Türkiye'de korona virüsü salgınıyla mücadelesi sürüyor. Hayatı zorlaştıran korona virüsüne karşı normalleşme takvimi kapsamında alınan yeni kararları açıkladı. Normalleşme takvimine göre bugün itibariyle birçok işletme tekrardan açıldı. Şehirlerarası seyahat sınırlaması tamamıyla sona erdi. Restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00’ye kadar hizmet verecek. Plajlar, milli parklar, müze ve ören yerleri, kütüphaneler, millet kıraathaneleri, gençlik merkezleri, gençlik kampları yine bugün itibariyle hizmete açılacak. Konuyla ilgili Ege Telgraf’a açıklamalarda bulunan İzmir Tapip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz alınan kararları değerlendirdi. “Alınan kararların bütün Türkiye’de aynı anda uygulanmasını açıkçası çok doğru bulmuyoruz” diyerek sözlerine başlayan Obuz, “Şu an uygulanan tek karar 65 yaş üstü ve 18 yaş altı devam ediyor. Bazı bölge ve şehirler korona virüs salgınından daha fazla etkilendi. O yüzden aşamalı bir açılım olmasını daha doğru bulabilirdik. Bilim Kurulu’nun aldığı kararların göz önünde tutulmadığını düşünüyoruz. Şu anda belki eşit oranda değil ama kısıtlama sınırlarının büyük bir ölçüde açılması hastalığın yoğun olan bölgelerden daha az olan bölgelere taşınmasını sağlayacak. Bir takım önlemler alınacak deniliyor ancak kaygılarımız devam ediyor. Restoran ve kafelerin açılması, aldıkları önlemler ve bu önlemlerin uygulanabilirlik dereceleri nasıl olacak merak etmekteyiz. Ne yazık ki bizler hala sokakta maske kullanımı bile sağlayamamış durumdayız” dedi.

‘BİLİNÇLİ HAREKET ŞART!’

Şehirlerarası seyahat kısıtlamasının kaldırılmasını da eleştiren Obuz, “Virüsün Türkiye merkezi konumunda olan İstanbul’dan İzmir’e ve çeşitli bölgelere uçak seferlerinin açılması bir takım riskleri de beraberinde getirecektir. Sadece toplu ulaşımda da değil, biliyorsunuz toplumu ulaşımda HES kodu uygulaması başladı. Ancak bu uygulama bile bir takım konuları engellemeyecektir. Örneğin, özel araçlarla da seyahat yapılabilir bu durumda da ateş kontrolünün de çok bir anlamı olacağını sanmıyoruz. Kısacası alınan kararlar sonrası topluma ve bireylere çok büyük sorumluluklar düşüyor. Kalabalık yerlerden uzak durulması, mutlaka maske ile dışarı çıkılması ve sosyal mesafeye uyulması çok daha fazla önemli olacaktır. Yöneticiler bu şekilde karar verse dahi halkın daha bilinçli bir şekilde hareket etmesi şart” diye konuştu. Kararların büyük derecede ekonomik nedenler doğrultusunda alındığını düşündüklerini belirten Obuz, “Bizde çalışanların, işyeri sahiplerinin, esnafın ekonomik anlamda çok zor durumda olduğunu biliyoruz ancak bir takım yardımlar, teşvikler, vergi ötelemeleriyle bu sorunların üstesinden gelinebilirdi. Bu sorunlar ortadan kaldırılamadığı için böyle bir kararlar alındı. Ancak ne olursa olsun sağlığı korumak için sosyal mesafe ve dezenfeksiyon kurallarına gevşetilmeden uyulması gerekiyor. Gerekmedikçe evinizden ayrılmayın, restoran, kafe, kıraathane gibi kişilerin yoğun olduğu mekanları tercih etmeyin” ifadelerini kullandı.

‘SALGININ İÇİNDEYİZ’

Son olarak, “İlk normalleşme sonrası neler yaşanabilir? Olası bir ikinci dalga gündeminizde mi?” sorusunu da yanıtlayan Prof. Dr. Obuz, “İlk vaka zaten şu anda devam ediyor. Günde binin üzerinde vaka sayısı var. Bir ara bu rakam düşse de şu anda yine bin ve çevresinde seyrediyor. Bu rakamlar salgının devam ettiğinin göstergesidir. Normalleşme kararları devam ettikçe bu vaka sayısı da devam edecek diye düşünüyoruz. Henüz salgının içindeyiz. Daha birinci dalgayı yaşarken iki veya üçüncü dalgayı konuşmak ne kadar doğru bilemiyoruz ancak bundan sonraki süreçte dalgalanmalarla karşılaşabiliriz diyebiliriz. Birinci salgın henüz sona ermedi” diye konuştu. Yağmur Gülü / Özel Haber