Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Özgür Mete, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp ve damar sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Dr. Mete, “Yüksek sıcaklık ve nem, kalp krizi geçiren hasta sayısında artışa yol açıyor. Özellikle yaşlılar ve ek hastalıkları olanlar risk altında” dedi. Sıcak havanın damar genişlemesine, sıvı ve tuz kaybına neden olduğunu belirten uzman, bunun kalbin iş yükünü artırdığını ve kanın pıhtılaşmaya daha yatkın hale gelmesine sebep olduğunu söyledi.

Su Içmek-2

YETERLİ SIVI TÜKETİMİ HAYATİ ÖNEMDE!

Dr. Mete, vücudun sıcaklıkla mücadelede terleme yoluyla soğuduğunu ancak bu sürecin kan hacmini azalttığını vurguladı. “Yeterli su alınmazsa böbrekler damarları büzüyor, tansiyon ani yükseliyor ve kalp yetersizliği belirtileri artıyor” diyen uzman, özellikle hipertansiyon, kalp yetmezliği hastaları ve idrar söktürücü kullananların sıvı tüketimine ekstra özen göstermesi gerektiğini belirtti. Sıvı kaybının elektrolit dengesini bozarak kalpte ritim sorunlarına ve bilinç bozukluklarına yol açabileceğini ifade etti.

AŞIRI SICAKTA AĞIR EGZERSİZLERDEN KAÇININ!

Kalp ve damar hastalarının yazın en sıcak saatlerinde dışarıda bulunmamaları gerektiğini hatırlatan Dr. Mete, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler görüldüğünde hemen doktora başvurulmasını önerdi. Ağır ve yağlı yemeklerden kaçınılması, sebze ağırlıklı beslenilmesi ve günde 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini söyledi. Spor önerisi olarak ise sabah erken veya akşam serinliğinde hafif egzersizler, özellikle yüzme tavsiye edildi.

'Pembe ve Mavi Kod' tatbikatlarıyla acil durum hazırlığı güçlendirildi 'Pembe ve Mavi Kod' tatbikatlarıyla acil durum hazırlığı güçlendirildi

KAYNAK: CNNTÜRK

Kaynak: Haber Merkezi