Geçtiğimiz yılı tüm zorluklara rağmen hedefledikleri ihracat rakamlarıyla kapattıklarını belirten EHKİB Başkanı Burak Sertbaş, “2022 yılının, Avrupa’da yaşanan resesyon, enerji krizi, yanı başımızda devam eden Rusya- Ukrayna savaşına ve parite kaybına rağmen çok kötü geçtiğini söyleyemeyiz. Türkiye geneli hazırgiyim ihracatımız geçen yıla göre dolar bazda %5 artarken, bu artış euro bazda %18 olarak gerçekleşti. Konjonktürel olarak yaşadığımız zorluklara rağmen EHKİB olarak geçen yıla göre küçük bir düşüşle aynı rakamları yakalamayı başardık” dedi.

BİRİM FİYAT ÖNEMLİ’

Sektörün katma değer getirisine dikkat çeken EHKİB Başkanı Burak Sertbaş, “Türkiye geneli hazırgiyim ihracatımız geçen yıla göre %5 artarak 21,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. EHKİB ihracatımız ise 2021 yılında (1milyar 487 milyon dolar)dan 2022 yılına %1 azalarak 1 milyar 472 milyon dolar oldu. EHKİB olarak Fransa 2021 ihracatımız: 49.970 milyon dolardan, 2022 yılında 71.467 milyon dolara %43 artarken, ABD ihracatımız 2021 yılında 72.176 milyon dolardan, 2022 yılında 65.874 milyon dolara %9 gerilemiştir. Bu noktada sektörün ortalama ihracat birim fiyatları ile ilgili de bilgi vermek isterim. Hazırgiyim sektörümüz bildiğiniz üzere ülkemizin en katma değerli sektörlerinden. Sektörün ortalama ihraç birim fiyatı genel ortalamanın oldukça üzerinde seyrediyor. Bu durumu rakamsal olarak ifade edersek ülkemizin 2022 sonu itibariyle ortalama ihracat birim fiyatı 1,47 dolar/kg. 2022 yılı Türkiye geneli ortalama ihracat birim fiyatımız 14,1 dolar/kg iken, EHKİB ortalama ihracat birim fiyatımız ise 18 dolar/kg” diye konuştu.

ZORLANACAĞIZ’

Tüm zorluklara rağmen EHKİB 2023 ihracat hedeflerinin 1,6 milyar dolar olduğunu vurgulayan EHKİB Başkanı Burak Sertbaş, “2023 yılının ilk yarısının hazır giyim sektörü için genel konjonktür nedeniyle zor geçeceğini bekliyoruz. Ayrıca Çin’deki son durum, Avrupa’da devam etmekte olan ve 2023 ‘te de süreceği beklenen savaş nedeniyle enerji maliyetlerindeki artış, parite kaybı, yurt içinde finansmana erişimde yaşanan zorlukla birlikte maliyet hesabı yaptığımızda 2022’de çok zorlandığımızı ve bunun 2023 ‘ün ilk yarısında da devam edeceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

FIRSATA DÖNÜTÜREBİLİRİZ’

Sürdürülebilir üretimin kendileri için önemini koruduğunu dile getiren Başkan Sertbaş, “Sektör olarak sürdürülebilirlik ve yeşil üretim bizim ana hedeflerimizden biri. EHKİB olarak sürdürülebilirlik ile ilgili yaptığımız çalışmalardan kısaca bahsetmek isterim. Sektör olarak Avrupa Yeşil Mutabakat, Paris İklim Anlaşması ve COP27 gelişmelerini yakından takip ediyoruz. Eko-Etiket, Digital Ürün Pasaportu ve Sınırda Karbon Düzenlemeleri bu gelişmeler içerisinde en önemlileri. Bu gelişmeler sektörümüz için hem tehdit hem kendi içinde fırsatlar barındırmaktadır. İlgili mevzuat değişikliklerine adapte olup, bu konuda şimdiden yatırım ve hazırlıklarımızı yapabilirsek gelecek siparişleri daha erken almayı başarır ve tüm bu gelişmeleri fırsata dönüştürebiliriz” dedi.

Nihat AK