Hiç bitmesini istemediğimiz tanıtım gezisinin en önemli şehirlerinden Amasya’daydık. Bu güzel ilimize geldiğimizde tarihi Taşhan Otel’de konaklamak zaman tünelinde olmaktı. İpekyolu hanlarından olan bu tarihi binanın büyük avlusunda güzel bir kahvaltı ile de günümüze başladık.

GEZDİĞİMİZ YERLER

Saraydüzü Kışla Binası, Şehzadeler Müzesi, Kral Kaya Mağaraları, Yalıboyu Evleri, Hazeranlar Konağı, Hat- Yazı Müzesi ve Çinili Bahçe, Sultan Beyazıt Camii, Yazma eserler Kütüphanesi, Amasya Müzesi, Çilehane, Şerafettin Sabuncuoğlu Tıp Müzesi, Minyatür Amasya Müzesi, Bimarhane… Çok güzel bir programla Amasya ilimizi artık tanımıştık. Yazmadığım, unuttuğum yerler vardır elbette. O nedenle gezilecek yerlerin sakın bu kadar olduğunu düşünmeyin. Henüz gitmediyseniz öncelikli olarak programınıza almanızı tavsiye ederim. Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği ( YHKB)’ nin davetlisi olarak gittiğimiz bu gezinin son şehrine geldik. Samsun’dan başlayan tanıtım gezimiz Çorum, Tokat ve son durağımız Amasya’da bitti. Bu keyifli yolculuk nasıl mı başladı? Bu yolculuğun hikayesi YHKB’nin genç müdiresi sevgili Yasemin Çoban ile başladı.

GENÇ MÜDİRE’NİN İNCİ GİBİ SÖZLERİ

Kendisi ile Amasya’da olduğumuz son akşam uzunca sohbet etme imkânı bulduğum için çok şanslıyım. Sobanın üzerinde kestaneler pişerken biz yerde oturmuş konuşuyor bir yandan da pişen kestaneleri ve sıcacık çaylarımızı yudumluyorduk. Odada çok kalabalıktı. Derken bir süre sonra ikili sohbet etmeye başladık hepimiz. Tabii ki, televizyon yok, telefon çekmiyor. İşte eski günlerimizdeki gibi. Birbirimizi dinleme, tanıma fırsatı. Ve benim için en özel insanlardan, kendi gibi gönlü de güzel bir insanı tanıma zamanı.

TV, CEP TELEFONU YOKTU

İyi ki, tanıdım ve zenginleştim bu güzel insan ile. Genç bir kadının kocaman pencerelerinden baktım o odada ülkeme, dünyaya ve hayatlara. Hiçbir tanışmanın tesadüf olmadığına inan ben bu donanımlı, güzel insanla geleceği daha güzel gördüm. Belki sobamız odamızı ısıttı ama içim Yasemin Müdirem ile sımsıcak oldu. Özellikle nitelikli, eğitimli, donamım ve vizyonu olan bu güçlü kadınların topluma katkıları beni çok etkiliyor. Yolculuk ve yollar hep güzel insanlara çıkarıyor beni. Ve sonraki günlerimde o insanlarla yol hikayem değil de hayat hikayelerim oluşuyor. Orda bir dostum var dediğim güzel insanlar.

DONANIM

Bu genç, başarılı, kibar, tevazu sahibi… Daha ekleyeceğim pek çok vasfı olan bu özel kadını biraz daha tanımanızı istiyorum. İstiyorum ki, örnek alalım. Bakış acılarından, değerlerinden faydalanalım.

İZMİR’DEN GÖÇ

Yaklaşık on sene önce İzmir’de bilişim üzerine eğitimler verirken bir gece karar vermiş. Ailesini bırakıp Amasya’ya gelmiş. Amasya ve Yeşilırmak Havzası’na kalkınma projeleri yaparken bulmuş kendini. Şimdi ise Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat destinasyonunu bölgesel olarak markalaşmasını hedeflemiş. Pek çok proje yapmış. İşte bu gezi de o projenin bir parçası. İyi ki, de yapmış. Arkadaşlarımızın takdir ve hayranlığını kazanan bu güzel insanı tanımak hepimiz için bir şans oldu. Tüm çiçeklerle, hayvanlarla, eşyalarla konuşan, ülkeleri, şehirleri gözlerindeki o ışıltılı gülümseme ile kucaklayan bir insan. Evrendeki her şeyin ruhunun olduğuna inanan, gökyüzünde beyaz bulutların, mavide yeşilin kıymetini bilen bir kadın.

HAYATA GÜZEL BAKMAK

Genç yaşında tarımda kalkınmayı, turizmi çeşitlendirmeyi, çevre bilincini yaymayı hedef edinmiş, işini aşkla yapan ve hiç yorulmayan mutlu bir kadın. Başarmanın üretmenin, var etmenin mutluluğu gözlerinde. İşini hobi yapmış adeta. Ve hep güler yüzlü..

‘ALTIN GİBİ’

Bilgisayar mühendisi olması nedeniyle projelerini sistematik halde yazma ve yürütmesi ayrıca takdire şayan. Aslında yalnızca mühendiste değil. Konuştukça, tanıdıkça altın gibi saçılıyor etrafa donanımları. Bir tanısanız sanırsınız aslında ziraat mühendisi. Çocukluğundan gelen tarıma ilgisi ve dedesinin yanında yaz aylarında çalışması ile tanışmış toprakla. Bitkilerin çoğunu tanıyor, Latincelerini biliyor. Hangi bitki neye nasıl kullanılır ve nasıl şifalanılır. Bitki ve hayvan atıklarından organik gübre elde etmeye kadar. Sürdürülebilir projeler üretip il il, ilçe ilçe hep gezmiş anlatmış. Tüm kaynakların iyi ve doğru kullanılmasını somutlaştırarak projelendirmiş.

‘YAP BANA ÖĞREN KENDİNE’

Eee insan daha çocukken buğday tarlalarında, traktör kullanıp, pancar tarlalarında çapa sallar, ahır temizler, süt sağarsa işte böyle olur. Büyüklerimizin “ adam olacak çocuk “ ya da “yap bana, öğren kendine” dedikleri gibi. Pek çok ülkeye gitmiş, Yeşilırmak Havzası’nı tanıtmak için. Bölgesel tanıtımın önemini vurgulamış. Ulusal ve uluslararası fuarlarda profesyonel tanıtım filmleri ile fark yaratmış sürekli. Daha çok güzel işler başaracağı da besbelli. İyi ki, yolumuz kesişti. Sizin gibi insanlar olduğunu hatırladık. Umutlarımız yeşerdi, içimiz dostluğunuzla doldu. Ülkeme, tarıma, işinize ve kendinize harcadığınız her emek yerini bulmuş. Yolunuz hep açık olsun.

TEŞÜKKÜR LİSTESİ

Samsun, Çorum, Tokat ve Amasya illerini kapsayan “YHKB” koordinatörlüğünde turizm acentalarını bilgilendirmek için düzenlenen bu gezinin hem planlanmasında hem de uygulanmasında emeği geçenlere bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Öncelikle bu dört ilimizin sayın valilerine Kaymakamlarımız ve kaymakamlık personelimize Turizm ve Kültür Müdürlüklerimize Müze Müdürlüklerimize Belediye başkanlarımıza ve görevli personellerine TÜRSAB Orta Karadeniz Bölgesel Temsil Kurulu’nun ilgili personeline Bize acenta desteği veren Sıla Turizm sahibi Mustafa Bey’e ve güler yüzlü ekip arkadaşlarına Burda yazmayı unuttuğum emeği ve katkısı olan herkese her tesise teşekkür ederim. Öğle yemeğimiz için Keyif Restaurant Akşam yemeğimiz için ise Yamaç Restaurant’a çok teşekkür ederiz. Her şey, özellikle yöresel yemekler çok güzeldi. Ayrıca Merzifon’da bizleri sabah kahvaltısı ile ağırlayan en girişimci, en yaratıcı, mücadeleci, yılmayan ve kendi emeği ile koca hanı baştan yaratan sevgili Filiz Yıldırım size de teşekkürler. Çok etkileyici ve mükemmel bir sofranın başında bizleri topladınız. Unutamayacağımız harika lezzetler ve sunumla buluşturdunuz. Hem kadın girişimci olmanın hem de aşk ile çalışmanın güzelliğini tüm detayları ile gözler önüne serdiniz. İkram ettiğiniz pek çok ürün özellikle marmelatları kendiniz yapmıştınız. Unutmadım. Güler yüzünüzü ve insanlığınızı unutmak zaten mümkün değil. İyi ki, tanıdık sizi de. Yolunuz açık olsun. Emekleriniz karşılığını bulsun. Güzel Amasya ziyaretçileri ile dolsun taşsın. Bircan Şahin TAĞIL / Özel Haber