Türkiye yeni bir seçimin arifesinde. 31 Mart’ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimlerde Türkiye’nin 81 ilinde yerel yöneticileri seçmek üzere sandık başına gideceğiz. Başta dijital mecralar olmak üzere Türkiye bir türlü içinden çıkmak bilmediği seçim atmosferine girdi.

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim sürecinde Youtube ve sosyal medya platformları üzerinde ‘anket’ adı altında yapılan sokak röportajları sardı yine dört bir yanımızı.

Son bir haftadır Youtube platformu üzerinden yaptığım kısa analizle birçok dijital içerik üreticisinin yerel seçim sürecinde anketler üzerinden kamuoyunun nabzını tutma mücadelesi verdiğini fark ettim.

Ana ekseni İstanbul yarışı olan gündemde AK Parti Adayı Murat Kurum ile CHP’li mevcut İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında geçecek olan seçimin sonucunun ne olacağı analizi yapılıyor.

Yerel seçim sürecinde büyükşehirlerde yaşanacak ikili rekabette muhalif partilerin çıkaracağı ya da çıkaramayacağı adaylar üzerinden tartışmalar da sürüyor. Yeniden Refah Partisi ve DEM Parti’nin İstanbul adaylığı süreci, İzmir, Muğla, Denizli gibi şehirlerde CHP’nin bir türlü belli olmayan adaylığı gibi konular sürekli gündemde tartışma içerisinde.

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde, Türkiye genelinde 59 milyon 93 bin 985 seçmen oy kullanacak. Bu sayı, 2019 yerel seçimlerinde kullanılan seçmen sayısına göre yaklaşık yüzde 3,5 artış gösterdi.

Seçimlerde, 30 büyükşehir belediyesi, 51 il belediyesi, 913 ilçe belediyesi, 30 bin 523 köy ve mahalle muhtarlığı ile 13 bin 295 il genel meclis üyeliği için oy kullanılacak.

4 Ocak’ta kesinleşen seçmen listeleri üzerine gerçek seçmen, taşıma seçmen gibi kavramlarla tartışmalar da sürüyor. Türkiye’nin kaderiymiş gibi bir algı yaratılan her seçim süreci, sık tekrarlarla hayatımıza girdiği için temel toplumsal konuları bile tartışamaz noktaya geldik.

AK Parti’nin henüz kamuoyuyla paylaşılmayan seçim kampanyasında deprem ve kentsel dönüşüm vurgusu yapılacağı beklentisi oluşmuş durumda. 

SOL İTTİFAK

CHP’de ise yeni genel başkan Özgür Özel, CHP’nin kurumsal kapasitesi ve değişime direnen örgüt yapısı ile sıkı bir mücadele içerisinde.

Hatay’da deprem döneminde yoğun eleştirilerin hedefi olan mevcut belediye başkanı Lütfü Savaş’ın CHP tarafından alternatifsizlik gerekçesiyle aday gösterilmiş olması Hatay’daki seçim dinamiklerini yeniden gün yüzüne çıkardı.

TKP, EMEK ve TİP gibi alternatif sol partilerin Hatay’da aday çıkarıp çıkarmayacağı sorusu Hatay’da seçim sonucunun hiç tahmin edilemeyeceği noktalara gitmesine sebep olabilir.
İzmir’de ise adayların bir türlü açıklanamamış olması üzerinden süregelen açıklamalar hem örgüte hem de halk nezdinde CHP’ye olan bakış açısını sorgulatır hale geldi.

Son olarak Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin’in İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin söz verdiği proje desteğini yerine getirmediğini iddia ederek Torbalı Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasındaki protokolü belediye meclisindeki muhalefetin de desteğiyle iptal etmesi en çok CHP’ye zarar verdi vermeye de devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin projeleri ve gerçekleştirdiği başarı hikayelerini anlatma konusundaki başarısızlığı umarım seçim sürecinde kitlelerin hareketliliği açısından sıkıntılı bir durum yaratmaz.

Seçime 60 günü aşkın süre kaldı. 24 saatin bile çok fazla olduğu Türkiye siyasetinde önümüzdeki dönem ilginç ve heyecan dolu gelişmelere gebe.