Muş Ovası, zengin sulak alanları ve besin kaynakları ile göçmen kuşların önemli güzergahlarından biri olmaya devam ediyor. Bu yıl, kar yağışının az olması ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle, bazı kuş türleri kış mevsiminde de bölgeyi terk etmedi. Özellikle leylek, dalgıç, küçük batağan, balıkçıl türleri ve ördek gruplarının hala Muş Ovası’nda konakladığı gözlemleniyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİ
Muş Alparslan Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İskender Dölek, Muş’taki sıcaklık ortalamalarının son 50 yılda 0,3 derece arttığını ve karın yerde kalma süresinin gittikçe kısaldığını belirtti. Dölek, "İklim değişikliği, geciken kar yağışı gibi faktörler, kuşların yaşam alanlarını ve göç hareketlerini etkiliyor" dedi. Hava sıcaklıklarının düşük seviyelere inmesi durumunda, kuşların tekrar göç edeceğini ancak baharda geri döneceklerini ifade etti.
KUŞLARIN GELİŞEN EKOSİSTEMLE UYUMU
Muş Telli Turna Doğa Koruma Derneği Başkanı Kasım Avcı, bölgedeki sulak alanların korunmasının önemine değindi. Mevsim şartlarının iyi gitmesi nedeniyle bazı kuş türlerinin sayısının arttığını gözlemlediklerini belirten Avcı, "Sulak alanların korunması, kuşların burada konaklaması ve üremesi için elzem. İklimsel koşulların da etkisiyle, bazı türlerin daha fazla sayıda olduğunu görüyoruz" diye konuştu.