Dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını ile ilk vaka Türkiye’de 10 Mart’ta görüldü. O günden bu yana sosyal hayatımızda bazı tedbirler alındı. Maske kullanımı, sosyal izolasyon ve sokağa çıkma kısıtlamaları ile yaşantımız yeni bir şekil aldı. Salgın sürecinin olumsuz etkileri olsa bile ilerleyen dönemde sosyal hayata yönelik büyük avantajlar kazandıracağını söyleyen Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şube Başkanı Psikolog İlknur Peder, “Süreçte öğrendiğimiz dijital dünyanın gücü, bize büyük artılar sağlıyor” diye konuştu. Yeni normalleşme sürecine uyum sağlamanın zor olacağını belirten İlknur Peder, “Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen teknolojinin katkıları bize olumlu sonuçlar doğurdu” dedi. Yaşanan sürece dair bazı ruhsal hastalıklarda artış olduğunun altı çizen Psikolog İlknur Peder “Bu süreç kaygı bozuklukları, panik atak ve depresyonu oldukça artırdı. Bu saydığım hastalıklarda ciddi oranda bir artış söz konusu. Bu büyük bir gerçek fakat sürecin hiç mi artısı olmadı mı?” ifadelerini kullandı.

ASOSYAL GERÇEKLİĞİ

Yaklaşık 2 aylık sürecin tamamıyla olumsuz algılanmaması gerektiğini belirten Psikolog Peder, “Düşündüren kısımlardan söz edecek olursak; yüz yüze iletişimde adapte sorunu yaşanabilir. İki aydır izole alanlarda, evlerimizdeyiz. İletişim kuramıyoruz. Son derece asosyal denebilecek bir dönem yaşadık. Rutin sebeplerle giyinmeyi, kuşanmayı, saçımızı başımızı şekle şemale sokmayı unuttuk desek abartmış olmayız. Kuaförler, berberler, güzellik salonları kapalıydı. Dolayısıyla normalde hayatımızın doğalı ve bir parçası olan pek çok rutin bir anda bizlerden uzaklaştı. Bu bize zor gelecektir. Pek çok insan kalkıp giyinip sosyal ortama nasıl gideceğini düşünüyor. İletişimden ve sosyalleşmekten korkuyoruz desek yeridir. Vaktimizi evlerde geçirmenin konforuna alışmış durumdayız. Yeniden trafiğe girmek ve mesafe için çaba harcamak zor gelecek. Yine de elbette adapte olacağız. Öyle gösteriyor ki büyük olasılıkla gerek sektörler açısından gerek kendi hayatımız çerçevesinde dijitalleşmeyi ve teknolojiyi kullanmayı daha çok kullanacağız” dedi.

YA İŞİTME ENGELLİLER?

Süreçte özellikle işitme engelli bireylerin yaşadıkları zorluklara değinen Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şube Başkanı Psikolog İlknur Peder, “Maske ile gezmemiz işitme engelli bireylerin hayatını zorlaştırdı. Dudak hareketlerini okuyarak anlamaya çalışıyorlardı. Daha şeffaf ve görünebilir maskeler kullanabiliriz. Daha sağlıklı ve görünebilir iletişim kurmak için şeffaflık yeterli olacaktır, bu sorunu kolayca çözebiliriz” açıklamalarında bulundu.

‘ARTILARI DA VAR’

Sosyal izolasyon ve karantina sürecine olumlu açıdan bakıldığında pek çok program ve çalışmayı internet ortamında gerçekleştirdiğimizi belirten Peder, “Anneler hatta dedeler bile internet ile daha fazla haşır neşir oldu. Günlük hayatta yaptığımız pek çok programı ve çalışmayı artık internet ortamında gerçekleştiriyoruz. Kına gecesini bile dijital ortamda yapanlar oldu şu süreçte. Kuran okumalarını görüntülü olarak dijital ortamda yaptılar. İmza günlerimizi düzenlerken dahi bunu yapıyoruz. Elbette bunlar olumlu gelişmeler. Bu kullanımda olumlu yönler var. Çözemediğimiz trafik sorununun çözümüne katkıda bulunabilir. Kısa bir görüşme için saatlerce yol gitmektense dijital ortamda yaptığımız görüşmeler bize kalacak” dedi. Gün geçtikçe artan tempolu yaşam ve hayat işleyişinin bizi etkilediğini söyleyen Peder, “Artık işlerimizi takip ederken tatilimizden geri kalmayacağız. Gezerken ya da ailemize vakit ayırırken de işimizi gücümüzü takip edebileceğiz. Kariyeri olan genç bir kadın bana, ‘Çocuk yapmaktan çekiniyordum tempodan. Görüyorum ki evden iş yapabiliyorum, bu anlamda artık çocuk yapabilirim’ dedi. Duyduğum en güzel gelişmelerden biri bu oldu. Kariyerini devam ettirmek isterken anne olmak isteyen kadınlar bu dönemde böyle bir ihtimali keşfetti. Erkekler de evlerinde çalışarak çocuklara daha fazla ilgi gösterebileceklerini fark etti. Karantina sürecinin bize fark ettirdiği çok fazla olumlu etki var. İki aydır toplumda teknolojiyi sonuna kadar kullanan insanlar var. Hayatımızın içine artık işlemiş ve oturmuş bir gelişme oldu. Böyle bakıldığında sürecin artısı çok” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber