini söyledi.