Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Damkacı, son bir yıl içinde ülke genelinde yaklaşık 7 bin kişiye lenfoma tanısı konduğunu açıkladı. Dr. Damkacı, lenfomanın vücudun savunma sistemini etkileyen önemli bir kanser türü olduğunu vurguladı ve hastalığın çeşitli belirtilerine dikkat çekti.
Dr. Damkacı, lenfatik sistemin vücudun mikroplarla mücadele eden önemli bir ağı oluşturduğunu belirterek, bu sistemin lenf düğümleri, dalak, timüs bezi ve kemik iliği gibi önemli bileşenlerden oluştuğunu ifade etti. Lenfoma hastalığının, lenfosit adı verilen hücrelerden gelişen kötü huylu lenf bezi hastalıklarını kapsadığını açıklayan Damkacı, lenfomaların iki ana türü bulunduğunu söyledi. Hodgkin hastalığı olarak bilinen türün lenfomaların yaklaşık yüzde 25'ini oluşturduğunu, diğer tür olan Hodgkin dışı lenfomanın ise (Non-Hodgkin Lenfoma/NHL) hastalıkların yüzde 75'ini kapsadığını belirtti.
Lenfoma belirtilerine de değinen Dr. Damkacı, boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerindeki lenf bezelerinin ağrısız şişmesi, açıklanamayan ateş, kilo kaybı, gece terlemeleri, halsizlik ve ciltte kaşıntının dikkat edilmesi gereken bulgular olduğunu kaydetti. Bu tür belirtilerin grip gibi başka hastalıklarla da karışabileceğini ifade eden Damkacı, bu belirtiler görüldüğünde hastaların bir hekime başvurmasının önemini vurguladı.
Lenfoma tanısında ayrıntılı öykü ve fizik muayenenin yanı sıra lenf nodu biyopsisi, kemik iliği biyopsisi, görüntüleme tetkikleri ve kan testleri gibi ek tanı yöntemlerinin kullanıldığını belirten Damkacı, tedavi yöntemlerinin hastalığın türüne göre değiştiğini, kemoterapi, radyoterapi, biyolojik tedaviler ve kök hücre nakli gibi yöntemlerin mevcut olduğunu söyledi.