Dünyayı etkisi altına alan korona virüs sürecinin en çok etkilediği sektörlerden biri de havacılık oldu. Dünya genelinde ülke sınırlarının kapatılması, seyahat kısıtlaması getirilmesi sivil havacılık sektörünü neredeyse durma noktasına getirdi. Kargo trafiğinin devam etmesi nedeniyle sınırlı sayıda uçak havalanırken, birçok hava yolu şirketi yeni normal sürecine adapte olmaya çalışıyor. Bu yıl Türkiye operasyonunun 33’üncü yıl dönümünü kutlayan Singapur Hava Yolları’nın Türkiye Pazarlama ve Hizmetler Müdürü Derya Pekruh Gerçeker ile sektörün durumu, firmanın Türkiye pazarına yaklaşımı gibi konularda sohbet ettik.  

  • Singapur Havayolları korona virüs sürecinde globalde ne gibi önlemler aldı?
  Olayın başladığı ilk günlerde ülkeye girişler ve çıkışlar konusunda birçok sınırlandırmalar getirerek yayılımını önlemeye ve ülkesindeki vatandaşların etkilenme oranını en aza indirmeye çalıştı ama 24 Mart itibari ile Singapur Devleti kapılarını kendi vatandaşları ve çalışma / oturma izni olanlar hariç herkese kapılarını kapattığında, uçakların yüzde 96’sını yere indirmek durumunda kaldık. Bu dönemde yoğun bir kargo talebi olduğunu gördük ve hem kargo hem de yolcu uçaklarımız ile kargo taşıma konusunda seferlerimizi artırmaya başladık. Yüzde 4 oranındaki yolcu uçaklarımız ile ise tahliye uçuşları gerçekleştirerek hem Singapur hem de diğer ülke vatandaşlarını sevdiklerine ulaştırmaya çalıştık. Finansal anlamda ise acilen nakit akışına ihtiyaç duyuldu ve bunu da fon ve tahvil karşılığında Singapur devletinin de yardımı ile 10 milyar dolara çıkardık ve hiçbir personelimizin işine son vermeden, bu süreci de hep birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Singapur’daki bir kısım personelimiz hastanelerde, sağlık bakanlığında, ulaşım konusundaki personel ihtiyaçları konusunda, toplumdan aldıklarını topluma geri vermek adına gönüllü görevlerde yer almaya başladı.  
  • Singapur Havayolları'nın Türkiye operasyonu olarak yakın gelecekte uçuşlar başta olmak üzere hedef ve beklentileriniz neler?
  Maalesef öncelikle Singapur ve uçtuğumuz birçok noktanın kapılarını tüm dünya vatandaşlarına kapatması dolayısı ile temmuz sonuna kadar tüm uçuşlarımız iptal edildi. Ancak ülkelerin kararlarını çok yakından takip ediyoruz, Singapur Devleti kapılarını açmayı kabul ederse tekrar gözden geçirilecek ve en kısa zamanda başlanması için çalışmalar yapılacak.  
  • Singapur diğer Asya ülkeleri ile karşılaştırıldığında ülkemizde yeteri kadar tanınmayan ve zengin turizm potansiyeline rağmen hak ettiği yerde olmayan bir destinasyon. Bu durumu nasıl açıklıyorsunuz? Türk turistlerin Singapur'a daha çok seyahat etmeleri için ülkemizde neler yapılıyor?
  Kesinlikle çok haklısınız, bizim gözümüzde Asya’nın incisi, en güvenilir, temiz, güvenli ve ziyaretçilerine çok fazla imkan sunan bir ülke. Singapur Turizm Ofisi ve Changi Havalimanı ile birlikte dönem dönem tanıtım çalışmaları yapıyor hem sektörün hem de insanlarımızın tanıması için çalışmalara yapıyoruz. Pandemi sürecini başarılı bir şekilde yönetmeye devam eden Singapur kendi adını son dönemde ülkemizde de duyurdu ve korona virüs açısından en güvenli dördüncü ülke oldu. Uçuşlarımız başladığında yine hem tanıtımlar hem de özel fiyat çalışmaları ile ülkemiz insanına tanıtmaya ve ziyaret etmelerini sağlamaya çalışacağız.  
  • Hava yolu şirketleri günümüzde birçok gencin çalışmak istediği gözde meslekler arasında yer alıyor. Hava yolu şirketiniz bünyesinde Türk çalışanınız var mı? Bu alanda çalışmak isteyen gençlere neler önerirsiniz?
  Türkiye ofisimizde 20 personelimiz Türk ve yurt dışında da bazı ofislerde çalışanlar var. (Singapur, Almanya, Avustralya gibi…). Havacılık sektörü, uluslararası kurumlar tarafından kuralları belli olan ve her türlü krize karşı dinamik çözümler bulabilen, dünya var oldukça da devam edecek bir sektör. Gençlere önerim havacılık sektöründe yer almak istiyorlarsa buna dört elle sarılmaları, İngilizcelerini geliştirmeleri, sektörün kanaat önderlerini yakından takip etmeleri, fırsat buldukça ucundan bucağından kısa süreli de olsa çalışmaları ve hangi alanı sevdiklerine karar vermeleridir. Havacılık sektörü hep ilk akla gelen, pilotluk ve hosteslikten oluşmaz. Satış, pazarlama, finans, insan kaynakları, hakla ilişkileri, havalimanı yer hizmetleri, kargo taşımacılığı gibi birçok bölümden oluşur ve her biri bir diğerinden keyiflidir. Bu alanlarda da araştırmalar yaparak en sevdikleri alana yönlenebilirler.  
  • İstanbul Havalimanı'nın açılmasıyla birlikte Türkiye'nin bölgedeki aktarma merkezi rolü güçlendi. Yeni havalimanı Singapur Havayolları'nı nasıl etkiledi?
  Bizim için operasyonel olarak olumlu yönleri daha fazla diyebilirim, tek sorun şehre uzak olması ama o da metro ağının açılması ile sorun olmaktan çıkacaktır. Özellikle Covid19 döneminde havalimanının büyük olmasının avantajını çok fazla görmeye başladık. Yeni havayollarının Türkiye’ye uçmaya başlaması ile bağlantı noktalarımız artacak ve bu da tüm sektöre olumlu olarak yansıyacaktır.  
  • Türkiye'de İstanbul dışındaki şehirlerle ilgili herhangi bir uçuş planı ya da çalışması düşünüyor musunuz?
  Henüz böyle bir planımız yok, şuanda tarifemiz haftalık 5 sefer ile İstanbul Havalimanı ile Singapur arası uçuşlar yapmak yönünde. Ancak THY ile yaptığımız ortak bayrak uçuşları ile Türkiye’nin birçok noktasından Singapur Hava Yolları sefer sayısı ile THY uçaklarında yolcularımıza bilet satma imkanımız oluyor.  
  • Korona virüs ile birlikte daha güvenli ve hijyenik seyahat etme talebi artıyor. Bundan sonraki süreçte hava yolu yolculukları nasıl olacak, Singapur Havayolları olarak yenilikçi bir uygulamanız var mı?
  Bu süreçte yaptığımız anketler ve yolcu görüşmelerimiz bize en önemli faktörün hijyen olduğunu iletti ve bizler de bu kapsamda hem yolcularımızın hem de personelimizin sağlığı için aşağıdaki önlemleri aldık. Kısa süreli uçuşlarda sadece paket şeklinde ikram, uzun ve orta uçuşlar için ise mürettebatın yolcularla temasını en aza indirmek adına tek çeşit menü alternatifi ile tüm yiyecekler tepside ikram edilmeye başlandı. Havayolumuzun ilklerinden olan sıcak havlu ikramı uçak içindeki gazete, dergi, menü kartları gibi tüm basılı materyaller kaldırıldı. Uçağa giriş anında tüm yolcularımıza hijyen kiti verildi (maske, el dezenfektanı ve antibakteriyel mendillerden oluşan). Uçaklarda alışkın olduğumuz mürettebatın koridorda tüm yolculara yaptığı ekstra içecek ikramı tamamen kaldırıldı ve tepsilerinde ikramlar yapılmaya başlanıldı. Uçuş mürettebatımız koruyucu gözlük, mask eve eldiven kullanırken, yer personelimiz ise maske, siperlik ve eldiven kullanmaya başladılar. Uçaklarımızın en arkadaki son 3’lü 3 koltuk (toplamda 9 adet) herhangi bir yolcumuzun veya personelimizin uçuş esnasında kendini kötü hissetmesi durumunda izole edilebilmesi için boş bırakılmaya başlandı. Direkt Singapur’a gidecek ve Singapur’dan transit olacak gidecek olan yolcular farklı bölümlere oturtulmaya başlandı.  
  • Singapur Havayollarının Türkiye'ye bakış açısı hakkında birkaç cümle söyler misiniz?
  Singapur Hava Yolları bu yıl Türkiye operasyonlarının 33’üncü yılını kutlayacak. Türkiye’ye gelen en sadık yabancı havayollarından biriyiz. Geçmiş 33 yıl için de yerel ve uluslararası anlamda sektörü derinden etkileyen olaylar oldu ancak biz bir kez bile Türkiye ofisimizi kapatmayı düşünmedik ki bu olayların arasında İran – Irak savaşı, 1999 büyük depremi, Havalimanı Bombalanması, Darbe girişimi, SARS, 11 Eylül, korona olayları vardı. Bizim için İstanbul çok önemli bir bağlantı merkezi, Avrupa, Afrika, Türki Cumhuriyetlere ulaşmak için bulunmaz bir nimet. Biz de bu avantajı işbirliği içinde olduğumuz Star Alliance üyesi THY aracılığı ile Uzak doğuyu bu pazarlara bağlamak için bir avantaj olarak görüyoruz. 33 yıldır Türkiye ile öncelikle Singapur ve oradan tüm Asya ve Avusturalya kıtaları arasında köprü olmaktan, insanları, kültürleri, iş dünyasını buluşturmaktan çok mutluyuz. A. Buğra Tokmakoğlu / Özel Haber