Türkiye'de pek çok sektörü olumsuz etkileyen pandemi koşulları, esas darbeyi turizme vurdu. Yaz aylarında adeta iğne atsan yere düşmeyen Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bu yıl büyük bir sessizlik hakim. Üç aylık aranın ardından büyük ümitlerle işyerini açan esnafın çoğu siftah yapamadan dükkânını kapatmak zorunda kalıyor. Yaşanan ekonomik daralma ise on binlerce aileyi derinden etkilemiş durumda.

NE GELEN VAR NE GİDEN!

Bu yaz, her yıl kente gelen ve binlerce turist getiren kruvaziyer gemileri, tur otobüsleri, yurt dışından İzmir'e yönelik uçak seferleri, Almanya'dan alışverişe gelen gurbetçiler yok, düğün ve bayram alışverişleri ise neredeyse başlamadan bitmiş durumda. Ege Telgraf'a konuşan Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin içinde bulundukları bu durumu, "Bu yılı zaten kaybettik, esnaf olarak gelecek seneyi kurtarabilir miyiz, onu düşünüyoruz. Gelirimizden olduk, bari sağlımızı kaybetmeyelim diyoruz ve artık sadece canımızın derdine düşmüş vaziyetteyiz" sözleriyle özetledi.

KAYIP YÜZDE 70

Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, bu yaz turizmdeki kaybın esnafı da olumsuz etkilediğine dikkat çekerek şunları söyledi: "2023 yılına kadar İzmir'e gemi gelmeyecek ve kruvaziyer turizmi diye bir şey artık yok. Maalesef durum böyle. Sadece İzmir değil, Kuşadası da bu durumdan doğrudan etkilenecek. Önümüzdeki üç yıl boyunca Türkiye'de bu bölgeye gemi gelmeyecek. Korona virüsün etkisiyle rotadan çıkartıldık. İnsanların 15-21 gün boyunca konaklayacağı bu gemilerde turizm faaliyetlerine yurt dışında sıcak bakılmıyor. Deniz yoluyla gelecek turistlerden kent olarak elde ettiğimiz geliri kaybettik. Bizim bir diğer beklentimiz, her yıl bu zamanlarda gelen Avrupa’daki vatandaşlarımız yani gurbetçiler diye tabir ettiğimiz kesim idi. Bu yıl onlar da gelmiyor. Çünkü Alman hükümeti bu konuda katı kurallar koymuş durumda. Burada virüs kapan bir yurttaşı ülkeye geri dahi almıyor ve geri dönüş öncesi test istiyor. Zaten önümüzde yaklaşık 1 aylık bir süreç kaldı. Sonrasında da Avrupa ülkelerinde okullar açıldığı için tatile gelmiyorlardı. Uçak seferleri yok. Avrupa'daki ülkeler yurt dışına ve Euro bölgesi dediğimiz alan dışına turist göndermek istemiyor. Hem sağlık gerekçesiyle, hem de yaşadıkları ekonomik zorluk sebebiyle fikirleri bu yönde. Turizm geliri kendi içerisinde, yani birlik ülkelerinde kalsın istiyorlar. İspanya, İtalya, Yunanistan da benzer zorlukları yaşıyor. Tüm bunlara ilaveten tur otobüsleri ile İzmir'e gelen Yunan vatandaşları da bu sene yok. Turizmle geçinen ayakta duran bir milletiz. Kemeraltı esnafı olarak yüzde 30 kapasite ile çalışıyoruz. Eskiye göre kaybımız neredeyse yüzde 70'leri buluyor. Bu sene büyük oranda kayıp. Biz seneye aynı kaybı yaşar mıyız, ayakta kalabilir miyiz diye kara kara düşünüyoruz. Bu noktada devletin izleyeceği politika çok önemli. Esnafın cirosu yüzde 70 düşüyor. Gelir düşüyor ama giderleri aynı. Dengemizi şaşırmış durumdayız. Üç aya yakın kapalıydık. Ritmimiz bozuldu. Birçok ödeme devlet tarafından ötelendi ama almayacağım denmedi. Esnaf şimdi ötelenen bu giderlerine ilaveten günü gelen ödemelerini de yapacak. Ama iş yapamıyor. İnanılmaz zor durumda kalacağız."

"CANIMIZIN DERDİNE DÜŞTÜK"

Kemeraltı esnafının son çaresi olarak görülen düğün alışverişleri konusunda da yüzlerinin gülmediğini aktaran Girgin, "Düğünler için izinler çıktı, alışveriş başladı. Ama asla eskisi gibi değil. Kimse işinden memnun değil. Düğünler bile mesafeli oluyor. Bu sene çoğu kişi düğününü iptal edip sadece nikah yapıyor. İnsanlar düğünlerini iptal ederken, kim gelip alışveriş yapacak? Düğün olmadığında alışveriş yapan da olmuyor. Düğünler eski düzenindeyken, herkes alışveriş yapardı. Şimdi sadece gelin ve damatlar harcama yapıyor. Yaşadığımız durumdan ötürü çok mutlu değiliz. Kemeraltı'nda yaklaşık on bin işyeri var. Tarihi çarşıdan esnafla birlikte çalışanlar ve ailelerini de düşünecek olursak, yaklaşık 250 bin kişi var. Yani burada 250 bin kişi ekmek yiyor. Turizm bitti. Ümidimiz kalmadı. Önümüzde bayram var. Ancak ondan yana da umutlu değiliz. Çünkü insanlar cebindeki parayı, o da bu yıl izin olursa, kurban için bağlayacak. Tabii bu da pandemiden ötürü ek önlem alınmaz ise. Geçen bayram yasak geldi virüsten korunduk. İşlerimiz kötü ancak eğer bu bayram izin çıkarsa işimiz zor. Mağduruz ama sağlığımızı düşünüyoruz. Evet işlerimiz çok kötü ama şu an adeta canımızın derdine düştük. Önce can, sonra canan dedik. Sağlıklı olmadıktan sonra işimize nasıl sahip çıkalım? Elbette para kazanacağız. Ama bugüne dek dünyada böyle bir kriz yaşanmadı. Kemeraltı'nın en önemli ayağı olan turizmi bu yıl kaybetmiş durumdayız. Şükrettiğimiz tek nokta sağlığımızı kaybetmemek oldu" dedi. Erman Şentürk / Özel Haber