MEMDUH GÜNEY / EGE TELGRAF-İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkartılan işçilerin eylemleri üçüncü gününde de devam etti. Kendilerine gerekçe gösterilmeden işten çıkartıldıklarını söyleyen 163 işçi sabah saatlerinde DİSK Genel-İş İzmir 1-2-3 ve 9 No’lu şube yönetimleriyle birlikte İzmirlilere bildiri dağıttı. Halkapınar Mersinli ESHOT garajında devam eden eylem Çankaya Metro ve Kemeraltı’nda yürüyüşlerle sürdü. İşçiler, “İşimizi geri istiyoruz” sloganları atarak vatandaşlara bildiri dağıttı ve dertlerini anlattı.
“GREV KIRMAYA ÇALIŞTI”
Dağıtılan bildiride 7 Ocak’ta gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın DİSK’in örgütlü olduğu ESHOT garajlarındaki 236 otobüsün İZULAŞ’a devriyle eylem kırmaya çalıştığı ifade edildi. Bildiride “İZENERJİ’de çalışan 158 işçinin iş akitlerini feshederek, tepkilerimiz üzerine işten atma yerine, süresiz ücretsiz izne çıkarmıştır. Cemil Tugay ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu tutumu, DİSK’e ve örgütlü işçi sınıfına yönelik bir saldırıdır; işçilerin sendikal haklarına ve örgütlenme özgürlüğüne karşı yapılmış bir hamledir. İzmir halkının hizmetinde olan bu emekçiler, yalnızca belediye için değil, şehrin her sokağında yüzünü güldüren, hayatı kolaylaştıran, kısacası şehrin en önemli unsurlarındandır. Bizler, bu haksız uygulamaların bir an önce son bulmasını, işçilerin işlerine iade edilmesini ve İzmir’in emekçi dostu bir şehir olma kimliğini korumasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
Çankaya ve Kemeraltı’nda sloganlarla yürüyüş yapan işçiler ardından Konak’ta bulunan İZSU binası önünde toplandı. İZSU binası önünde açıklama yapan ve mücadelenin kazanımla sonuçlanacağını söyleyen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kamuoyunu yanılttığını söyledi. “Toplu İş Sözleşme taslağının görüşüldüğü yerin pazarlık masası olduğunu bilmelerine rağmen İzmir kamuoyuyla bizi karşı karşıya getirmek için basına bilgi sundular” diyen Sarı, “Demokratsanız İzmir kamuoyunu yanıltmayacaksınız. Sosyal demokrat bir partinin başkanıyım diyorsanız İzmir halkıyla bu halka hizmet eden işçiyi karşı karşıya getirmeyeceksiniz” dedi. Yapılan eylemin toplu iş sözleşmesiyle ilgili olmadığını söyleyen Sarı, “İşimiz, aşımız, geleceğimiz için eylem yapıyoruz. Bugün İZSU binasının önündeyiz. 25 yıldır bu kente hizmet ediyoruz. Kimseyi kandırmayın” diye konuştu.
“ÖZELLEŞTİRME PEŞİNDESİNİZ”
ESHOT bünyesine alınacak araçlarla ilgili de açıklamalarda bulunan Sarı, “85 yıllık ESHOT’un otobüsleri bayrağımızın rengindedir. Alacağınız otobüsleri mavi renkte yapıyorsanız eğer siz özelleştirme peşindesinizdir” dedi.
“İNTİKAM MI ALIYORSUNUZ”
İşten çıkartılan 163 işçiyle ilgili olarak “Çalışmayanı işten atacağım demişsiniz. Bize işten çıkartılan 163 arkadaşın ismini sayar mısın sayın Başkan. Arkadaşlarımızın çalışmadıklarını siz mi tespit ettiniz? Yoksa Tunç Soyer döneminden kalan işçiler oldukları için intikam mı alıyorsunuz?” diyerek açıklamasını tamamladı.