Dikili’deki orman yangınına müdahale 4 saattir sürüyor Dikili’deki orman yangınına müdahale 4 saattir sürüyor

Safanur ÖZTÜRK/EGE TELGRAF- Gençlerin üniversite hayatının anahtarı olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) 1 hafta kaldı. Öğrenciler 8 Haziran’da Temel Yeterlilik Testi (TYT), 9 Haziran’da ise Alan Yeterlilik Testine (AYT) girecekler. Öğrencilerin sınavda sadece bilgileri ile değil aynı zamanda sınav stresi ile de yarışacaklarını dile getiren Uzman Psikolog Ayşe Tuğçe Pekmezci, öğrencilere stres yönetimi konusunda tavsiyelerde bulundu.

“TOPRAĞA DOKUNUN”

Yaklaşan YKS ile artan stresin, öğrencilerde duygusal, zihinsel ve fiziksel tepki oluşturduğunu dile getiren Pekmezci, strese zihinle tepki verildiğini ancak etkilerinin bedende de görüldüğünü söyledi. Pekmezci, “Stres zihnin verdiği bir tepkidir. Bu yüzden iyileştirme sürecinde zihinden başlanmalı. Sadece bedeni rahatlatmaya çalışmak işe yaramaz. Zihinde düşüncelerimiz yüksek stres halini yarattığı için neler düşünülebilir bunu konuşmak daha mantıklı” dedi. Öğrencilere kendilerini sakinleştirecek aktiviteler yapmalarını öneren Pekmezci, “Öğrencilerin artan stres sonrası verimli ders çalışmaları zorlaşabilir, bu yüzden kendilerini sakinleştirmeleri gerekiyor. Arkadaşlarıyla sohbet etmeleri, doğa ile etkileşime geçip toprağa dokunmaları onlara iyi gelebilir” diye belirtti. 

“TEKRARI HEP MÜMKÜN”

Öğrencilerin sınava bakış açısının önemli olduğunu dile getiren Uzman Psikolog Pekmezci, “Uzun süredir sınava hazırlanan birisinin sınavı olduğundan daha büyük algılaması gayet normal. Ancak hayat ilerledikçe geriye bakıldığı zaman bu stres küçük görünüyor. Öğrenciler bunu fark etmeli” vurgusu yaptı. Pekmezci, stres algısının düşürülmesi için sınavın öneminin azaltılması veya kolay başarılabilecek bir şey olduğunun düşünülmesinin faydalı olacağını söyledi. Optimum başarıyı sağlamak için tavsiyelerini de aktaran Pekmezci, “Stres algısının çok düşük ya da yüksek olmasının sonucunda başarısızlık olabilir. Bu sebepten dolayı stres algısının dengede olması optimum başarıyı sağlar” dedi. 

“RUTİNLER ÖNEMLİDİR”

Rutinlerin stres yönetiminde önemli olduğunu aktaran Pekmezci, stres halinin yalnız düzenlenemeyeceğini, öğrencilerin bu süreçte ailesi ve arkadaşları ile etkileşime geçerek bu konuda destek alabileceklerini dile getirdi.  Pekmezci, “Sınav günleri ilk dikkat edilmesi gereken şey rutinlerdir. Rutinlerde yapılacak olan değişiklikler öğrencilerde stres yapabilir”. Sınav sürecinin sona ermesiyle yaşanabilecek duygu değişimlerine de değinen Pekmezci, “Sınav sonrası boşluk hissi oluşabilir. Bu tepkiler gayet normal ve geçici bir süreç. Öğrenciler bu süreçte kendilerine vakit ayırarak değerlendirmeli ve stresten uzaklaşmalı” dedi.

Kaynak: EGE TELGRAF