Siber zorbalık, teknolojik cihazlar üzerinden gerçekleştirilen iletişimle uygulanan zorbalığa verilen isimdir. Yaklaşık 10 senedir hayatlarımızda olan bu terim, online mesaj, e-posta ve sosyal medya uygulamaları gibi online platformlar üzerinden gerçekleşen zorbalık anlamına gelmektedir. Çocukların ve gençlerin siber zorbalığı uğramasını engellemek için alınabilecek bazı önlemleri bu yazıda bulabilirsiniz.

  1. Sosyal Medyada Gizlilik ve Güvenlik

Günümüzün çocukları ve gençleri internetle birlikte büyüdü. Bu, birçok çocuk ve genç için sosyal medyada her şeyin açık bir şekilde paylaşılabilir olduğu varsayımının ortaya çıkmasına sebep oldu. ExpressVPN’in infografiği siber zorbalığa uğramaktan kaçınmak için sosyal medyada nasıl gizlilik ve güvenlik ile paylaşım yapılabileceğine odaklanıyor. Sosyal medyanın her ne kadar özgür bir yer olması gerekiyor ve siber zorbalığı önlemenin sorumluluğu bizler de olmasa da, internette siber zorbalık uygulayan kişiler anonim ve sahte profiller üzerinden bunu gerçekleştirmekten kaçınmıyorlar. Sosyal medyada gönderilerin izin verilen kişiler tarafından görülmesini sağlamak ve paylaşımları olabildiğince arkadaşlar ve yakın çevre ile kısıtlamak siber zorbalığa uğranmasını engelleyecektir.
  1. İnternet Kuralları Koyun

Çocuklara ve gençlere internet, sosyal medya ve telefon aktiviteleri için kurallar belirleyin. Bu kuralları onlar ile detaylı bir şekilde paylaşın. İnternette ne kadar süre online olabileceği, hangi aktiviteleri yapabileceği gibi kurallar belirleyin. Kurallara uymadığı takdirde nasıl sonuçlar ile karşılaşacağını en baştan belirtin.
  1. Nezaket Kurallarını Hatırlatın

Geleneksel sosyal nezaket kurallarının online platformlarda da uygulanması gerektiğini çocuklarınıza belirtin. Çocuğunuz siber zorbalığa uğrayabileceği gibi siber zorba da olabilir ve ikisinin de farkında olmayabilir. Çocuğunuza sahte veya anonim veya gerçek profiller üzerinden nazik olmayan mesajlar alıp almadığını sorun. Bu şekilde olan iletişimin normal olmadığını ve böyle mesajlar alması durumunda size anlatması gerektiğini belirtin.
  1. Örnek Olun

Sosyal medya ve interneti sıkça özel hayatını paylaşmak için kullanan biriyseniz çocuğunuz da sizi taklit edecektir. Aynı şey, nezaket kuralları için de geçerlidir. Sosyal medya ve diğer online platformlarda şaka amaçlı eleştirilerden bile kaçınarak çocuklarınıza örnek olmalısınız.
  1. Online Aktivitelerini İzleyin

Çocukların ve gençlerin kendi güvenlikleri için online olarak ne yaptıklarını öğrenmenin yolu aktivitelerini takip etmektir. Bunu gizlice yapmaktan kaçınmalısınız çünkü bu sefer çocuğunuz sizden aktivitelerinizi gizlemesine sebep olabilir. Online aktivitelerinde onunla vakit geçirmek ve genel olarak online ne yaptığını sormak öncelikli uygulayacağınız adımlar olmalıdır.
  1. Online Aile Koruması

Çocuğunuzun online aktivitelerini her zaman kontrol edemeyeceğiniz için bir filtreleme yazılımı ile uygun olmayan online içeriklere erişmesini engelleyebilirsiniz.
  1. Siber Zorbalık Belirtileri

Çocuğunuz son zamanlarda içine kapandıysa; online olduktan sonra morali bozuluyor ve aniden sosyal medya hesaplarını kapatıyorsa; her zaman gerçekleştirdiği sosyal aktivitelere katılmak istemiyor ve okula gitmek istemiyorsa siber zorbalığa uğruyor olabilir. Çocuğunuz online aktivitelerini sizden saklıyor, sahte sosyal medya hesapları açıyor ve kendinden daha güçsüz gördüğü arkadaşları hakkında nefret dolu söylemlerde bulunuyorsa çocuğunuz siber zorbalık uğruyor olabilir.
  1. İletişim Kurun

Çocuğunuzun siber zorbalığa uğradığını veya birine zorbalık uyguladığını düşünüyorsanız öncelikle onunla iletişime geçmeye çalışın. Çocuğunuzun sizinle rahat bir şekilde konuşabilmesini sağlayın. Çocuğunuza yalnız olmadığını hatırlatın ve problemi sizinle rahat bir şekilde paylaşabileceğini belirtin.
  1. Okul İle İletişime Geçin

Çocuğunuzun siber zorbalığa uğradığını düşünüyorsanız okul öğretmenleri ve yönetimi ile iletişime geçin. Çocuklar genellikle okulda zorbalık gördükleri arkadaşları tarafından sanal olarak zorbalık görmeye devam ederler.
  1. Şikayet Oluşturun

Çocuğunuz taciz mesajları ve tehditler alıyorsa, konuşmaların ekran görüntülerini aldıktan sonra polise başvurun. Ekran görüntülerini kanıt olarak saklayın.