Ev kadınıyken zamanını değerlendirmek amacıyla İlçedeki Halk Eğitimi Merkezi'nde bir kursa kayıt yaptıran 47 yaşındaki Karataş, yaklaşık 17 yıl önce seramikle tanıştı. 10 yıl boyunca çeşitli atölyelerde çalışan Karataş, 7 yıl önce Nevşehir Valiliği İl Özel İdaresi mikrokredi desteğiyle kendi atölyesini kurarak seramik sanatında kendi yolculuğuna adım attı.
SANATINDA AKITMA YÖNTEMİ VE FIRINLAMA TEKNİKLERİ
Karataş, eserlerinde genellikle akıtma yöntemini kullanarak ham seramikler üzerine renkli boyalar damlatarak farklı alanlarda akmasını sağlıyor. Renk kombinasyonlarına uygun çizimlerle eseri süsleyen Karataş, ardından eserini 950 derece ısıdaki fırında pişirerek son haline getiriyor.
İki çocuk annesi olan Karataş seramik sanatına başlarken bilgi ve yeteneği olmadığını düşündüğünü belirterek komşusunun tavsiyesiyle bu alana yöneldiğini söyledi. Başlangıçta hobisel olarak başladığı seramikle yıllar içinde kendini geliştirip kendi atölyesini kurdu. Karataş, "Başta kaç yıl yapabilirim diye düşünürken, artık elim tuttuğu müddetçe devam edeceğim diyorum" diyerek sanata olan bağlılığını dile getirdi.
ESKİ VE YENİ ÜRÜNLERDE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR
Avanos ilçesinde Hititler döneminden bu yana süregelen çanak işçiliği geleneğini yaşatan Karataş, eski ürünlere yenilikler katmak için boya akıtma ve kabartma teknikleri kullanıyor. "Her gün yeni ve farklı şeyler katıyoruz" diyen Karataş, sanatsal üretimini sürekli olarak geliştirdiğini belirtti. Bu yıl Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Seramik Bölümü'nü tamamlayan Karataş, işini yaparken diplomasını da elde etti. Hem el becerisi hem de akademik bilgiyle sanatsal üretimine değer kattı.
Karataş’ın seramik eserleri, özellikle Kapadokya bölgesinde büyük ilgi görüyor. Bununla birlikte, İstanbul’daki mağazalar aracılığıyla dünya çapında satılmakta ve özellikle Amerikalı, Malezyalı ve Japon turistler tarafından ilgiyle karşılanıyor. Karataş, seramik işini geliştirerek uluslararası bir müşteri portföyü elde etti.