MEMDUH GÜNEY-EGE TELGRAF- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayının enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK’e göre enflasyon şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,53 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,07 ve on iki aylık ortalamada ise yüzde 55,91 oldu. Yıllık en fazla artış yüzde 94,78 ile otel ve lokantalarda olurken şubat ayında otel fiyatları yüzde 5,43 arttı. Bir buçuk yıldır enflasyonun etkilerini yaşadıklarını söyleyen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Ege Bölge Temsil Kurulu Başkanı Kıvanç Meriç “Girdi ve çıktı maliyetlerimiz çok yüksek. Türkiye ekonomide yaşananlardan dolayı fiyat avantajını kaybetmiş bir ülke durumunda. Döviz bir yıl içerisinde yüzde 60 bile artmadı ancak enflasyon rakamlarıyla arada yüzde 30 fark var. Siz kitle turizmi yapan bir ülkeyseniz ancak fiyat avantajıyla bunu yapabilirsiniz. Bu durum fiyatlara yansımaya devam edecek. Rakiplerimiz bizden daha ucuz” dedi.

Kıvanç Meriç-1

“ETKİLERİ KAR TOPU MİSALİ BÜYÜYECEK”

Yurt dışından gelecek olan turistin seçenekleri olduğunu söyleyen Meriç, “Türkiye olmazsa Tunus, Mısır gibi farklı seçenekleri var ancak kalite olarak bizimle yarışacak çok az ülke var. Müşteri günün sonunda mutlaka fiyata bakıyor. Bu durumdan kendi vatandaşımızda etkilenecek. Vatandaş otele gitmedikçe turizmci etkilenecek ve bu durum kar topu misali giderek büyüyecek” ifadelerini kullandı.

“YAZ SEZONU ZOR GEÇECEK”

Fiyatların Ramazan Bayramı tatilini de etkileyeceğinin altını çizin Meriç, “Nisan ayı turizmcilerin sezona başladığı ve sevdiği bir dönem ancak bu ekonomide bunu değerlendirmeleri zor gözüküyor. Sezona giriş yapabilmek için cazip fiyatlı oteller olacaktır ancak bazı işletmeler normal fiyatlardan devam edeceklerdir. Hem turizmciyi hem vatandaşı iç pazarda zorlu bir yaz sezonu bekliyor” dedi.

“BİR AYDA 36 LOKANTA KAPANDI”

BankPozitif’ten kredi notu artışı değerlendirmesi BankPozitif’ten kredi notu artışı değerlendirmesi

“Enflasyon bizi eritip gidiyor” diyen Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, “Kar oranımız kalmadı. Zam yapıyoruz zarar ediyoruz zam yapmıyoruz yine zarar ediyoruz. Zam yapınca müşteri gelmiyor. Zam yapmasak girdi maliyetlerinin altında eziliyoruz mecburen zam yapıyoruz. Son yaptığımız yönetim kurulu toplantısında son bir ay içerisinde bize bağlı 19 esnaf yeni işletme açılırken 36 işletme kapanmış. Bu enflasyonun altında ezilip iş yapamaz duruma gelmek demek. Sıkıntımız büyük” dedi

Doğan Kılıç-1

“KDV’DE DÜZENLEME YAPILMALI”

KDV oranlarının çok yüksek olduğunu söyleyen Kılıç, “KDV’de yüzde 10 çıkış yüzde 1 giriş var. Bu rakamlar esnafın sırtında kambur oluşturuyor. Bir de pos cihazlarının komisyon bedelleri var. Yüzde 4,5 oranında komisyon ödüyoruz. Devletimiz bize devlet bankalarıyla çalışın sizden komisyon bedeli almayalım demeli. Bir ekmek yiyip bir çorba içen adam 100 lirayı kartla ödüyor bunun 25 lirası komisyona gidiyor. Biz zam yapmak istemeyiz. Ben isterim ki hiç zam yapmayayım ancak dışarda zamlar durmuyor. Gıda Çarşısı’na her hafta gidiyoruz her hafta alacağımız her kalemde zamlı fiyat görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: EGE TELGRAF