Türkiye, bu yıl turizmde sayısal anlamda sınırları aşmayı başardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre bu yıl temmuz ayında 6.6 milyon turisti ağırlayan Türkiye’ye yılın ilk 7 ayında gelen yaba...

Türkiye, bu yıl turizmde sayısal anlamda sınırları aşmayı başardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre bu yıl temmuz ayında 6.6 milyon turisti ağırlayan Türkiye’ye yılın ilk 7 ayında gelen yabancı turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.11 artarak, 21.6 milyondan 24.6 milyona çıktı. Önceki yılların ilk 7 aylık dönemleri dikkatte alındığında Türkiye’nin en çok turist ağırladığı yıl 2019 yılı oldu. En son 2014 Ocak-Temmuz döneminde Türkiye’ye gelen turist sayısı 20.4 milyondu. Birçok olumsuz durumun yaşandığı 2016 yılında ilk 7 aylık dönemde Türkiye’ye gelen turist sayısı 14.2 milyona kadar gerilemişti. Rus uçağının düşürülmesi, terör olayları ve dış ilişkilerdeki bozulmalar nedeniyle dip yaptığımız dönemde başta Antalya ve güney sahilleri olmak üzere turizmciler kan ağlamıştı. Rusya ile ilişkilerin toparlanmaya başlaması, her iki ülkenin attığı karşılıklı adımlar sonrası Rus turistin yurt dışındaki ilk tercihi yine Türkiye oldu. İlk 7 aylık dönemde Türkiye’ye 2019’da en çok turist gönderen ülke 3.7 milyonla Rusya oldu. Almanya 2.6 milyon kişiyle Rusya’nın arkasında yer aldı. Bulgaristan’dan gelen turist sayısı 1.5 milyon, İngiltere’den gelen turist sayısı ise 1.4 milyon olarak gerçekleşti. Listenin beşinci sırasında da 1.1 milyon turistle İran yer aldı.

AVRUPALILAR ZİRVEDE

 Geçen hafta Olimpos Antik Kenti, Adrasan, Kumluca, Kaş ve Antalya’yı kapsayan bir haftalık bir tatil fırsatım oldu. Özellikle Antalya şehir merkezindeki turist hareketliliği sevindiriciydi. Ancak Türkiye’ye her şey dahil konseptli otellere tatile gelip, otellerinden hiç çıkmayan, Türkiye’yi ve Antalya’yı yalnızca havalimanında görüp otele kapanan turistleri düşününce rakamların hiç de sevindirici olmadığını söylemek mümkün. İspanya’da ortalama 1200 dolar harcayan turist, konu Türkiye olunca 600 dolar harcamaya kadar düşüyor. Bu harcama biçiminde Türkiye’deki her şey dahil sistemin doğrudan etkisi var. Otelden çıkmayan, esnaftan alışveriş yapmayan, restorana uğramayan, plaja çıkmayan turistin ülkemize ne kadar katkısı olduğunu sorgulamak lazım. Bir de üstüne Türkiye’ye turist taşıyan seyahat acentelerine ve hava yolu şirketlerine verilen teşvikleri de ekleyince turizm toptan zarar yazıyor. Çok acil bir şekilde her şey dahil sisteminden vazgeçip, turizmde yeni bir anlayışı benimsememiz gerekiyor. Turizm istatistiklerine gelen turist sayısı gözüyle bakmamalı, daha çok para harcayan nitelikli turistlere odaklanmalıyız. Geceliği 30 dolara otelde konaklayıp sabah akşam yiyip içen bir kitlenin ülke kaynaklarını tüketmekten başka bir anlamı yok maalesef. Doğal ve tarihi güzellikleri ile dünyanın en şanslı ülkelerinden biri olmamıza rağmen tüketime odaklı bu turizm anlayışıyla bir yerlere varmamız zor.

AVRUPALI AKINI

Türkiye’nin ilk 7 aylık dönemdeki turizm karnesinde Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısındaki artış dikkat çekiciydi. Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.6 yükselerek, 9.2 milyondan 11.1 milyon çıktı. Avrupalı turistlerin toplam turist içinden aldığı pay da yüzde 44.9 oldu. İçinde Rusya’yı da barındıran ve Bağımsız Devlet Topluluğu (BDT) adlandırılan ülkelerin toplam turist içindeki payı ise yüzde 28.9 olarak gerçekleşti. BDT ülkelerinden ilk 7 ayda gelen turist sayısı yüzde 6.3 artışla 6.7 milyondan 7.1 milyona çıktı. Burada sadece Rusya’nı toplam turist içindeki payı ise yüzde 15’i aştı. Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkeler sıralamasında ikinci sırada yer alan Almanya’nın toplam turist içindeki payı ise yüzde 10 civarında.