MEMDUH GÜNEY-EGE TELGRAF- 2016 yılından itibaren uygulanmaya başlayan sabit saat uygulaması tekrar ülke gündeminde. Velilerin sosyal medyada paylaştığı karanlıkta okula giden çocuk videolarıyla konuya tepki göstermesi sonucu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da sabit saat kararı alan dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ı eleştirmesiyle birlikte Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri TBMM’ye kanun teklifi verdi. Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat sabit saat uygulamasının İzmir’de ciddi bir sorun yarattığını belirtirken, “İzmir’de deprem güvenilirliği sorunu yaşayan 100-150 civarı okul birleştirilmiş okul olarak devam ediyor. Bu yüzden de okullarda sabahçı ve öğlenci sistemi uygulanmakta. Bu da sabah giden öğrencilerin hava karanlıkken saat 07.00’da okulda olması anlamına geliyor. Öğleden sonra 17.30’da hava kararıyor ancak öğrencinin okuldan çıkış saati 19.00’ı buluyor. İzmir’de ekstra uç örnekler yaşanıyor. Bir şeylerden tasarruf edilmeye çalışıldığı söylendi ancak büyüme çağında olan çocukların düzenli uykuları engelleniyor çocuklar yeterli güneş ışığı alamıyor ve bunun sonucunda farklı pedagojik sorunlar ortaya çıkıyor” dedi.

necati kalafat

“BÖYLE OLMASINI İSTEYEN BİR İRADE VAR”

Hem birleştirilmiş okul konusunu hem de kış saati uygulaması konusunda İzmir Valiliğiyle birlikte İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne giderek durumu izah ettiklerini belirten Kalafat, “İki yıldır kapılarını çalıyoruz. Bize inşaatların biteceklerini söylüyorlar. Kış saati konusunu söylediğimizde ise bunun bakanlıktan geldiğini bir şey yapamayacaklarını söylüyorlar. Biz en azından birleştirilmiş okulların kendi sistemlerine bir an önce dönmesini istiyoruz ki öğrenci okula daha geç gitsin daha erken bir saatte çıkabilsin. Kış saati konusunda başka bir irade var bu konunun böyle olmasını isteyen. Ortada bir kurgu var bu kurgu İzmir’e kesinlikle uymuyor” ifadelerini kullandı.

“NÜFUS YOĞUNLUĞUNA GÖRE AYARLANABİLİR”

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Özgür Tamer kış saati uygulamasıyla ilgili olarak önemli olanın yaşanılan saat dilimiyle birlikte mesai saatlerinin uyumlu olması dedi. Tamer, “Türkiye’nin nüfus yoğunluğu batıda ancak yaşadığımız saat dilimi ülkenin doğusuna göre ayarlanmış durumda. Burada aslında yapılması gereken iki seçenek var. Birincisi seçenek nüfus yoğunluğuna göre saat dilimi ayarlanabilir. İkincisi de ülkenin hem doğusu hem batısı için farklı saat dilimleri ayarlanabilir” dedi.

Özgür tamer

Uludağ'da Mayıs ayında kar sürprizi Uludağ'da Mayıs ayında kar sürprizi

“TASARRUF YAŞANMIYOR”

2016 yılında kış saati uygulamasına geçilirken enerji tasarrufu konusunun ön plana çıkması ancak tasarruf durumunun yaşanmamasıyla ilgili olarak “Şu anki durum enerji tasarrufu açısından daha çok enerji harcadığımız bir durum” diyen Tamer, “Hem sabah karanlıkta hem de akşam enerji tüketimi daha yoğun. Pandemiden önceki yıllarda düzenlemenin ilk yapıldığı zamanlarda enerji tüketiminin daha çok arttığını gördük. Pandemi sürecinde ölçüm yapmak mantıklı değildi. Bu açıdan bakıldığında enerji tüketimi daha fazla ve bu uygulamanın tasarruf açısından doğru olduğunu söylemek mümkün değil” diye belirtti.

Kaynak: EGE TELGRAF