Ali Sabancı’nın kaçırdığı fırsatlar, onun iş dünyasındaki tecrübelerinin bir parçası haline geldi. Bu olaylar, Sabancı’ya alçakgönüllülük ve tecrübe kazandırdı. Büyük fırsatları kaçırmış olsa da bu deneyimlerden edindiği dersler, onun iş dünyasındaki yaklaşımını önemli ölçüde şekillendirdi. 

Yay burçları dikkat! Hayatınız bambaşka bir yöne gidiyor Yay burçları dikkat! Hayatınız bambaşka bir yöne gidiyor

‘BAŞARISIZ OLUR’ YANILGISI 

2000'lerin başında, Yemeksepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın, Sabancı’ya projeyi sundu. Ancak Sabancı, bu iş modelinin başarılı olamayacağını düşünüp teklifi geri çevirdi. Sabancı, bu kararının kendisine maliyetli olduğunu itiraf ederken, “O zaman, ‘Böyle bir iş başarılı olmaz’ demiştik. Şimdi siz dinlerken gülebilirsiniz ama bu kararımızın bize bir maliyeti var” dedi. Yemeksepeti’nin büyük bir başarıya ulaşması, Sabancı’nın bu kararından duyduğu pişmanlığı gözler önüne serdi 

BİR STRATEJİ HATASI MI? 

Sabancı'nın Yemeksepeti’ne yatırım yapmaması, sadece bir iş fırsatını değil, aynı zamanda bir strateji hatasını da beraberinde getirdi. Yemeksepeti’nin büyük başarısı, Sabancı’nın bu iş modelini yeterince değerlendirmediğinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Bu kaçırılan fırsat, Sabancı’nın iş dünyasındaki risk değerlendirmeleri üzerine yeniden düşünmesine neden oldu. 

'150 MİLYON DOLAR’I GERİ ÇEVİRDİ 

Ali Sabancı, Getir’i ilk olarak bir akrabası tarafından önerildiğinde, 150 milyon dolarlık piyasa değerine sahipti. Ancak, Sabancı bu teklifi de geri çevirdi. Getir’in başarılı olamayacağını düşünerek yatırım yapmama kararı aldı. Sabancı, “Bir akrabam bize Getir’i önermişti. O zaman yatırım değeri 150 milyon dolar idi. Biz o değerden girmedik. Çünkü vizyonum bu iş modelinin yürümeyeceği şeklindeydi. 1 yıl önce ancak Getir’e yatırım yaptık” şeklinde açıklamada bulundu. 

GECİKMİŞ BİR YATIRIM 

Sabancı, Getir’e yatırım yapma fırsatını kaçırsa da daha sonra şirkete yatırım yaptı. Ancak, ilk yatırımcı olma fırsatını kaçırmış oldu. Bu, Sabancı’nın iş dünyasındaki öngörülerini ve stratejik kararlarını yeniden gözden geçirmesine neden oldu. 

GEÇMİŞ HATALARDAN ALINAN BÜYÜK DERSLER 

Sabancı, kaçırdığı bu fırsatlardan önemli dersler çıkardığını belirtti. Bu tecrübeler, yatırım stratejilerini gözden geçirmesine ve daha kurumsal bir yaklaşım benimsemesine neden oldu. Sabancı, “Belki de insan yaş aldıkça egosunu arka cebine koyuyor. Sonra anlıyorsun ki, işleri çalışma arkadaşlarının senden koruması lazım. Düşünsenize, Yemeksepeti’ne yatırım yapmayan bir insanım. Ama bundan da ders aldık. İşleri ‘Ali’ye değil, bilene’ bırakıyoruz” dedi. 

YATIRIM STRATEJİLERİNDE YENİ BİR YAKLAŞIM 

Ali Sabancı’nın yaşadığı pişmanlıklar, onun yatırım kararlarını daha profesyonel bir ekip ve kurumsal bir yaklaşımla almasına yol açtı. Bu deneyimlerden sonra, yatırım kararlarını daha dikkatli ve bilinçli bir şekilde değerlendirdi. 

Kaynak: Fast Company