İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan son karar ile korona virüsle mücadele kapsamında 50 oda üzerindeki konaklama işletmelerinde doktor bulundurma zorunluluğu getirildi. Turizm tesislerine yönelik getirilen bu yeni tedbirler sağlık camiasında memnuniyet ile karşılanırken, oluşacak yeni personel açığının nasıl kapatılacağı ise soru işaretlerini beraberinde getirdi. Hıfzıssıhha Kurulu'nun aldığı bir dizi tedbir kapsamında havalimanı giriş ve çıkışlarında oluşabilecek yoğunluğun önüne geçilebilmesi amacıyla 50 oda ve üzeri konaklama tesislerinde KOVİD 19 testi yapılabilmesi ve numune alınması için sağlık personelinin çalışmasının gerekliliği getirildi. Alınan kararı olumlu bulduklarını kaydeden Türk Sağlık Sen ise, yaşanan personel eksikliğine dikkat çekerek, Sağlık Bakanlığı'na yeni personel alımı yapılması yönünde çağrıda bulundu. Yapılan düzenlemeyi Ege Telgraf'a değerlendiren Türk Sağlık Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Barış Koçak, "50 üzeri çalışanın bulunduğu işyerlerinde işyeri hekimi bulundurma gibi bir zorunluluk vardı. Fabrikalarda uygulama buydu. Şimdi bunu 50 yatak ve üzeri kapasiteye sahip otellere ve diğer turistik tesislere de getirdiler. Baktığımızda tıpçılara istihdam alanı yaratılması açısından olumlu bir gelişme. Fakat bu istihdamı karşılayabilecek personel var mı? Bu da bir diğer handikap” dedi.

‘PLANLAMA GEREKLİ’

Şu anda devletin elindeki personel sayısının yetersiz olduğuna dikkati çeken Başkan Koçak, “Bu kamudan ziyade özel sektörü ilgilendirdiğinden tam olarak bizim alanımız değil. Ne yazık ki ülkemizdeki yetişmiş doktor sayısı az ve ilave kapasiteyi kaldırabilir mi? Bu bir soru işareti... Özel sektörde böyle bir yol açılırsa nasıl olur bilemiyoruz. Vatandaşa hizmet ve halka hizmet açısından da olumlu. Ancak istihdamın planlaması doğru yapılmalı. Beş ay açık olan sezonluk oteller de var, yıl boyunca açık büyük oteller de var. Bunların hepsinde doktor bulundurulacak. Bazılarında zaten doktor vardı. Genelgede yer alan bir diğer unsur da getirilen test uygulaması. Yurt dışına giriş ve çıkışlarda korona virüs testi yapılacak. Ülke güvenliği açısından bunun yapılması zaten şart. Ne kadar virüs testi sayısı fazla olursa bizim hastalığı yakalama oranımız o denli yüksek olur. Havalimanı dışındaki otellerde ve diğer alanlarda da bunun yapılacak olmasının nedeni havalimanlarında yaşanacak olası yığılmaların önüne geçebilmek. Havalimanında istediğiniz kadar personel koyun, bir anda yoğunluk olduğu takdirde, hem yer bakımından, hem de yoğunluk açısından orada illa ki bir sıkıntı yaşanır. Vatandaş otelden çıkmadan bir gün önce test yaptıracak olursa, hem sağlıkçılar daha rahatlar, hem de işler daha hızlı ilerler. Vakit kaybı da azalır. Bu düzenlemeyi genel olarak olumlu buluyoruz” ifadelerini kullandı.

‘HAMLE BEKLİYORUZ’

“Bizim açımızdan sorun olabilecek tek durum, buralarda numuneleri alacak personelin sayısıdır” diyerek açıklamalarını sürdüren Koçak, “Şu anda halen Sağlık Bakanlığı'nda ileri derecede personel yetersizliği var. Bu sıkıntı pandeminin başladığı günden bu yana devam ediyor. Mesela filyasyon ekipleri sahaya çıkıyor, yeni bir sistem kuruldu. Yeterli eleman olmazsa, bu durum sağlık personelleri açısından işkenceye dönebilir. İnsanlar tatile gidiyor, dinleniyor, ama sağlık çalışanları bırakın tatile gitmeyi, kendisine ve ailesine dahi vakit ayıramıyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığı'ndan yeni bir hamle bekliyoruz. Mutlaka ilave personel alımı yapılmalıdır. Özellikle hemşire ve acil tıp teknisyeni ile paramedik personeli alınmalıdır. Bu branşlarda ciddi bir eksiklik var” diye konuştu. Erman Şentürk / Özel Haber